VRAGEN BIJ HET BIEDEN OP EEN POPULAIR HUIS

Bieden op een populair huis.

Vragen bij bieden op een populair huis.

Bepaalde typen woningen zijn enorm populair. Wanneer deze woningen online verschijnen volgt er in sommige plaatsen een ware run op zo’n huis. Dat is voor makelaars dan ook bijna niet meer te plannen. Vaak bepaalt de makelaar in overleg met de verkopers een bepaalde strategie.

Bijvoorbeeld de eerste 10 of 20 mogen komen kijken of in de vorm van een open huis. Dat kan een openbaar open huis zijn of een open huis waarbij geïnteresseerden zich eerst aan moeten melden. In deze tijd is het fijn dat er enige controle is over het aantal mensen wat straks door jouw huis lopen.

Download checklist bezichtigen >

> Ga naar meer downloads

Veel vraag en weinig aanbod

Bij zo’n huis sta je dus eigenlijk in de rij. Enorm veel vraag en weinig aanbod in combinatie met de steeds lager wordende rente werkt dit in de hand. Ik kan me voorstellen dat je als koper hier niet op zit te wachten maar de woningmarkt is nou eenmaal zo en kan op dit moment niemand iets aan veranderen. Meerdere biedingen zijn vaak het gevolg. De verkopers zullen in overleg met de verkoopmakelaar een keuze maken. Hieronder een aantal vragen om je te helpen.

Ik bied de vraagprijs, moet de verkoper nu aan mij verkopen?

Antwoord: Nee, de verkoper maakt zelf een keuze aan wie hij verkoopt. In de huidige markt worden veel huizen boven de vraagprijs verkocht. Daarnaast dient de vraagprijs als een uitnodiging om in onderhandeling te gaan. Wanneer de makelaar aangeeft dat er geboden kan worden tot een bepaalde dag en tijdstip geeft dat anderen evenveel kans dan jou.

Moet de verkoper voor de hoogste bieder kiezen?

Antwoord: Nee, dat hoeft niet. Een voorstel bevat vaak meerdere elementen zoals een opleveringstermijn, wel/geen bouwkundige keuring of wel/geen financieringsvoorbehoud. Een lagere bieder kan erg gunstige voorwaarden neerleggen waar de verkopers akkoord mee gaan. Zo heb ik net een huis aangekocht die 14 maanden later wordt opgeleverd. De verkopers hebben een nieuwbouwwoning gekocht die tegen die tijd klaar is. Dat voorkomt twee keer verhuizen, tijdelijk huren en opslag regelen.

Weten andere bieders wat ik heb geboden?

Antwoord: Nee, andere bieders behoren in principe niet te weten wat jij hebt geboden. Andersom natuurlijk ook niet. Een makelaar mag officieel niet aan prijsopdrijving doen maar de huidige woningmarkt doet op dit moment zelf aan prijsopdrijving.

Maak ik met een aankoopmakelaar meer kans?

Antwoord: Dat is een gevaarlijke vraag en per regio en stad verschillend. Met een aankoopmakelaar word je vaak wel serieuzer genomen terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Maak een afspraak met de aankoopmakelaar om te bespreken wat hij/zij voor je kan betekenen.

Kan ik mijn bod nog een keer verhogen?

Antwoord: In de meeste gevallen wel maar als er wordt gevraagd om direct een eindvoorstel neer te leggen doe dat dan ook. Wanneer je later hoort dat iemand anders de woning voor 5000 euro meer heeft gekocht moet het niet zo zijn dat je spijt krijgt.

Hoe kom ik te weten wat de woning heeft opgebracht?

Antwoord: Enkele maanden na de overdracht kun je via het kadaster inzage krijgen in hetgeen de woning heeft opgebracht. Zoals ik aangaf moet je later geen spijt van je “te lage” bod krijgen wanneer blijkt dat er maar een klein verschil was met jouw bod.

Conclusie

Weet dus heel goed wat je doet en laat je adviseren waar nodig. Een aankoopmakelaar kan uitkomst bieden maar hij/zij kan ook niet toveren. Wanneer er enorm veel mensen op een huis afkomen maak je gewoon minder kans. Dat is heel logisch maar af en toe frustrerend. Dat begrijp ik maar al te goed. Bekijk daarom ook het artikel: 10 Tips huis zoeken om meer kans te maken

Terug naar overzicht

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Huis kopen en energie