Wat is een appartement?

Appartement

Een appartement is een woongedeelte in een groter gebouw. Ook wel het appartementencomplex genoemd. Je koopt het recht van (alleen) gebruik voor een bepaald gedeelte of meerdere gedeeltes. De eigenaren zijn van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaren. Het groot onderhoud wordt meestal gedaan door de VvE. De eigenaren betalen hiervoor een maandelijkse vergoeding ook wel VvE-bijdrage genoemd. Dit is vaak afhankelijk van de oppervlakte van de woning. Let bij het kopen van een appartement op de stukken die via de VvE beschikbaar zijn. Hier staan de gegevens over de financiële positie van de VvE en onderhoud in beschreven. Een appartement met een actieve VvE en goede financiële positie in combinatie met regelmatig onderhoud is over het algemeen meer waard.

Bij een appartement kopen gelden andere regels dan wanneer je een huis koopt. Zo kan de verwarming centraal zijn geregeld en kan er op de begane grond een berging bij het appartement horen. Ook wordt de opstalverzekering vaak vanuit de VvE geregeld.

Belangrijke stukken bij een appartement:

  • MJOP (Meerjaren Onderhouds Planning)
  • Notulen (Recente stukken)
  • Jaarverslag (Recente stukken)
  • Huishoudelijk regelement
  • Splitsingsakte

Bij een appartement verkopen wordt door de verkopers vaak een Checklist ingevuld waarbij meer informatie over de positie van de VvE wordt vermeld. In de koopovereenkomst die door de makelaar wordt opgesteld wordt verwezen naar de VvE stukken maar ook naar deze Checklist. In de VvE stukken vind je ook de maandelijkse bijdrage die geldt voor het appartement wat je koopt. Indien het complex achterstallig onderhoud heeft kan er een extra bijdrage worden gevraagd. Neem deze stukken dan ook goed door zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. De aankoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Groot onderhoud

Bij groot onderhoud moet je bijvoorbeeld denken aan het dak vervangen. Of je nu op de bovenste verdieping woont of op de begane grond. Iedere eigenaar betaalt mee aan het onderhoud van het dak. Dat geldt ook voor de gezamenlijke ruimtes. Ook het schoonhouden van deze ruimtes worden vaak door de VvE geregeld en staan vermeld in de jaarverslagen.

Tot slot:

Bij een appartement ben je gezamenlijk eigenaar van het complex. Alle eigenaren zijn van rechtswege lid van de vereniging. De VvE wordt ingeschreven in het Kamer van Koophandel register. Onderhoud wordt geregeld door de VvE maar kan ook afwijken. Let daar op en schakel een aankoopmakelaar in om je bij te staan. In veel oudere gebouwen is asbest verwerkt en zijn de uitstekende balkons aan onderhoud onderhevig. Recent nog zijn er balkons naar beneden gevallen. De onderhoudsstaat van het gehele gebouw is dus mede belangrijk voor de individuele wooneenheid.

Bekijk ook:

> Waar op letten bij een appartement kopen?

> Hoe wordt de opstalverzekering geregeld bij een appartement?

> Hoeveel mensen mogen er in een appartement wonen?

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie