5 grootste valkuilen bij een huis kopen
Bijna dagelijks is de woningmarkt wel op het nieuws waarbij kopers steeds meer gedemotiveerd worden een huis te kopen. De prijzen zijn enorm gestegen en het aanbod is laag. Toch zijn er altijd mensen die hun huis verkopen. Om een huis te bemachtigen moet je goed voorbereid op pad gaan en veel informatie inwinnen om je kans op een woning te vergroten. Laat je informeren en goed adviseren. Daarnaast is geduld een schone zaak. Hieronder 5 valkuilen waar je rekening mee moet houden wanneer je met de zoektocht naar een huis start.
1) Slechte voorbereiding
In deze woningmarkt maak je geen schijn van kans zonder een goede voorbereiding. Je moet de spelregels kennen en je niet op glad ijs begeven. De concurrentie is moordend en het aanbod is laag. Bereid je goed voor en raadpleeg een aankoopmakelaar om je van advies te voorzien. Bekijk online veel woningen en maak dan afspraken voor bezichtiging. Schrijf je in bij makelaars en volg ze op Social Media. Zo weet je wat er te koop komt. Ook zijn er Facebook-groepen waar je je voor aan kunt melden. Doe dat om vooraan in de rij te komen.
2) Bezwijken voor de druk
Je zult het misschien niet geloven maar soms dienen zich meer dan 100 geïnteresseerden aan. Dat zorgt voor druk en misschien heb je het gevoel maar één kans te krijgen. Dat is niet waar. Natuurlijk moet je alles op alles zetten om een huis te bemachtigen maar laat je niet onder druk zetten want voordat je het weet krijg je spijt.
3) Afzien van voorbehouden
Dit is een gevaarlijke waar je mee uit moet kijken. Afzien van een bouwkundige keuring of financieringsvoorbehoud kan grote gevolgen hebben. Blijf bij je standpunt en overleg wat betreft de hypotheek met de hypotheekadviseur wat slim is om te doen. Neem geen onnodige risico’s want als het misgaat, gaat het vaak ook goed mis. Laat één ondoordachte keuze je niet jarenlang achtervolgen.
> Raadpleeg direct een hypotheekadviseur
4) Onvoldoende kennis en juridische gevolgen
Als koper is dit misschien je eerste koophuis waar je op wilt bieden, misschien zelfs de tweede of derde maar je mist de jarenlange ervaring van makelaars. Die hakken dagelijks met dit bijltje en kennen de spelregels als geen ander. Kennis en ervaring is hier van groot belang. Laat je daarom adviseren door een expert en laat de koopovereenkomst altijd controleren. Het gaat om veel geld en voor je het weet heb je iets gemist. De juridische gevolgen kunnen groot zijn en het is maar een kleine moeite om een expert in te schakelen.
5) Te laat beginnen met advies inwinnen
De regels met betrekking tot een hypotheek aanvragen veranderen in snel tempo en ook de manier van een huis kopen. Onderhandelen is er vaak niet meer bij en wordt er gekozen voor een inschrijfprocedure. Als onervaren speler of starter op de woningmarkt is op tijd beginnen met advies inwinnen van wezenlijk belang. Begin als eerste met de mogelijkheden te onderzoeken en je kansen in te schatten. Hierbij is stap 1 de hypotheekadviseur, moet je nog een huis verkopen? Vraag dan een verkoopmakelaar om een gratis waardebepaling. Zorg dat je het plaatje helder krijgt. Wat kan ik lenen en wat zijn daarbij de maandlasten, welk soort huis en ik welke wijk kan ik daar een huis voor kopen, wat is mijn eigen huis waard en binnen welke termijn kan ik verkopen en verhuizen.
Bekijk ook artikel: Hoeveel spaargeld heb ik nodig om een huis te kopen >
> Meer informatie over een huis kopen
Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat je de volgende stap kunt zetten. In de meeste gevallen zoeken woningbezitters eerst een volgend huis voordat ze hun eigen huis verkopen. Wanneer je namelijk je huis hebt verkocht en niets anders kan vinden kom je misschien in de problemen. Voorkom dat en begin op tijd met advies inwinnen. Op deze website staan enorm veel tips en adviezen om je wegwijs te maken in de wondere wereld van de woningmarkt en makelaardij. Lees je goed in en ga goed voorbereid op pad. Laat je niet afschrikken door alle media en houd je aan je plan.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie