APPARTEMENT, RESERVEFONDS EN OVERDRACHTSBELASTING
Appartement
NLVERHUIST
Appartement
10/19/2019
1 min
0

APPARTEMENT, RESERVEFONDS EN OVERDRACHTSBELASTING

10/19/2019
1 min
0

De belastingdienst weet je altijd te vinden maar…

Ook bij een appartement kopen wordt er door de belastingdienst overdrachtsbelasting geheven maar dit werkt net iets anders dan een bij een huis kopen. De overdrachtsbelasting hoef je niet zelf over te maken, dat regelt de notaris maar wist je dat het spaardeel in het reservefond van de koopsom wordt afgetrokken? Inderdaad, over je spaardeel in het reservefonds van de VvE wordt geen overdrachtsbelasting geheven.

Het reservefonds

Deze is in het leven geroepen om gezamenlijk te sparen. Elke eigenaar van het complex, automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren) betaalt een maandelijkse VvE-bijdrage. Hieruit worden onder andere de onderhoudskosten betaalt. De onderhoudsbegroting wordt jaren vooruit gepland in het zogeheten Meer Jaren Onderhouds Plan (MJOP). Samen betaal je zo het onderhoud van het gebouw. Ook de opstalverzekering en het schoonmaken van de gezamenlijke ruimten worden uit die pot betaalt. Simpel gezegd; De totale reservering gedeeld door het aantal appartementen is hetgeen jouw aandeel in het reservefonds is. In dit voorbeeld is even geen rekening gehouden met het splitsingsdeel maar gaan we ervan uit dat elk appartement gelijk is.

Voordeel overdrachtsbelasting

Wanneer je dus een appartement koopt wordt het spaargedeelte niet meegerekend voor de overdrachtsbelasting.  Hieronder een voorbeeld zoals het opgenomen kan worden in de akte.

Voorbeeld:

Wegens de levering van het verkochte is overdrachtsbelasting verschuldigd. De overdrachtsbelasting komt voor rekening van koper. De overdrachtsbelasting is verschuldigd over de waarde van het verkochte, die gelijk is aan de netto koopprijs ad tweehonderd duizend euro (€ 200.000,00) te verminderen met het aandeel in het reserve- en/of onderhoudsfonds ad drieduizend euro (€ 3.000,00), zijnde afgerond honderd zevenennegentig duizend euro (€ 197.000,00), waarover twee procent (2%) overdrachtsbelasting is verschuldigd of drieduizend tweehonderd negenendertig euro (€ 3.940,00).

Bovenstaande clausule komt rechtstreeks uit een akte van levering waarbij alleen de bedragen zijn veranderd. Het voordeel is door deze regeling aan je zijde. Het zijn geen schokkende bedragen maar des te meer er is gereserveerd hoe groter het voordeel. En laten we eerlijk zijn. Een huis kopen is al duur genoeg dus elke euro telt.

Wil je meer weten over het kopen van een appartement? En waar je allemaal op moet letten? Bekijk dan ook het artikel: Waar op letten bij een appartement kopen.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en Hypotheekadviseur.

Reacties
Categorieën