Nieuw model taxatierapport per 1 oktober 2021
Nieuw model taxatierapport 2021
Het lijkt erop dat de invoering van het nieuwe taxatiemodel 2021 per 1 oktober 2021 doorgang gaat vinden, terwijl deze per 1 juli in zou gaan en werd uitgesteld. Wat gaat er allemaal veranderen en heeft dit gevolgen voor de kosten van een taxatierapport?
Taxateurs moesten de afgelopen periode opnieuw de schoolbanken in (online) om aan de nieuwe regels te voldoen. De Persoonlijke Educatie werd uitgebreid en afgesloten met een examen. Taxateurs die niet per 1 oktober aan deze voorwaarden voldoen mogen eigenlijk niet meer taxeren tenzij (onder voorwaarden) een collega taxateur die wel is geslaagd akkoord geeft voor het uitgebrachte taxatierapport. Dit wordt een plausibiliteitsverklaring genoemd. Dit is een document waarmee de tweede taxateur aangeeft het taxatierapport te hebben gecontroleerd.
Meer onderzoek
De taxateur zal een uitgebreider onderzoek moeten verrichten waarbij meer wordt gekeken naar Duurzaamheid en Bouwkundige staat. De bouwkundige opnamestaat vervangt niet de bouwkundige keuring en is ervoor bedoeld de consument meer inzicht in de bouwkundige gebreken te geven. Veel softwareontwikkelaars hebben het nieuwe model inmiddels geïntroduceerd. Het lijkt erop dat per 1 oktober alle seinen op groen staan.
Kosten van een taxatierapport
De verwachting is dat de kosten voor een taxatierapport omhoog zullen gaan. Meer werk kost meer tijd en meer tijd kost nou eenmaal geld. Ook al vindt de overheid dat consumenten niet onnodig op kosten gejaagd mogen worden zal er toch een toename in de prijs ontstaan. Dat is ook haast niet te voorkomen. De taxateurs hebben veel extra geld voor opleiding en examens uitgegeven en ook het gebruik van externe software kost extra geld. Logisch dat de prijs dan omhooggaat. De kwaliteit van taxatierapporten moet omhoog en daar hangt een prijskaartje aan. Hoeveel de prijs omhooggaat is nog niet duidelijk maar we spreken waarschijnlijk van enkele honderden euro’s.
Bureautaxaties
Een andere vorm van taxeren die sinds 1 juli 2021 nieuw is zijn de bureautaxaties of desktoptaxaties. Dit is een soort hybride taxatievorm. Er worden modelwaardes aangeleverd waarbij de taxateur deze controleert. Over het algemeen zijn taxateurs hier niet blij mee. De taxateur controleert het rapport op afstand zonder te woning te hebben gezien, terwijl er wel aansprakelijkheden bij horen. Voorheen had je de waardeverklaring maar die werd verboden. De bureautaxatie lijkt daarop en is wel toegestaan. Dit is iets wat veel taxateurs niet begrijpen. Waarschijnlijk zal de weerstand door taxateurs hiertegen langzaam minder worden de komende tijd.
Welk soort taxatie heb ik nodig?
Dat verschilt per (persoonlijke) situatie. Omschrijf dus altijd goed het doel en geef aan waarvoor je het taxatierapport nodig hebt. Soms kan even contact met de hypotheekadviseur of geldverstrekker (meestal Bank) uitsluitsel geven.
Bekijk ook de artikelen:
Kortom:
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Energieadviseur en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.