Voorkom problemen bij het vinden van een goed verhuisbedrijf
22 maart 2024 
1 min. leestijd

Voorkom problemen bij het vinden van een goed verhuisbedrijf

Zelf verhuizen is niet altijd verstandig. Zeker als je geen tijd hebt of kampt met fysieke problemen. Gelukkig zijn er in Nederland tal van verhuisbedrijven te vinden. Maar natuurlijk ga je niet zomaar zakendoen met een verhuisbedrijf bij jou in de regio. Je doet er verstandig aan om eerst goed onderzoek te doen.

Je wilt immers niet opgescheept zitten met onverwachte kosten, kapotte spullen of andere problematieken. Maar welke relevante zaken kun je vooraf het beste checken alvorens je contact opneemt met een verhuisbedrijf?

De checklist

Is het verhuisbedrijf erkend?

In Nederland heb je zowel erkende alsook niet-erkende verhuisbedrijven. Als een verhuisbedrijf is aangesloten bij de brancheorganisatie ‘Erkende Verhuizers’, dan heb je logischerwijs te maken met een erkend verhuisbedrijf. Als je voor een erkend verhuisbedrijf gaat, dan krijg je doorgaans enkele garanties.

De inboedel is bijvoorbeeld verzekerd tot een hoog bedrag, je hebt niet te maken (of deze is heel laag) met een eigen risico en bij eventueel verlies krijg je vaak ook een vergoeding. Het nadeel is echter dat erkende verhuisbedrijven over het algemeen duurder zijn dan niet-erkende verhuisbedrijven. Je kunt ook prima niet-erkende verhuizers inhuren, maar maak vooraf dan wel goede afspraken.

Vooraf meerdere offertes aanvragen

Gelukkig hoef je in dit digitale tijdperk niet altijd veel moeite te doen als consument. Je hebt namelijk speciale websites en daar kun je meerdere offertes tegelijkertijd aanvragen. Dit is zeer handig, want dan kun je vooraf precies zien wat je kunt verwachten qua prijs. Bovendien kun je dan de prijzen gemakkelijk met elkaar vergelijken en nagaan welk verhuisbedrijf het beste bij jou past.

Maar de verhuizers moeten wel de juiste informatie krijgen. De verhuisbedrijven willen onder meer weten wat de omvang van de inboedel ongeveer is, zodat ze kunnen berekenen hoe lang de verhuizing ongeveer duurt.

Als je een offerte met een aantrekkelijke prijs hebt ontvangen, dan is deze vaak niet bindend. Als blijkt dat je een foutieve inschatting hebt gemaakt, dan krijg je achteraf waarschijnlijk met extra kosten te maken.

Als je dit wilt voorkomen, dan kun je de verhuizers vragen om bij je langs te komen. Als ze daartoe bereid zijn, dan kunnen ze een betere kosteninschatting maken en dan weet jij zeker dat je na de verhuizing niet chagrijnig wordt of dat je bijvoorbeeld budgetproblemen krijgt door de onverwachte kosten.

Op de voorwaarden letten

Veel mensen die een verhuisbedrijf inschakelen, kijken vooral naar de prijs. Enigszins logisch te noemen, want de wereld draait om geld. Maar het is niet altijd verstandig om alleen op de prijs te letten.

Onderzoek ook wat de specifieke voorwaarden van elk verhuisbedrijf zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van een hoog eigen risico of krijg je te maken met verborgen kosten?

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor