Lakken voor binnen en buitentoepassingen
22 mei 2023 
1 min. leestijd

Lakken voor binnen en buitentoepassingen

Lakken voor binnen- en buitentoepassingen: het beschermen van houten deuren en kozijnen

Houten deuren en kozijnen zijn een belangrijk onderdeel van een huis. Ze bieden niet alleen bescherming en veiligheid, maar dragen ook bij aan de uitstraling van het huis. Het is daarom belangrijk om deze elementen goed te onderhouden en te beschermen tegen weersinvloeden en slijtage. Een van de manieren om dit te doen is door gebruik te maken van lakken voor binnen- en buitentoepassingen. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten lakken en hoe deze toe te passen voor het beschermen van houten deuren en kozijnen.

Maak gebruik van binnenlak

Binnenlak is speciaal ontworpen voor gebruik binnenhuis en biedt bescherming tegen vuil, vlekken en slijtage. Deze lakken zijn verkrijgbaar in verschillende glansgraden, van hoogglans tot mat. Hoogglans lakken zijn het meest duurzaam en bieden de beste bescherming, maar hebben ook de neiging om oneffenheden en krassen meer zichtbaar te maken dan matte lakken. Voordat u begint met het lakken van uw houten deur of kozijn, is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken en te schuren. Dit zorgt ervoor dat de lak beter hecht en een gladde afwerking krijgt. 

Maak gebruik van buitenlak

Buitenlak is speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis en biedt bescherming tegen regen, zonlicht en andere weersinvloeden. Deze lakken zijn verkrijgbaar in verschillende tinten en glansgraden, van transparant tot dekkend. Transparante lakken laten de natuurlijke kleur en textuur van het hout zien, terwijl dekkende lakken het hout volledig bedekken en beschermen. Voordat u begint met het schilderen van uw houten deur of kozijn, is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken en te schuren. Gebruik vervolgens een grondverf om het hout te beschermen tegen vocht en om de lak beter te laten hechten. 

Andere overwegingen

Naast het type lak dat u gebruikt, zijn er nog andere overwegingen bij het beschermen van houten deuren en kozijnen. Een van de belangrijkste is ventilatie. Hout heeft de neiging om te krimpen en uit te zetten onder invloed van vochtigheid en temperatuurveranderingen. Zorg er daarom voor dat de ruimte goed geventileerd is, zodat vocht kan ontsnappen en het hout niet krom trekt. Een andere overweging is de keuze van het hout zelf. Niet alle houtsoorten zijn even geschikt voor gebruik buitenshuis. Sommige houtsoorten zijn van nature beter bestand tegen weersinvloeden en hebben minder onderhoud nodig dan andere. Overweeg bij het kiezen van hout voor uw deuren en kozijnen daarom ook de duurzaamheid en weerbestendigheid van de verschillende houtsoorten.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor