IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR INSTALLEREN VAN ZONNEPANELEN?
09 oktober 2019 
2 min. leestijd

IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR INSTALLEREN VAN ZONNEPANELEN?

Zonnepanelen installeren, kan dat op mijn dak?

IS MIJN DAK GESCHIKT VOOR INSTALLEREN VAN ZONNEPANELEN?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Je eigen energie opwekken door het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Op zich een goed idee maar is jouw dak daarvoor geschikt?

Waar aan denken bij zonnepanelen installeren?

Het kan vriezen of het kan dooien. Een typisch Nederlandse uitspraak, dat geldt ook voor zonnepanelen. De seizoenen spelen een belangrijke rol wat betreft de lichtinval. Ik vertel klanten weleens dat je niet alleen zon nodig hebt om zonnepanelen te laten werken maar dat ze in principe werken op licht. Wil je het maximale rendement uit je zonnepanelen halen moet je ze zoveel mogelijk in de zon plaatsen.

Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen

Dat zag je bij het stadion van AZ, de constructie van je huis moet hier wel op berekend zijn. Wanneer je van plan bent om in de toekomst een dakopbouw te plaatsen is het misschien verstandig nog even te wachten met installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen in zon en schaduw

Ook de ligging van je dak is bepalend. De tijd dat de zonnepanelen in de zon of schaduw liggen bepaalt de opbrengst. Staat je huis langs een grote bomenrij of misschien naast een hoog gebouw zoals een appartementencomplex. Zoek dan eerst uit hoeveel uren zon je met de zonnepanelen kunt vangen.

Verschillende daken

In Nederland kom je enorm veel verschillende typen daken tegen. Op een plat dak zal je dit anders aan moeten pakken dan op een zadeldak of piramidedak. Laat je hierover goed informeren zodat je de juiste keuze maakt.

Huren of kopen van zonnepanelen

Tegenwoordig zijn er verschillende constructie. Je zou ze kunnen kopen, huren of leasen. Ook zijn er verschillende aanbieders met verschillende voorwaarden. Laat je goed informeren over de kosten en voorwaarden. Bedenk ook goed dat naast de voordelen voor onze planeet investeren in zonnepanelen ook weer geld op moet leveren. Stel jezelf de vraag hoe lang wil je in de woning blijven wonen. En wat zijn daarvoor de gevolgen bij huur en koop.

Financieren van zonnepanelen

Wil je liever zonnepanelen kopen en zoek je mogelijkheden om deze te financieren? Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een lening afsluiten of dit mee laten nemen in je hypotheek. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Heb je net een nieuw huis gekocht? Een mooi moment om dit te onderzoeken.

Meerwaarde van zonnepanelen bij verkopen

Wanneer je in de toekomst je huis verkoopt kan nu de vraag bij je opkomen wat de meerwaarde van zonnepanelen is bij een huis verkopen. Daarover heb ik een apart artikel geschreven.

Bekijk meer via: Meerwaarde zonnepanelen bij verkopen huis.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Energie en huis verkopen

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor