Stappenplan huis verkopen en scheiden
01 september 2020 
3 min. leestijd

Stappenplan huis verkopen en scheiden

Je zou ermee kunnen beginnen om een mediator in te schakelen om te onderzoeken of er toch een mogelijkheid is om bij elkaar te blijven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn kun en mag je het niet zomaar opgeven. De volgorde van dit stappenplan kan dus enigszins afwijken maar de grote lijnen blijven hetzelfde.

Waarde van het huis

De eerste stap is een gratis waardebepaling van een verkoopmakelaar aanvragen. Dat kan misschien een beetje raar voelen maar de makelaar is er om je te adviseren en te helpen. Hiermee breng je de te verwachten opbrengst in kaart. Zorg ervoor dat je beiden bij dit gesprek aanwezig bent zodat de partner niet alles over hoef te brengen. Daarnaast wil de makelaar graag kennismaken met beiden.

Financiële mogelijkheden

Financieel advies is een must bij zo’n beslissing. Je wilt weten wat de mogelijkheden zijn bij de volgende stap. Wie kan eventueel de woning overnemen en welke mogelijkheden zijn er wanneer ik een volgend huis alleen wil kopen. Al deze financiële mogelijkheden worden in kaart gebracht.

De mediator

Schakel een mediator in om erachter te komen wat je wel of niet wil. Mediation houdt je een spiegel voor om erachter te komen waar het misging en of er toch nog een mogelijkheid is om bij elkaar te blijven. Lukt dat niet? Dan is de mediator jullie adviseur om de scheiding op een zo goed mogelijke manier af te wikkelen.

De beslissing

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn wordt het tijd om een beslissing te nemen. Wie wil en kan de woning overnemen? En is de andere partij het hiermee eens. Voor welk bedrag kan de (ex)partner de woning overnemen? Is de waardebepaling van één makelaar voldoende? Of moet er nader onderzoek worden gedaan naar de waarde van jullie huis.

Taxateur

Schakel een taxateur in die de waarde vaststelt en vastlegt in een gevalideerd taxatierapport. Zorg ervoor dat jullie beiden opdrachtgever zijn. Ook tijdens het bezoek van de taxateur is het beter om allebei aanwezig te zijn. Dit voelt vaak beter zodat de andere partij niet z’n best doet om de taxateur te beïnvloeden. Tijdens een scheiding waarbij één van de (ex)partners blijft wonen ontstaan er vaak tegenstrijdige belangen. De andere (ex)partner moet dan vaak worden uitgekocht wanneer er sprake is van overwaarde. Ontstaan er toch meningsverschillen dan kan een tweede taxateur uitkomst bieden. Sluit daarna een deal waarbij de woning door een (ex)partner wordt overgenomen. Geef de andere partij tijd en ruimte om iets anders te zoeken.

Huren of kopen?

Denk na waar je wilt gaan wonen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de mogelijkheden. Huren of kopen? Of een tijdelijke woning? Dit is een belangrijke stap en geef elkaar de ruimte en tijd om hier een goede beslissing in te nemen. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn is het belangrijk om de rust te bewaren en ze hierbij te betrekken. Denk hierbij ook aan de gevolgen voor vriendjes, vriendinnetjes en school. Jullie blijven altijd door middel van de kinderen aan elkaar verbonden. Gedraag je dan ook als volwassenen en geef het goede voorbeeld. Ook al heeft de ander je gekwetst of was het niet jouw keus om te scheiden.

Adviseur

De woningmarkt is grillig dus is het slim om je belangen te laten behartigen door een aankoopmakelaar. Met een aankoopmakelaar krijg je vaak nét iets meer voor elkaar.

De makelaars

Indien er wordt gekozen om te verkopen is het zaak om meerdere makelaars uit te nodigen voor een verkoopgesprek. Vergelijk op basis van kwaliteit en denk niet alleen aan de courtage. Een goede makelaar verdient z’n geld snel terug. De verkoopmakelaar kan ook de aankoopmakelaar zijn bij de volgende woning. Ik heb wel eens in een scheidingszaak een woning verkocht en voor beide (ex)partners een woning aangekocht. Doe wat goed voelt.

Tips huis verkopen

Volg de tips van de makelaar op en maak de woning verkoopklaar. Des te beter de woning des te hoger de opbrengst. Bekijk ook: Onmisbare tips bij een huis verkopen.

De presentatie wordt gemaakt en de woning gaat online. Laat de makelaar z’n werk doen om een goede deal te sluiten. Stem de termijnen van overdracht af de persoonlijke situaties. Help elkaar en werk elkaar niet tegen. Daar wordt niemand beter van. Wil je de woning aanbieden of verkopen via NLVERHUIST? Klik dan hier!

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor