Wat en hoe moet ik bieden op een huis?
02 februari 2021 
4 min. leestijd

Wat en hoe moet ik bieden op een huis?

Bod op een huis.

Dat is een goede vraag in deze gekke tijd maar daarmee heb je nog geen antwoord. Hoe je moet bieden leg ik je hieronder uit maar wat je moet bieden is een heel ander verhaal. Ook dat doe ik hieronder uit de doeken.

Bieden kan op verschillende manieren zoals per mail, via een persoonlijk account en zelfs per app of een biedformulier. Dat is meer afhankelijk van de werkwijze van de makelaar. Makelaars gebruiken hiervoor verschillende systemen waarvan de nieuwste een persoonlijk account is. Ook het bieden via de website (bij de woning) een digitale vorm van bieden die we steeds vaker zien. De makelaars ontvangen dan de biedingen rechtstreeks in het CRM-systeem en hoeven dan niet alles over te tikken of te kopiëren en te plakken. Vanwege de vele biedingen is een bod via een persoonlijk account of de website veel overzichtelijker waarmee je niet het risico loopt dat je voorstel ergens tussen wal en schip blijft hangen.

Bevestiging ontvangen?

Kijk wel goed of je een bevestiging hebt gezien/ontvangen dat je voorstel goed is verzonden/ontvangen. Geen bericht gehad? Vraag alsnog een bevestiging van de verkoopmakelaar. Ook bieden per telefoon kan nog steeds maar de makelaar zal je in de meeste gevallen vragen het voorstel per mail te zenden. Daarnaast is het ook fijn dat je bewijs het van hetgeen je hebt geboden. Daarbij horen natuurlijk ook de overige voorwaarden.

Wat moet ik bieden?

Zoals ik al aangaf is dit een heel ander verhaal en zonder aankoopmakelaar bijna niet meer te doen. Hierbij is de marktwaarde van een huis essentieel, doe of laat onderzoek doen naar de werkelijke waarde om zo een beter beeld te krijgen van hetgeen de woning waard is. Dat zegt nog niets over hetgeen je wilt bieden maar geeft alleen de waarde weer. In diverse systemen kunnen aankoopmakelaars vergelijkbare en verkochte woningen inzien. Ook kunnen modelwaardes in combinatie met waarderapporten een indicatie geven maar om de werkelijke waarde te bepalen is er meer voor nodig.

Je zou de marktwaarde kunnen omschrijven als taxatiewaarde. De taxateur taxeert namelijk de marktwaarde op een bepaald moment. Schakel je drie verschillende taxateurs in zal je waarschijnlijk drie verschillende waardes krijgen. Dat is vaak met makelaars en aankoopmakelaars ook zo dus dat geeft weer dat waarde subjectief is. Zelfs persoonlijke smaak zou mee kunnen wegen in de waardering. Daarom mogen/kunnen taxateurs een percentage van gemiddelden afwijken.

Gemiddelde

Je zou de referenties kunnen indexeren naar nu en uitrekenen wat het gemiddelde van een soortgelijke woning is waarbij geldt dat zo dicht mogelijk bij de woning moet worden gekeken. Referenties van 3 km verderop kunnen we niets mee. Ook referenties uit een compleet andere wijk hoeven niet overeen te komen met hetgeen je wilt kopen. Houd daar rekening mee bij het bepalen van de waarde. Vergelijken doe je op diverse kenmerken, modernisering en onderhoud. Daarnaast is de ligging soms een bepalende factor en zal je op basis van ervaring en marktkennis een onderbouwde schatting moeten maken. Je voelt hem al aankomen, daar heb je inderdaad een expert zoals een aankoopmakelaar voor nodig.

Emotionele waarde

Hier draait het uiteindelijk om. Wat ben jij bereid om meer te betalen dan de marktwaarde en wat kun je lenen en belangrijker nog, in totaal betalen. Er komen nou eenmaal extra kosten bij het kopen van een huis. Dan heb ik het nog niet eens over verbouwkosten of het aanleggen van een tuin naar wens. Het gaat dus om het totale plaatje waarbij je met alles rekening moet houden. Tot hoever wil jij gaan en wanneer haak je af? Dat is belangrijk om op voorhand te bepalen. Trek een grens waar jij je goed bij voelt en wat nog enigszins verantwoord is in deze markt.

Hoeveel procent boven de vraagprijs moet ik bieden?

Percentages zijn gevaarlijk en ben ik niet zo’n voorstander van. Je zou namelijk wel eens de allerhoogste bieder kunnen zijn waarbij een enorm gat is geslagen met bieder nummer twee. Dat krijg je waarschijnlijk nooit te horen maar toch wil ik je daarvoor behoeden. Wanneer je toch aan percentages zit te denken moet je uitgaan van transactieprijzen en de werkelijke waarde van het aan te kopen huis. De rest daarboven valt onder emotionele waarde. Dat is hetgeen je door de druk van de woningmarkt en andere bezichtigers meer wilt betalen dan je eigenlijk zou moeten. Vraag en aanbod maken hier deel vanuit en dwingen je om mee te gaan met de markt. Bied je te laag? Dan gaat het huis aan je neus voorbij.

Diverse waardes, wat moet je ermee?

Je hebt nu de marktwaarde, taxatiewaarde, werkelijke waarde, emotionele waarde en je financiële mogelijkheden maar wat moet je daar nou mee? Als eerste, rustig blijven en goed laten adviseren. De aankoopmakelaar kost geld maar zonder aankoopmakelaar kost het waarschijnlijk nog veel meer geld. Bepaal samen met je adviseur wat de grens van jouw mogelijkheden is en hetgeen je wilt/kunt betalen. Maak een rekensommetje met hetgeen je nog wilt verbouwen en vooral hoelang je daar wilt blijven wonen. Slaap er dan een nachtje over en bespreek dit met je adviseur. Neem dan een beslissing waarbij geen twijfel ontstaat en je blij bent om het huis te krijgen. Hierbij gaat het om het bedrag, hetgeen je ervoor krijgt en de voorwaarden. Krijg je dan het huis, prima. Gefeliciteerd! Lukt het niet en is er een hogere bieder, laat het dan los. Je kan met een gerust hart zeggen dat je er alles aan hebt gedaan. Op naar de volgende woning want jouw droomhuis staat op je te wachten.

Tot slot

Ik heb bewust de WOZ-waarde niet meegenomen in dit artikel. Deze waarde wijkt soms extreem af in bepaalde regio’s. Daarnaast loopt de WOZ-waarde een stuk achter bij de ontwikkelingen op de woningmarkt. Experts uit de regio kunnen deze misschien betrekken bij hun vergelijk. Ik ben van mening dat je in deze gekke markt niet zonder aankoopmakelaar op een huis moet bieden. De risico’s zijn veel te groot tenzij je zelf een expert bent en exact weet wat je doet.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor