Vraagprijs tijdens onderhandelingen verhogen, mag dat?
01 augustus 2020 
2 min. leestijd

Vraagprijs tijdens onderhandelingen verhogen, mag dat?

De vraagprijs tijdens de onderhandelingen verhogen komt niet zo vaak voor maar daar kan wel degelijk sprake van zijn. Vooral wanneer er meerdere bieders zijn kan de verkoper overwegen om tijdens het onderhandelen met één van de bieders de vraagprijs of het tegenvoorstel te verhogen.

Wat zou jij als verkoper doen?

Dit zijn we vaak niet gewend en zet nogal eens kwaad bloed. Maar verplaats je ook in de verkoper, wanneer er ineens enorm veel interesse is in de woning die te koop wordt aangeboden. Wat zou jij doen? Zou je genoegen nemen met minder? Of zou je ook voor de hoogste opbrengst gaan?

Antwoord is dus ja

Op de vraag; Mag de makelaar of verkoper tijdens het onderhandelen de vraagprijs verhogen is het antwoord dus ja. Of dit wel of niet goed overkomt bij de geïnteresseerde(n) is een andere vraag. Daar schuilt natuurlijk wel een gevaar in.

Verplichtingen van in onderhandeling zijn

Wanneer je over en weer in onderhandeling bent schept dat enige verplichting maar die is ook niet zodanig dat je deze niet kan beëindigen. In onderhandeling zijn heeft dan ook eigenlijk geen waarde zoals veel mensen denken. Door de onderhandelingen af te breken en de andere partij hiervan op de hoogte te stellen stoppen de onderhandelingen en sta je als koper aan de kant. Dat is wettelijk toegestaan.

Externe invloed

Wanneer jij in onderhandeling bent en er komt nog een bod bij de makelaar binnen zal dat zeker de onderhandelingen met jou beïnvloeden. Vooral wanneer dat bod een stuk hoger ligt. Het is aan de verkoper en diens makelaar hoe de procedure verder te vervolgen. Jij bent hier natuurlijk niet blij mee maar eigenlijk is alles toegestaan. Ook wanneer je een mondelinge deal hebt kan er nog van alles gebeuren.

Mijn ervaring

Voor een klant heb ik een woning aangekocht en de deal met de verkoopmakelaar gesloten. De gegevens hebben we op vrijdagmiddag uitgewisseld zodat het makelaarskantoor de koopovereenkomst op kon maken. Op maandagochtend werd ik gebeld dat er in het weekend iemand had aangebeld bij de verkopers en daar een hoger bod heeft neergelegd. De makelaar kan zo’n bod niet negeren en heeft hierover met de verkopers gesproken. Conclusie: Wij konden meegaan in het “nieuwe” voorstel of er zou aan die andere partij worden verkocht. Mijn opdrachtgevers hadden hier een enorm slecht gevoel bij en zijn afgehaakt. De woning is dus verkocht aan die andere koper en mijn klanten stonden met lege handen. Ethisch niet netjes maar juridisch wel toegestaan.

Kort gezegd

Dus kort gezegd beïnvloed elk nieuw voorstel de onderhandelingen of een mondelinge deal tenzij de verkopers zich vasthouden aan hetgeen is afgesproken. Dat heeft natuurlijk mijn voorkeur maar wanneer iemand 20.000 euro meer biedt moet je als verkoper wel heel sterk in je schoenen staan om dat af te wijzen.

De rol van de makelaar

Over de rol van de makelaar in dit soort situaties wordt verschillend gedacht. Afspraak is afspraak is mijn motto maar in de bemiddelingsovereenkomst tussen verkoper en makelaar staat beschreven dat je de belangen van de verkoper behartigd. Je zal als makelaar vreselijk je best moeten doen om de beste deal te sluiten. In zo’n geval wordt dit altijd met de verkopers besproken waarbij de makelaar adviseert en de verkoper beslist. Uiteindelijk wordt de makelaar vaak scheef aangekeken wanneer zo’n situatie zich voordoet en de verkopers toch aan die andere hogere bieders verkoopt. Dat is natuurlijk niet terecht maar is een feit.

Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk de gegevens uitwisselt en er druk op zet wanneer je wilt tekenen. Dat wil niet zeggen dat dit niet alsnog mis kan gaan maar zolang er niets met handtekeningen eronder op papier staat ben je het haasje als er een hoger bod komt.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor