Verschillende waardes online en bij meerdere makelaars
18 februari 2021 
3 min. leestijd

Verschillende waardes online en bij meerdere makelaars

Waarom zit er verschil in waarde, zowel online als bij verschillende makelaars?

Waarde is een subjectief begrip en is afhankelijk van meerdere factoren. Makelaars houden zich dagelijks bezig met de waarde van een huis maar waarom zit daar verschil in?

Gratis waardebepaling

Makelaars bieden veelal een gratis waardebepaling aan om opdrachten te krijgen. Ze investeren tijd en zelfs geld om in jouw behoefte te voorzien. Je wilt namelijk de waarde van je huis weten. Ze gebruiken veelal dezelfde systemen maar toch kunnen er grote verschillen ontstaan. De waarde van een huis bepalen blijft nog steeds mensenwerk en interpretatie van meerdere zaken. Dit is maar gedeeltelijk in een modelwaarde te vangen.

Snel veranderende woningmarkt

De woningmarkt is aan verandering onderhevig en prijzen kunnen extreem stijgen en dalen. De marktwaarde hobbelt daar altijd achteraan. Als makelaar en taxateur moet je inspelen op deze ontwikkeling. Makelaars maken een onderbouwde inschatting van de marktwaarde en bijbehorende verwachte opbrengst. Door extremen op de huizenmarkt kan een waardebepaling-advies enorm afwijken van de uiteindelijke opbrengst. In crisistijd zag je dit terug in lage biedingen maar nu de rente en het aanbod laag is bieden mensen steeds vaker (enorm) boven de vraagprijs.

Verschil in makelaars en taxateurs

Waar de ene makelaar meestal aan de hoge kant zit met de waarde bepalen, zijn er ook makelaars die woningen iets lager waarderen. Dat is soms persoonlijke voorkeur maar ook verschillende waardes toekennen aan diverse onderdelen waarvan ligging een enorm belangrijke is. De waarde van een huis bepalen heeft dus ook een persoonlijk tintje. Ook zijn ervaring en vertrouwen in eigen kunnen belangrijke aspecten bij een huis verkopen.

Modelwaardes

Tegenwoordig zijn er de modelwaardes die gemiddelden naar boven brengen. Deze worden bijvoorbeeld door taxateurs gebruikt. Na eigen inzicht kan de woning hoger of lager worden gewaardeerd. Deze modelwaardes geven richting aan de marktwaarde en tonen transactieprijzen. Verschil in oppervlakte en perceel worden door de taxateur op de juiste maar naar eigen inzicht geïnterpreteerd. Ook ervaring met het verkopen en waardering met bepaalde typen woningen kan de waarde hoger of lager doen uitvallen.

Waarde online bepalen

Tegenwoordig is er enorm veel data online te vinden. Enerzijds om de toekomstige koper en verkoper te informeren en anderzijds om opdrachten binnen te halen. Veel makelaars bieden een tool aan om de waarde van je huis te berekenen. Je vult de gegevens in en klikt op verzenden. Je ontvangt een waarderapport en de makelaar heeft je gegevens om contact op te nemen. Doel hiervan is om opdrachten binnen te halen en al in het voortraject de klant zichtbaar te maken. Naar aanleiding van zo’n aanvraag zal de makelaar vaak contact opnemen om zichzelf te promoten. Je kan hier gebruik van maken maar online de waarde bepalen blijft een globale inschatting.

Verschil in systemen

Steeds meer makelaars maken gebruik van systemen om de klant online de waarde voor te schotelen. Dit blijft een schatting en kan enorm afwijken van de werkelijke waarde of eventuele verkoopprijs. Ook de range is hierbij belangrijk. Een verschil van 50.000 euro in range zegt niet exact hoeveel je huis waard is. Daarnaast zijn het gemiddelden en misschien is jouw huis door de ligging voor veel kopers erg aantrekkelijk. Dit komt ten goede aan de waarde en opbrengst.

Vraag en aanbod

Wanneer de vraag hoog en het aanbod en de rente laag is, zullen prijzen stijgen. De waarde hangt dus nauw samen met deze factoren. De regels die door de overheid worden opgesteld dragen hieraan bij. Zo is de overdrachtsbelasting voor verschillende groepen afgeschaft wat prijsopdrijving in de hand werkt. Investeerders moeten daarentegen meer overdrachtsbelasting betalen. Het klinkt logisch dat deze kosten later worden doorberekend in de huurprijs. Dat geldt ook voor het overbieden. Wanneer er tientallen geïnteresseerde kopers op een woning afkomen zal je flink moeten bieden om koper te worden. Het overbieden valt onder de categorie emotionele waarde.

Waarde bepalen door de makelaar

Wanneer je overweegt te verkopen en meer wilt weten over de waarde en verkoopbaarheid van je huis kan je hier een gratis waardebepaling aanvragen. De makelaar komt langs om de woning te bekijken. Hij/zij komt tijdens of na dit gesprek met de geschatte maar onderbouwde waarde van je huis. Tussen makelaars maar ook taxateurs kunnen verschillen zitten dus het is slim om altijd twee of meer makelaars uit te nodigen. Zo kan je vergelijken en kiezen voor de makelaar waarbij je het beste gevoel hebt.

Conclusie:

Waarde is subjectief en hangt van heel veel factoren af. Het toekennen van meer- of minderwaarde op verschillende punten kan leiden tot grote verschillen in waarde. Nodig daarom altijd minimaal twee makelaars uit om te vergelijken. De makelaars zullen tevens hun diensten presenteren waarmee ook hier het verschil inzichtelijk wordt wat de makelaar doet en wat je hiervoor moet betalen.

Vraag nu een gratis waardebepaling aan >>

Tot slot:

Overweeg jij te verkopen? En wil je weten wat je huis waard is? Vraag dan nu een gratis waardebepaling aan en laat één of meerdere makelaars een gratis waardebepaling uitvoeren. Zo weet je snel waar je aan toe bent. Ook de hypotheekadviseur kan je helpen om de mogelijkheden in kaart te brengen. De aankoopmakelaar kan je begeleiden in deze toch al gekke woningmarkt. Succes!

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Bouwkundige keuring en energielabel

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor