Weet wat je kan lenen voor je huis

Je bent al even op zoek naar een huis in deze verhitte markt en hebt al op verschillende woningen geboden. En opeens is het zover. Je bent de hoogste bieder! Opeens bekruipt je het gevoel of dit wel allemaal gaat lukken en kijkt online nog even naar een berekening. Tot je schrik zie je dat meer of veranderende regels invloed hebben op de leencapaciteit voor een huis. Wat zijn hiervan de gevolgen voor jou? Ook worden er soms aanvullende vragen over de zekerheid van je baan of zelfs de werkgever gevraagd. De moed zakt je in de schoenen en je ziet het helemaal niet meer zitten. Dit kun je voorkomen door actief onderzoek en regelmatig de hypotheekadviseur te raadplegen voor advies.

Vraag vrijblijvend hypotheekgesprek aan >>

Continu veranderende regels en stijgende huizenprijzen kunnen je tot wanhoop drijven. Online berekeningen volstaan niet altijd en bieden in veel gevallen geen maatwerk die op jouw persoonlijke situatie is afgestemd. Raadpleeg daarom altijd experts voordat je een bod doet. Hierbij moet je denken aan de hypotheekadviseur, aankoopmakelaar of taxateur. Ook informatie van een bouwkundig inspecteur over een bouwkundige keuring kan soms raadzaam zijn. Voorkom verrassingen en laat je op tijd informeren.

Een huis kopen is allang geen vanzelfsprekendheid meer. Het aanbod is laag en woningen worden binnen enkele dagen of weken verkocht. Makelaars hanteren verschillende biedstrategieën waar jij je weg in moet zien te vinden. Als starter maak je steeds minder kan op een woning en het huuraanbod is ook niet om over naar huis te schrijven. Een uitdaging dus. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een huis kopen.

Bekijk ook: Hier gaat het mis bij het bieden op een huis >>

Hoe vind ik sneller een huis?

Dat begint met een duidelijk beeld van wat je zoekt. Daarmee begin je vaak online, schrijf je in bij makelaars in de regio waar je zoekt en neem accounts bij diverse online aanbieders. Ook via NLVERHUIST kun je aanbod woningen van makelaars en particulieren vinden. Onderschat niet de tijd en energie die erin moet stoppen om het gewenste resultaat te bereiken. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een stappenplan gemaakt waarmee je duidelijk inzicht krijgt hoe jij je kansen als zoeker op de woningmarkt vergroot.

Bekijk stappenplan: Hoe vind ik sneller een huis? >>

Heb je onderzoek gedaan en weet je wat je zoekt en hoeveel hypotheek je kan lenen? Dan volgen vaak de bezichtigingen. Je komt er al snel achter dat je vaak niet de enige bent die dat huis op het oog heeft. Na bezichtigingen wil je misschien gaan bieden op een huis. Zorg ervoor dat de biedstrategie van de makelaar helder is. Hiermee voorkom je misverstanden en teleurstelling wanneer blijkt dat het huis opeens is verkocht terwijl jij ook interesse had. Ook hiervoor heb ik een artikel online gezet waarin ik de verschillen met betrekking tot het bieden op een huis verder uitleg.

Ga naar: Bieden en biedstrategie na een bezichtiging >>

Ik moet m’n huis nog verkopen

Wanneer je zelf nog moet verkopen is het in veel gevallen in deze tijd verstandig eerst een huis te vinden, maar er kunnen redenen zijn om deze volgorde te veranderen. Laat je hierin goed adviseren en vraag een gratis waardebepaling aan bij een makelaar. Op NLVERHUIST kan je eenvoudig een gratis waardebepaling van een plaatselijke bekende makelaar aanvragen.

Conclusie:

Weet wat je zoekt, maar weet ook wat je mogelijkheden zijn. Het gaat om veel geld en voor je het weet heb je iets gedaan waar je later spijt van krijgt. De regels maar ook de woningmarkt zijn aan veranderingen onderhevig. Zorg dat je actueel blijft en laat je bijstaan door goede vakmensen.

Terug naar overzicht:

Anderen zochten ook op: Bezichtigingswijzer en energielabel