Welk systeem van bieden en onderhandelen kan de makelaar gebruiken?
01 september 2020 
3 min. leestijd

Welk systeem van bieden en onderhandelen kan de makelaar gebruiken?

Voor de gemiddelde consument is het niet altijd duidelijk welke regels er worden gehanteerd bij een huis verkopen of een huis kopen. Je maakt een afspraak voor bezichtiging en vindt de woning interessant. Je wilt een bod doen maar hebt het gevoel dat je niet alleen bent. Dat wordt bevestigd door de makelaar. Maar je wilt zekerheid dat niet iemand anders er met de woning vandoor gaat. Die zekerheid heb je niet!

Onderhandelen

Van vroeger uit zijn we gewend om met de makelaar te onderhandelen. Je doet een voorstel ook wel openingsvoorstel genoemd en de verkoopmakelaar doet namens de verkopers een tegenvoorstel. Zo kruip je langzaam naar elkaar toe en ontmoet je elkaar ergens halverwege, of niet. Zo sloot je een mondelinge deal of werd er geen deal gesloten. Op naar de volgende.

Meerdere bieders

Tegenwoordig komen er vaak meerdere biedingen binnen bij de makelaar en is de interesse groot. Dit wordt opgestuwd door het lage aanbod en de lage rente. De makelaar bespreekt de biedingen met de verkoper en kiest een strategie. De verkoper kan ervoor kiezen iedereen alsnog een eindvoorstel te laten doen. Dit valt onder een soort inschrijving. De verkoper kiest de beste partij en de deal wordt gesloten. De rest wordt afgezegd. Ook is het mogelijk om bij meerdere biedingen met de beste partij in onderhandeling te gaan. Het is niet verplicht om met de hoogste bieder te gaan onderhandelen. Een bieder die lager heeft geboden kan de beste voorwaarden hebben zodat verkoper ervoor kiest hiermee verder te gaan.

Bieden bij inschrijving

Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer er van tevoren duidelijk is dat de woning erg populair is. De geïnteresseerden krijgen de kans om de woning te bekijken waarna er voor een bepaald tijdstip kan worden geboden. De hoogte van de biedingen worden niet bekend gemaakt en de verkoper kiest een partij om aan te gunnen. Mocht verkoper beslissen dat het bod niet hoog genoeg is kan er ook bij een inschrijving een soort van tegen- en/of eindvoorstel door verkoper worden gedaan. Lukt het niet om daaruit te komen kan er alsnog worden gekozen voor een andere partij. Bekijk ook: Bieden bij inschrijving, hoe werkt dat?

Terug naar de eerste bieder

Indien er door een tweede bieder een interessant bod wordt gedaan kan de verkoper en diens makelaar ervoor kiezen om alsnog de eerste bieder te vragen een hoger bod te doen. Dit klinkt vaag en manipulatief maar zolang er geen schriftelijke deal is gesloten kan het nog alle kanten op. Dat geldt voor zowel koper als verkoper. Ook wanneer partijen in onderhandeling zijn kan er worden ingebroken in de onderhandelingen en ben je niet meer als enige partij aan zet.

Bieden op volgorde

Verkoper en diens makelaar kunnen ervoor kiezen om de biedingen op volgorde te behandelen om te kijken of er een deal kan worden gesloten. Dat is afhankelijk van de verkoper en de inschatting van de verkoopmakelaar. Lukt het niet een deal te sluiten kan er met de volgende bieder worden onderhandeld. Bij deze strategie is het waarschijnlijk dat de verkoper er niet het maximale uithaalt maar ook dat is niet zeker. De verkoopmakelaar behartigt de belangen van de verkoper en wanneer de verkoper tevreden is zal ook de makelaar tevreden zijn. Hij/zij zal met verkoper bespreken wat zijn/haar visie is met betrekking tot de verkoop.

Het voelt soms oneerlijk

Je doet een bod en krijgt het gevoel een deal te sluiten. Zou het dan eindelijk lukken? En dan krijg je opeens te horen dat er ook andere partijen zijn die de kans krijgen om te bieden en sta je samen in de rij. Een enorme teleurstelling en je overweegt om je bod in te trekken. Maar het huis is zo leuk dat dit geen optie is. Het voelt oneerlijk omdat de verkoopmakelaar bewust of onbewust je het gevoel gaf een deal te kunnen sluiten. Nu gaat je droomhuis misschien aan je voorbij. Dat voelt oneerlijk maar je haalt alles uit de kast om alsnog dat huis te bemachtigen. Schakel een aankoopmakelaar in voor advies. Met een aankoopmakelaar krijg je ook geen garantie maar vergroot je zeker de kans op wel een deal.

Tot slot

In de huidige woningmarkt is het lang niet zeker of je een deal kan sluiten. Meerdere geïnteresseerden en biedingen kunnen roet in het eten gooien waarna je misschien je zoektocht voort moet zetten. Heb daar begrip voor en geef hiervan niet de makelaar of aankoopmakelaar de schuld. De verkopers kiezen uiteindelijk de beste partij. Dat zou jij ook doen. Zolang er nog geen handtekeningen op papier staan is alles nog mogelijk.

Wil je een bod doen? Bekijk dan eerst het artikel: Hoe bepaal ik de hoogte van m’n bod?

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor