Op deze pagina wil ik je meenemen naar de buurt waar je gaat wonen en welke vragen daarbij om de hoek komen kijken. Naast het huis moet voor jou de buurt ook fijn voelen maar hoe pak je dat het beste aan?
De buurt en lifestyle
Buurt
Laten we beginnen met de buurt, of je nu in een goed buurt, matige of slechte buurt gaat wonen, voor jou als koper is het een totaalplaatje van alle plussen en minnen. De buurt wordt steeds belangrijker in het besluit om voor jou woning of juist voor die andere woning (in een andere buurt) te kiezen.
Lifestyle
Woningzoekers hebben en zoeken een bepaalde lifestyle of willen juist van lifestyle veranderen. Soms zijn er noodgedwongen redenen om te verhuizen waardoor je door omstandigheden (nog) niet je droomhuis in je favoriete wijk kunt kopen.
Stel jezelf weer even kort een paar vragen:
Waarom wil ik ook alweer verhuizen?
En waar wil ik naar toe en welk soort huis?
In welke wijk wil ik het liefste wonen?
In welke wijk wil ik absoluut niet wonen?
Wat wil ik van de toekomstige buurt weten?
Op die vragen krijg je doorgaans verschillende antwoorden, kopers betrekken de buurt veel meer dan jaren geleden in het (voor)selectieproces en het uiteindelijke besluit. Ik werk al een aantal jaren met een formulier waarin de verkopers de voor- en nadelen van de woning EN DE BUURT moeten omschrijven zodat ik die informatie kan gebruiken tijdens bezichtigingen.
Wat nu als we de zoekers van te voren die informatie verschaffen?
Wat nu als de buren daar zelf bij betrokken worden?
En dan heb ik het niet over een omschrijving zoals:
Deze royale hoekwoning is gelegen in de kindvriendelijke wijk……….met alle voorzieningen op korte afstand.
Denk even na: Wat zou jij willen weten van je toekomstige buurt?
Wat zijn de leeftijden van de buren?
Hoe lang wonen de meeste mensen hier al? (verloop)
Wat zijn de voor- en nadelen van die buurt?
Hoe ver is het lopen of fietsen naar……..?
Welke van jou favoriete winkels zijn er in de buurt?
Hoe zit het met wandelen, sporten, fietsen enz…?
Zijn er voldoende plekken voor kinderen om te spelen?
Hoe zit het met de scholen?
Denk weer even na: Van wie zou je die informatie willen krijgen?
Juist! Van de buurtbewoners zelf! De makelaar of de verkopers worden vaak gezien als partijdig, zij willen immers de woning verkopen! Natuurlijk kun je via verschillende websites informatie krijgen over gemiddelde leeftijden, inkomens, inbraken enz. enz.
Maar wat je eigenlijk wilt weten is: Hoe is het om daar te wonen?
Wanneer ik mensen help bij het aankopen van een huis adviseer ik altijd om even op verschillende tijdstippen (ook in de avond) en dagen (ook in het weekend) door de buurt te rijden. En om even aan te bellen bij een paar buren om informatie te krijgen die je normaal gesproken niet van de verkopend makelaar of de verkopers krijgt.
Buurtinformatie wordt steeds belangrijker waarbij jij als koper maar ook als verkoper je voordeel mee kunt doen. Sommige makelaars filmen ook de omgeving zodat je daar direct een beeld van hebt. Dit beeld is soms wat vertekend omdat alleen de mooiste plaatjes worden gemaakt. Rijd er eens langs, stap uit en begeef je in de buurt. Spreek mensen aan en je gevoel doet de rest.
Anderen zochten ook op: Energie en verhuisplanner