Bekijk een woning altijd twee keer voordat je koopt
31 juli 2020 
3 min. leestijd

Bekijk een woning altijd twee keer voordat je koopt

Spannende tijden breken aan want je hebt besloten een huis te kopen. De zoektocht begint meestal op internet. Je worstelt je door het aanbod huizen en krijgt een steeds beter beeld van wat je nu precies zoekt. Vooral na het bekijken van een aantal huizen ben je er klaar voor om het eerste bod te doen.

Strategie van de makelaar en verkopers

Verkopers willen er graag het maximale uithalen. Dat is natuurlijk te begrijpen want het geld kunnen ze vaak weer goed gebruiken voor de volgende woning. Maar jij wilt natuurlijk een mooi huis kopen voor een redelijke prijs en niet veel te veel betalen. De makelaar zal proberen de druk op te voeren om je snel te laten bieden. Vaak wordt een deadline aangegeven tot wanneer je kan bieden.

Mijn ervaring

In sommige gevallen beslissen woningzoekers enorm snel om te bieden. Ik krijg zelfs biedingen tijdens bezichtigingen en kopers halen de gekste capriolen uit om de verkoopmakelaar op de hand te krijgen. Je moet je afvragen of dat je positie als koper versterkt of juiste verzwakt. De wanhoop zie je soms in de ogen en daar kan de verkoopmakelaar natuurlijk gebruik van maken. En dat zal hij/zij dan ook waarschijnlijk doen want de opdracht is; Het huis voor de beste prijs en voorwaarden verkopen. De verkoopmakelaar is er dus voor de verkopers en niet voor de kopers. Denk daaraan.

Wanneer je dus een eerste huis gaat kopen (dit geldt ook voor andere kopers) laat je dan goed adviseren en haal de druk eraf. Wanneer er 10 of 20 geïnteresseerden zijn is het beter om realistisch te blijven. Wanneer er van die kijkers 7 mensen bieden heb je dus een kans van 1 op 7. Daarnaast weet je nooit hoeveel bieders er zijn en hoeveel er is geboden. De makelaar zal je dit in de meeste gevallen ook niet vertellen. Het is dus een vorm van blind bieden waarbij gevraagd wordt om een eindvoorstel neer te leggen.

Verkopers kiezen voor de beste partij

De beste partij hoeft niet de hoogste bieder te zijn ook al denken veel mensen dat. Voorwaarden zoals bouwkundige keuring, financieringsvoorbehoud en datum oplevering spelen mee. Natuurlijk wordt er eerst naar het bedrag gekeken maar dit niet doorslaggevend tenzij er een enorm gat tussen zit. Houd dit in je achterhoofd.

Neem een aankoopmakelaar mee

Neem altijd een aankoopmakelaar mee zodat je een expert aan je zijde hebt. De kosten die je daarvoor betaalt verdienen zich ruimschoots terug. Mocht het voordeel niet in deze kosten zitten dan is het wel het eerlijke advies wat aankoopmakelaar geven. Hij/zij kent de spelregels maar vaak ook de verkoopmakelaars en weet welke strategieën er worden gehanteerd. Maak daar gebruik van want wanneer het misgaat bij een huis kopen gaat het vaak ook goed mis.

Gebruik de tijd tot de deadline

Ik kom regelmatig mensen tegen die tijdens een rondleiding of direct daarna een bod doen. Wanneer er een deadline met tijd en datum wordt gegeven kan het handig zijn om deze tijd te gebruiken voor onderzoek. Tegenwoordig is veel online te vinden en ook de aankoopmakelaar kan je hier wegwijs in maken. Bekijk zoveel mogelijk van de presentatie en documentatie van de woning en schrijf vragen direct op. Snap je iets niet? Raadpleeg de aan- of verkoopmakelaar voor uitleg. Ook wanneer de druk er flink op wordt gezet heb je recht op eerlijke antwoorden. Deze neem je mee in je beslissing en maken ook deel uit van de onderzoeksplicht die je als koper hebt. De tijd tot de deadline is hier uitermate geschikt voor. Laat je dus niet gek maken en doe onderzoek of laat onderzoek uitvoeren.

Bekijk een woning altijd twee keer

Ook wanneer er veel kapers op de kust zijn voor de woning die jij op het oog hebt is het verstandig de woning twee keer te bekijken. Misschien ben je de tweede keer toch wat minder enthousiast en zie je dat de afwerking toch wat minder is dan wat je in je hoofd had. De tweede keer kijk je anders dan de eerste keer. De eerste keer ben je overweldigd door de pracht en praal van de woning. Wanneer je later thuiskomt romantiseer je vaak hetgeen je hebt gezien. Vergelijk het met verliefdheid.

Er is geen tijd voor een tweede bezichtiging

Er is altijd tijd voor een tweede bezichtiging, neem dat maar van mij aan. De verkoopmakelaar zit daar niet om te springen en de verkopers misschien ook niet maar dat is voor jou wel belangrijk. Je hoeft de tweede keer niet een uur door het huis te lopen. Je kunt gericht de woning bekijken en de juiste vragen aan de makelaar stellen. Druk jezelf erbij tussen maar noem dit niet als voorwaarde in je voorstel. De aankoopmakelaar weet hoe dat werkt. Laat je niet afschepen en ga hier slim mee om. Laat ook de aankoopmakelaar altijd de woning bekijken voordat je een handtekening op papier zet. Klik hieronder voor de beste aankoopmakelaars in jouw regio.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur en energieadviseur.

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor