Warmtepomp

WAT IS EEN WARMTEPOMP?

Wat doet een warmtepomp?

Warmte van buiten naar binnen halen, dat doet een warmtepomp. De warmte komt uit de lucht, de bodem  of het grondwater. Dit wordt omgezet in energie waarmee je het huis kunt verwarmen. Dit omzetten kost natuurlijk ook energie. Die energie moet je ook betalen maar het voordeel is dat het gasverbruik hierdoor minder wordt. Warmtepompen zijn er tegenwoordig in diverse soorten. De ontwikkelingen gaan zo snel dat het altijd slim is om een warmtepomp installateur of expert om advies te vragen.

Verlagen gasverbruik

Het klinkt natuurlijk mooi dat het gasverbruik minder wordt, zeker nu we met z'n allen van het gas af moeten. Door deze duurzame vorm van energie kan zelfs je huis in waarde stijgen. Er zijn zoals altijd ook een aantal nadelen aan het installeren van een warmtepomp verbonden. Hieronder meer.

Wat kost een warmtepomp?

Het aanschaffen van een warmtepomp is nog relatief duur in verhouding met een CV-ketel. Naarmate er  meer  warmtepompen worden verkocht zullen de prijzen waarschijnlijk wel iets dalen. Kijk ook of er subsidies  gegeven worden op een warmtepomp en of je daarvoor in aanmerking komt. Overweeg een subsidieadviseur in te schakelen wanneer je hier zelf niet uitkomt.

Lawaai

Een groot  nadeel is het lawaai wat zo'n warmtepomp produceert maar  ook daar zijn alweer oplossingen voor te  krijgen. Hetzelfde geldt voor enorme joekels van airco"s. Al zijn warmtepompen niet te vergelijken met  het lawaai van een airco unit buiten. Daar wordt vaak een isolatiebak speciaal voor geluidsreductie omheen gezet. De moderne warmtepompen maken allang niet meer zoveel lawaai dan de oude. Het kan geen kwaad met de buren te overleggen voordat je een warmtepomp laat installeren. De ventilator zal altijd lawaai maken.

Plaatsing van de warmtepomp

Een warmtepomp is over het algemeen groot te noemen en kan niet  op elke plek in de woning staan. Daarnaast moet je rekening houden met isolatie en ventilatie. Een warmtepomp is zeker niet voor elke woning geschikt dus raadpleeg hiervoor altijd een adviseur.

Het juiste moment om een warmtepomp aan te schaffen

Met een warmtepomp kun je het gasverbruik verminderen maar is niet geschikt voor elke plek en elke woning. Vraag daarom een expert om raad voordat je zo'n apparaat aanschaft.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur