Hoeveel mensen mogen er in een huis of appartement wonen?
10 mei 2021 
2 min. leestijd

Hoeveel mensen mogen er in een huis of appartement wonen?

Maximum aantal mensen in huis of appartement.

Verkoopmakelaar inschakelenIn ons land is er geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mogen wonen. Wel staat veiligheid voorop dus je moet ook weer niet te bont maken want dan kom je in aanraking met de veiligheidswet. Wel kunnen verhuurders beperkingen opleggen van het aantal personen wat zich in kan schrijven of op het desbetreffende adres, of het aantal personen die daar mogen wonen.

Hoeveel mensen mogen er in een appartement wonen?

Ook hier is geen wettelijk maximum gesteld en moet je rekening houden met de veiligheidswet. In de akte van splitsing kunnen eventuele beperkingen zijn beschreven. Neem bij een appartement dus niet klakkeloos aan dat je er met z’n tienen kan wonen. Ook al zijn de vierkante meters daarvoor geschikt. De akte is leidend en kan nooit worden overschreven door het huishoudelijk reglement wat betreft het aantal inwoners op één adres. Een appartement wat bestemd is als woning, blijft een woning.

Gemeentes kunnen afwijkende regels opstellen met betrekking tot kamerbewoning of een woning delen. Woningdelers zijn een groep mensen die samen een gezamenlijk huishouden vormen en wordt ook wel woongroep genoemd. Hier zijn ook landelijke eisen voor woningdeling opgesteld. Wil je als student een woning delen raadpleeg dan naast de wettelijke regels ook de voorwaarden van de desbetreffende gemeente. Dit verschilt nogal.

De koopwoning

Denk eraan dat wanneer er een hypotheek op je huis of appartement is gevestigd je met extra regels te maken kan krijgen. Zo is het bij de meeste hypotheekverstrekkers niet toegestaan de woning te verhuren. Een gezamenlijk huishouden is weer wat anders dan verhuren. Dat heeft ermee te maken dat huurders recht op bescherming hebben. Een woning of appartement in verhuurde staat kan bij wanbetalers lastiger worden verkocht en levert vaak minder op.

Bekijk dus je persoonlijke situatie voordat je zomaar iets aanneemt. In crisistijd werden woningen tijdelijk verhuurt om leegstand en dubbele lasten te voorkomen. Daarvoor werd de leegstandswet gebruikt. Ook toe moest er officieel toestemming aan de bank worden gevraagd voor het tijdelijk verhuren van de woning of appartement. Denk er bij een appartement ook aan dat verhuren kan zijn uitgesloten. Dat is vooral van belang wanneer je een appartement koopt om later te verhuren.

Conclusie:

Er is wettelijk gezien geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een appartement of woning mogen wonen. Wel zijn er afwijkende regels bij kamerbewoning, woning delen of een woning huren. Vergewis je ervan hoe dit van toepassing is op jouw persoonlijke situatie en overleg met desbetreffende personen of instanties wat er is vastgelegd. Zorg altijd voor toestemming indien dat is vereist en ontvang altijd een kopie zodat je bewijs hebt wat er toegezegd en is afgesproken.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor