Wat is de meerwaarde van zonnepanelen bij verkopen van een huis?
08 september 2019 
4 min. leestijd

Wat is de meerwaarde van zonnepanelen bij verkopen van een huis?

Meerwaarde zonnepanelen verkopen huis.

Dat is een vraag die regelmatig door verkopers wordt gesteld. Op zich een goede vraag want het is niet altijd duidelijk wat de waarde van deze zonnepanelen is. Het is vaak ook (nog) niet duidelijk wat een koper daar extra voor over heeft. Steeds meer huizenbezitters plaatsen zonnepanelen  op hun huis, wat vaak onduidelijk is wat de woning later meer op kan brengen door deze investering.

Afwaarderen naar ratio van tijd?

Logisch gezien zou je de aanschafprijs kunnen afwaarderen naar ratio van het aantal jaren dat de zonnepanelen erop liggen maar dat is te kort door de bocht. De techniek gaat zo snel waarbij de huidige zonnepanelen een hogere opbrengst hebben dan panelen die jaren teug zijn geplaatst. Daarnaast is het aantal zonnepanelen natuurlijk belangrijk voor de totale waarde.

De meerwaarde van zonnepanelen

Het blijft lastig in te schatten wat de meerwaarde is van zonnepanelen bij het verkopen van een huis. Dat hangt mede samen met het aantal vergelijkbare huizen die er in de afgelopen jaren in de buurt of straat zijn verkocht . Of misschien op dit moment te koop worden aangeboden. Je zou dan uit moeten zoeken welk huis mét en zonder panelen is  verkocht. En ook hoeveel panelen er zijn meeverkocht en wat de jaarlijkse opbrengst is geweest. Dat is haast niet te doen!

Gehuurde zonnepanelen meeverkopen

Met gehuurde zonnepanelen wordt het een heel ander verhaal. Dat kan zowel positief of negatief zijn. Dat ligt ook aan de maandtermijn, het voordeel en degene die het huis koopt. Sommige kopers zien de meerwaarde van gehuurde zonnepanelen niet in en denken alleen aan de maandtermijnen die ze moeten betalen. Daarnaast wordt er in zo’n geval vaak gevraagd naar de afkoopwaarde. Zorg er dus voor dat je alle gegevens helder hebt zodat je de koper goed kunt informeren. Vraag ook de afkoopwaarde alvast op zodat dit bedrag ook helder is voor de koper van je huis.

Schakel een expert in

Om de waarde te bepalen is het slim om een zonnepanelen expert in te schakelen of een offerte op te vragen. Vraag daarbij een offerte op van vergelijkbare zonnepanelen zodat je in kunt schatten wat de huidige nieuwwaarde is. Daarbij rekening houdend dat je nu waarschijnlijk  minder zonnepanelen zondig hebt voor dezelfde opbrengst. Zo kun je beter inschatten wat de huidige waarde is. Daarnaast kun je de zonnepanelen ook apart aanbieden bij het verkopen van een huis. Hieronder meer daarover.

Wat doe je met de zonnepanelen bij het verkopen van een huis?

Verkoopmakelaar inschakelenWil jij je huis verkopen en heb je zonnepanelen op het dak liggen? Moet je de zonnepanelen ter overname aanbieden of moet je ze mee verkopen met je huis? Veel verkopers vragen zich af wat de meerwaarde is en wat ze nu moeten doen. Wat de meest logische en beste keus.

Wel of niet meenemen

In principe is het beide mogelijk, het ligt eraan wat je zelf als verkoper met de zonnepanelen wilt. Wil je ze op het dak van je nieuwe woning plaatsen? Wil je ze graag los verkopen? Heb je juist geen zin in rompslomp en laat je ze liever liggen? Het kan allemaal!

Goed invullen op de roerende zakenlijst

Op de lijst van zaken worden de roerende zaken ingevuld die achter blijven in de woning, meegaan met de verkopers of ter overname worden aangeboden. Indien je de zonnepanelen graag wilt laten liggen en dus wilt mee verkopen met het huis, dan geef je op deze lijst gewoon aan dat de zonnepanelen achterblijven. Indien je de zonnepanelen ter overname aanbiedt, dan ligt de keus eigenlijk bij de kopers. Ze kunnen ervoor kiezen om de zonnepanelen over te nemen. Dan wordt er vaak onderling een prijs afgesproken en dan kunnen de zonnepanelen gewoon op het dak blijven liggen

Keuze van de kopers

De kopers kunnen er ook voor kiezen om de zonnepanelen niet over te nemen, dan moet je als verkoper de zonnepanelen weghalen en ervoor zorgen dat het dak weer in de originele staat wordt teruggebracht. Dit kan natuurlijk voor verkopers een behoorlijke klus zijn en al helemaal als je zelf vervolgens de zonnepanelen niet meer kan gebruiken.

Denk er dus goed over na hoe je de zonnepanelen op de lijst van zaken vermeld. Het betekent dus niet altijd, dat als je de zonnepanelen als ‘ter overname’ aanbiedt, dit extra geld opbrengt. Je kan de vraagprijs natuurlijk ook iets hoger aanhouden indien je ervoor kiest om de zonnepanelen mee te verkopen met het huis. Overleg met je makelaar wat slim is om te doen.

Zonnepanelen kopen of  huren

Wanneer je nog voor deze keuze staat om zonnepanelen te kopen of te huren denk dan goed na over de gevolgen van deze investering. Bedenk hoe lang je daar nog zou willen wonen en welke keuze daar het beste bij past. Laat je in zo’n geval eerst adviseren door een expert.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor