Bieden en biedstrategie na een bezichtiging
04 februari 2021 
4 min. leestijd

Bieden en biedstrategie na een bezichtiging

Bieden.

Wat doe je na de bezichtiging? Ga je wel of niet bieden? Schakel je een aankoopmakelaar in of doe je het zelf? Wat is de woning waard, wat kan ik betalen en wat moet/zal ik bieden? Allerlei vragen kunnen erop je afkomen. Blijf rustig en win onafhankelijk advies in wanneer je het even niet meer weet.

Je kent het wel, met veel moeite heb je een afspraak voor bezichtiging gemaakt en stelt jezelf en de makelaar de vraag; Hoe nu verder? Hieronder leg ik je uit wat je kan verwachten en waar je op letten wanneer je in verschillende biedstrategieën terechtkomt.

Wie helpt me?

Bij een huis kopen komen er allerlei gedachten ideeën op je af. Zonder aankoopmakelaar zoek je vaak online naar tips en adviezen of vraagt een bekende om raad. Ook de verkoopmakelaar vraag je om advies maar dat is de slechtste raadgever wanneer je een huis van hem/haar koopt. Deze makelaar is er voor de verkopers en niet voor jou. Zijn/haar opdracht is om het maximale eruit te halen, voor de verkopers dan. Ook worden de voorwaarden afgestemd op wat de verkoper wil. Let daarop en laat je niet gek maken. Schakel die aankoopmakelaar in want die heb je nodig wanneer er te weinig kennis in huis is.

Ga naar meer informatie over een huis kopen >

> Direct advies van de beste aankoopmakelaar

De verschillende biedstrategieën

Niet elke verkoper of makelaar is hetzelfde. Over het algemeen heeft een makelaar een bepaalde werkwijze en zal daar naar behoefte van afwijken wanneer de verkoper of de markt hierom vraagt. Ga er dus vanuit dat de biedprocedure vooraf niet altijd duidelijk is en voor, tijdens of na de bezichtiging kan veranderen. Dat heeft vaak te maken met het aantal kijkers en geïnteresseerden.

Bieden zonder een deadline

Dit is de “ouderwetse” biedstrategie. Je bekijkt een huis, je denkt erover na, raadpleegt nogmaals de hypotheekadviseur en maakt een afspraak voor tweede bezichtiging. Na die bezichtiging leg je een voorstel neer om in onderhandeling te komen. Langzaam kruipen partijen naar elkaar en er wordt een mondelinge deal gesloten. Na uitwisselen van de gegevens wordt de koopovereenkomst opgemaakt en getekend. Tenminste, als je geluk hebt. Als er zich opeens een andere koper meldt met een bod heb je vaak het nakijken voordat die mondelinge deal is gesloten. En zelfs na de mondelinge deal en voor het tekenen van de overeenkomst kan de verkoper nog alle kanten op.

Bieden met een deadline

Dit is in deze tijd een veel gebruikte biedstrategie. Makelaars accepteren een verkoopopdracht en plannen als het ware het verkoopproces. Hierbij worden een aantal dagen bezichtigingen gepland waarna je voor een bepaalde datum en tijdstip je voorstel (lees bod) neer kan leggen. De makelaar gaat in overleg en verkoper kiest een koper uit. Wanneer je in het proces “bieden zonder deadline” zit kan dit snel worden aangepast wanneer er meerdere aanvragen voor bezichtingen worden gepland.

De eerste dagen/weken

Over het algemeen wordt een huis snel verkocht maar is dat niet het geval zie je de aanvragen voor bezichting enorm dalen. Daarmee kom je in de meeste gevallen terecht in “bieden zonder deadline”. Maar ook hiervoor geldt dat dit snel kan veranderen wanneer er zich meerdere geïnteresseerden aandienen. Maak je dus niet te snel blij wanneer je de enige bent.

Manier van bieden

Steeds vaker kun je bieden via de website van de makelaar. Ook is er een toename van makelaars die met een persoonlijk account werken. Hierin staat over het algemeen de informatie die als koper wil ontvangen. Denk hierbij aan de vragen- en roerende zakenlijst maar ook de brochure e.d. Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld, krijgt die ook toegang tot deze gegevens zodat je samen deze zaken kan bespreken.

Voorwaarden

Bij het bieden op een huis behoren ook de voorwaarden zoals het financieringsvoorbehoud, datum van oplevering en overname roerende zaken. Wanneer je een bod doet, doe dit dan zo compleet mogelijk en maak het persoonlijk. Ben jij niet de hoogste bieder maar heb je fantastische voorwaarden kan de verkoper bij een klein verschil voor jou kiezen. Ook jezelf of je gezin voorstellen en aangeven waarom je daar graag wilt wonen doet het over het algemeen goed. Feit blijft wel dat er in de meeste gevallen voor de hoogste bieder wordt gekozen.

Wachten is spannend

De deadline is verstreken en je hoort maar niets van de makelaar. Heb geduld! De makelaar overlegt met verkopers die er soms even wat langer over na moeten denken. Soms liggen de biedingen dicht bij elkaar en moeten de verkopers alles nog even op een rijtje zetten. De makelaar komt echt wel met bericht maar dat kan soms een paar dagen duren. Makelaars geven ook wel eens aan op welke dag ze er uiterlijk op terugkomen. Dit blijft voor jou spannend maar de makelaar stalken heeft ook geen zin.

Deal or no deal?

En daar is het belletje van de makelaar, helaas voor u heeft de verkoper voor een andere koper gekozen. Met een enorme teleurstelling hang je op of gaat over op een soort van vragenuurtje. Je wil alles van de makelaar weten en met name waarom verkopers voor een andere koper hebben gekozen. Je bent nieuwsgierig naar de koopsom en vraag de makelaar hoeveel je de volgende keer moet overbieden om wel een woning te krijgen. De meeste makelaars zullen je niets vertellen en een algemeen praatje over de woningmarkt en het lage aanbod houden. Het heeft geen zin om dit gesprek aan te gaan.

Teleurstellend

Je teleurstelling is zo groot dat je er waarschijnlijk toch niets mee kan. Schrijf je in voor nieuw aanbod en vraag de makelaar contact op te nemen wanneer de verkoop niet doorgaat. Dit is misschien ook het juiste moment om de verkoopmakelaar uit te nodigen voor een aankoopgesprek. Veel kopers kiezen te laat voor een aankoopmakelaar. Vaak na 2 of 3 keer misgegrepen te hebben overwegen ze een aankoopmakelaar in te schakelen. Deze kan ook niet toveren maar kan je wel goed helpen. Daarnaast weet de aankoopmakelaar meer wat er inde markt speelt in jouw regio. Doen dus!

Kooptips

Laat je niet gek maken door de woningmarkt én de makelaars maar blijf rustig en kalm. Schakel een expert in die je vertrouwt en je eerlijk adviseert. Houd vol en schrijf je online in bij makelaars zodat je (als eerste) op de hoogte wordt gehouden van het nieuwe aanbod koopwoningen. Zorg ervoor dat de biedstrategie helder is voordat je een woning bekijken, vraag de makelaar hiernaar.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundig rapport

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor