WOZ waarde

Wat betekent WOZ-waarde?

WOZ in de volksmond WOZ-waarde staat voor Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door de gemeente. Aan de hand van deze waarde wordt bepaald hoeveel onroerendezaakbelasting je moet betalen voor jouw huis. De waarde kan enorm afwijken ten opzichte van de marktwaarde.

Hoe komt men tot de WOZ waarde

De WOZ komt meestal niet overeen met de werkelijke waarde van de woning. De WO wordt namelijk berekend met een computersysteem dat verkochte woningen bij jou in de buurt vergelijkt. Het computersysteem kijkt alleen naar het bouwjaar, het perceel oppervlak, de oppervlakte en de inhoud van jouw woning.

Waarde vermeerderende verbouwingen zoals een uitbouw of energiebesparende voorzieningen worden niet meegenomen bij de berekening van de WOZ-waarde. De WOZ-waarde loopt een jaar achter, de peildatum is namelijk 1 januari van vorig jaar.

Waar is de WOZ-waarde voor bedoeld?

De WOZ-waarde vormt de grondslag voor de gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en de waterschapslasten. Daarnaast speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol bij de erf- of schenkbelasting en het eigenwoningforfait.

WOZ-beschikking

De WOZ-beschikking kan er per gemeente anders uitzien. De WOZ-waarde kan vermeld staan op de jaarlijkse nota van de gemeentelijke heffingen of als een los document worden verstrekt.

Niet eens met je WOZ-beschikking?

Elk jaar ontvangt iedere huizenbezitter in maart de WOZ-beschikking. Als je denkt dat de waarde op de WOZ-beschikking te hoog is, moet je snel bezwaar maken. Binnen zes weken na dagtekening van de beschikking. Haal je dit niet (omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om het bezwaar te onderbouwen), stuur dan alvast een brief waarin je onder de kop ‘pro forma bezwaarschrift’ vermeldt dat je binnen bepaalde tijd aanvulling geeft. Je verliest dan je rechten niet. Geef wel aan voor welke datum de gemeente een aanvulling van je kan verwachten.

Reële waarde

Maak je bezwaar tegen de vastgestelde waarde, dan moet je wel een idee hebben van wat volgens jou reëel is. Vraag bij twijfel het onderliggend taxatieverslag op. Afhankelijk van de gemeente, kun je het soms via internet inzien of toegestuurd krijgen. Dat kan eventueel ook per mail. Ook kun je informeren bij bewoners in de buurt, bij een makelaar, het Kadaster (Koopsomtelefoon: 0900-202 02 01) of een taxateur raadplegen.

Eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw eigen woning. WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze waarde wordt door de gemeente vastgesteld en staat op de WOZ-beschikking die je jaarlijks van de gemeente krijgt.

WOZ waarde zelf opzoeken

Sinds 2016 is de WOZ waarde openbaar en heeft iedereen hier inzage in. Nog niet alle woningen zijn begin 2017 online zichtbaar maar daar wordt hard aan gewerkt om dit z.s.m. voor elkaar te krijgen. Ga naar https://www.wozwaardeloket.nl om te WOZ waarde op te zoeken.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht (Blog)

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en hypotheekadviseur