3x de beste verduisterende raambekleding voor slaapkamers
21 september 2023 
2 min. leestijd

3x de beste verduisterende raambekleding voor slaapkamers


Een goede nachtrust is mega belangrijk voor je gezondheid: het vult je energie aan, verlaagt je stress, verbetert je stofwisseling en houdt je overdag scherp. Door goed te slapen haal je dus meer kwaliteit uit de tijd die je wakker doorbrengt. 

Om goed in te slaap te kunnen vallen is een donkere slaapkamer essentieel. In het donker maakt je lichaam namelijk meer van het slaaphormoon melatonine aan. Een kamer verduisteren doe je natuurlijk met raambekleding. Maar welke opties verduisteren het best? Ontdek het in deze blog!


1. Verduisterende plisségordijnen in een frame

De allerbeste keuze voor raambekleding in slaapkamers zijn verduisterende plisségordijnen. Doordat de nauwe aansluiting van de stof op het raam en de bijna identieke breedte ten opzichte van het systeem, zijn lichtkieren minimaal.

 Het is wel belangrijk dat je kiest voor dubbele plisségordijnen. Enkele plisségordijnen kunnen namelijk licht doorlaten via de gaatjes waar de koorden doorheen lopen. Wanneer je daarnaast ook nog besluit om plisségordijnen in een frame te nemen, worden lichtkieren nog verder geminimaliseerd.

 Dit komt doordat het frame aan alle zijden volledig gesloten is. Een bijkomend voordeel is dat je deze plisségordijnen zonder boren kunt monteren. Dit is ideaal voor kunststof kozijnen waarbij boren en schroeven geen optie is.


Wist je trouwens dat dubbele plisségordijnen een isolerende functie hebben? De stilstaande lucht tussen de twee lagen stof fungeert als een barrière tegen zowel kou als hitte. Ideaal voor slaapkamers waar de temperatuur snel stijgt. Op zolders bijvoorbeeld.


2. Verduisterende overgordijnen

Een andere goede optie is het verduisterende overgordijn. De grote hoeveelheid stof geeft niet alleen figuurlijk warmte aan je interieur, maar doet dat ook letterlijk. Ook gordijnen werken isolerend: Hoe dikker de stof, hoe hoger de isolatiewaarde. In de zomer houden ze warmte tegen en in de winter juist kou. Er zijn zelfs dubbel isolerende gordijnen. Deze stoffen hebben vaak ook nog andere eigenschappen, zoals vlamvertragend en geluidswerend. Heb je je oog laten vallen op een stof, maar is deze niet van zichzelf verduisterend? Dan kan je deze altijd laten voeren met een verduisterende stof! 


Hoewel verduisterende overgordijnen absoluut effectief zijn in het weren van zonlicht, is volledige verduistering vaak niet mogelijk. Ze bevinden zich namelijk relatief ver van het raam, waardoor licht meer kans krijgt. Kies je voor een gordijn in twee delen? Dan kan er ook licht schijnen door de spleet in het midden waar de stellen bij elkaar komen.

3. Verduisterende rolgordijnen

Tot slot zijn ook verduisterende rolgordijnen een geliefde keuze voor slaapkamers. Het rolgordijn is namelijk de bekendste vorm van raambekleding en niet onbelangrijk: ook de meest betaalbare. Je hebt al verduisterende rolgordijnen op maat vanaf €19,90! Bovendien is er met bijna 300 kleuren om uit te kiezen een passend rolgordijn voor ieder interieur.


Houd er wel rekening mee dat de stof van een rolgordijn aanzienlijk smaller is dan het systeem. Daardoor ontstaan er altijd lichtkieren aan de zijkanten. Gelukkig kan je deze lichtkieren verminderen door gebruik te maken van zijgeleidingsprofielen of een frame. Bij de eerste optie worden er aan weerszijden van de stof profielen met een borstel geplaatst waar het doek langs naar beneden rolt. Heb je kunststof kozijnen? Dan is een rolgordijn in een 4-kaderig frame een betere keuze. Deze plaats je namelijk zonder boren en schroeven. Zo blijven je kozijnen onaangetast!

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor