Wat gebeurt er met de hypotheek bij scheiden
17 september 2020 
1 min. leestijd

Wat gebeurt er met de hypotheek bij scheiden

Je moet er niet aan denken. Scheiden. Maar toch neemt het aantal scheidingen toe. Een scheiding heeft op veel vlakken impact. Maar wat betekent het eigenlijk voor de hypotheek?

Op het moment dat de woning op naam van één persoon staat en je bent niet getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is deze persoon automatisch de eigenaar van de woning en kan deze in de woning blijven. De andere persoon zal – wanneer geen andere afspraken gemaakt worden – uit de woning moeten vertrekken.

Gedeelde hypotheekschuld

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is er meer aan de hand. Op dat moment zijn beide bewoners eigenaar van de woning en dus ook eigenaar van elkaars bezittingen en schulden. Dus ook van de hypotheekschuld. Zodra u gaat scheiden zal de woning over beide partijen moeten worden verdeeld. Ook als de woning op naam van één persoon staat.

Verkopen woning

Zodra de woning op naam van beide bewoners staat, kan de woning worden verkocht of de ex-partner kan worden uitgekocht. Op het moment dat de woning wordt verkocht en er is sprake van overwaarde, dan gaat de bijleenregeling gelden. Dit houdt in dat de overwaarde voor een periode van een aantal jaar moet worden gebruikt voor het kopen van een nieuwe woning. Wanneer dit niet gebeurt, geldt voor dat bedrag geen hypotheekrenteaftrek.

Hoeveel beide partijen van de overwaarde krijgen, wordt berekend naar eigendomsverhouding. Staat de woning onder water en wordt deze verkocht met onderwaarde, dan draaien beide partijen op voor de restschuld. Deze wordt evenredig verdeeld. Dit zag je in de crisistijd vaak terugkomen.

Uitkopen ex-partner

Wanneer een nieuwe lening wordt afgesloten om de ex-partner uit te kopen, of een deel van de bestaande lening wordt van de ex-partner overgenomen, dan is de andere partij verplicht de lening volledig en minimaal annuïtair af te lossen. Indien gekozen wordt voor een andere vorm, dan vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. Voor het eigen deel gelden de bestaande regels, waarbij de partij niet verplicht is af te lossen, mits dat deel is afgesloten voor 1 januari 2013.

Afspraken maken

Op het moment dat de hypotheek op naam van beide bewoners staat, zijn beide bewoners ook verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. Het is daarom belangrijk goede afspraken te maken en duidelijke regelingen te treffen. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar wie er in de woning blijft wonen en het inkomen van beide partijen. Het kan echter voorkomen dat de ex-partner niet mee wil of kan betalen. Schakel in dat geval juridische hulp in, wanneer praten niet meer helpt.

Voorkom strijd

Zelf ben ik voorstander van een compromis. Schakel desnoods een mediator in voordat je de gang naar de rechter maakt. Ergens zal er een punt zijn waar jullie elkaar zakelijk gezien kunnen treffen. Een onafhankelijk deskundige kan jullie hierbij helpen. Schakel voor de financiële afwikkeling met betrekking tot de hypotheek altijd een onafhankelijke hypotheekadviseur in.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Makelaar en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor