Bieden bij inschrijving, hoe werkt dat?
Niet elke makelaar werkt op dezelfde manier bij het “bieden bij inschrijving” maar het komt in grote lijnen wel op hetzelfde neer. Sommige makelaars werken met briefjes of biedingsformulieren en andere makelaars gebruiken online tools. Feit blijft dat er voor een bepaalde datum en tijd kan worden geboden op een huis.
- Maak een afspraak voor bezichtiging
- Raadpleeg een hypotheekadviseur
- Raadpleeg een aankoopmakelaar
- Bekijk de woning
- Verzamel informatie en laat je adviseren
- Neem voldoende tijd om erover na te denken
- Bepaal de je overige voorwaarden
- Doe een slim voorstel (Wees creatief)
- Doe een voorstel vóór de deadline
Snel reageren
De ziet een woning online komen en zal snel moeten reageren want anders ben je misschien al te laat. Meestal worden de aanvragen op volgorde van binnenkomst behandeld. Wanneer je te laat bent kom je in veel gevallen op de reservelijst te staan en dat is een gemiste kans. De reservelijst wordt over het algemeen niet meer gebruikt of je moet geluk hebben dat iemand anders afzegt. Makelaars kiezen er steeds vaker voor (mede door Covid-19) om een selectief aantal mensen te laten komen kijken. Dat varieert van 10 tot 20 kijkers. Reageer één keer en niet vaker want dat zorgt voor verwarring. Soms wordt het contactformulier ingevuld, wordt er gebeld en onderneemt de partner dezelfde actie. Niet doen! Je aanvraag wordt wel in behandeling genomen.
Populair huis = veel aanvragen
Bij een populair huis komen er vaak veel aanvragen binnen en heeft het makelaarskantoor de handen vol om alles in te plannen. Vanwege Covid-19 lukt het niet meer om een open huis te organiseren en worden er losse bezichtigingen gepland. Dat heeft als voordeel dat je niet met z’n allen door de woning loopt en voldoende tijd krijgt om de woning te bekijken. Daarnaast kun je vragen stellen aan de makelaar of verkopers indien ze zelf verkopen. Stel dan ook vragen want daarna zal de makelaar in de meeste gevallen een deadline stellen tot wanneer je kan bieden. Vragen over oplevering, de roerende zakenlijst en gebreken van de woning staan hierbij bovenaan de lijst. Wees niet bang om te veel te vragen. Daar makelaars geven graag antwoord op je vragen.
Denk na
Nadat alle informatie bekend is zal je moeten nadenken over hetgeen je wilt bieden als je al wilt bieden. Hierbij is het belangrijk om te bepalen wat de woning waard is, en wat je eventueel meer wilt betalen. Schakel daarvoor een aankoopmakelaar in. Dat vergroot je kans op een succesvolle deal. Zorg er ook voor dat je al vóór de bezichtiging financieel advies hebt ingewonnen. Raadpleeg hiervoor een hypotheekadviseur zodat je exact weet wat je mogelijkheden zijn. En verkoper kiest nou eenmaal niet graag voor een partij die niet helder heeft of het wel lukt om de hypotheek rond te krijgen. Daarvoor is online advies niet voldoende. Selecteer op deze site een hypotheekadviseur en aankoopmakelaar.
Neem de tijd om na te denken, informatie in te winnen zodat je een weloverwogen bod kan doen. Misschien moet je eigen huis nog worden verkocht dus laat daarvoor alvast een gratis waardebepaling uitvoeren. Wanneer je het plaatje compleet hebt en ook weet wat je eventueel wilt verbouwen en wat daarvan de kosten zijn kan je gaan bieden. Wees daar creatief mee. Ik heb weleens meegemaakt dat bieders de postcode verwerkten in hun bod.
> Gratis waardebepaling aanvragen
Bevestiging van ontvangst van je bod
Het maakt niet uit via welk kanaal je biedt als je maar een bericht van ontvangst hebt gekregen. Hiermee weet je zeker dat je voorstel is ontvangen en wordt doorgegeven aan de verkopers. Na de deadline willen de meeste verkopers er nog even over nadenken voordat ze een definitieve mondelinge deal sluiten. Afhankelijk van de makelaar en verkopers kunnen hier één tot enkele dagen tussen zitten. Maak je hierover niet ongerust en bel niet telkens de makelaar of hij/zij al iets weet. Je krijgt vanzelf via de gebruikelijke kanalen bericht.
Hieronder een aantal vragen met antwoorden over de biedprocedures
Is er een mogelijkheid voor tweede bezichtiging.
In de meeste gevallen wel maar dat is per makelaar verschillend. Soms wordt dat gedaan nadat er een mondelinge overeenkomst is gesloten. Wanneer je dit wilt zorg ervoor dat dit binnen de wettelijke bedenktijd gebeurt. Zorg er altijd voor dat je aankoopmakelaar de woning heeft gezien.
Moet de verkoper voor de hoogste bieder kiezen?
De verkoper bepaalt zelf voor wie hij kiest en is hierbij niet gebonden aan regels. Hierbij is het bedrag in combinatie met de gestelde voorwaarden vaak doorslaggevend maar ook de gunfactor kan een rol spelen. Zie je af van een bouwkundige keuring en bied je zonder voorbehoud financiering dan vergroot je de kans op een succesvolle koop. Laat je echter niet gek maken want het gaat vaak om veel geld en je wilt geen kat in de zak kopen. Laat je bijstaan door de juiste adviseurs.
Hoe en voor wanneer moet ik het voorstel indienen?
Dit communiceert de makelaar met de kijkers waarbij je online of via een biedingsformulier kan bieden. Zorg ervoor dat dit helder is en laat dit niet op de laatste minuut aankomen. Neem je tijd om er goed over na te denken en dien op tijd je voorstel in en vraag om bevestiging van ontvangst. Het blijft natuurlijk spannen maar daarna moet je het loslaten ook al is dat voor sommigen lastig.
Kan ik mijn bod nog verhogen?
In principe kan dit altijd voordat de deadline is verstreken maar het is beter om in één keer het juiste voorstel te doen. Wanneer je er later achter komt dat iemand 2000 euro meer heeft geboden en jij ook wel 2000 euro meer had willen geven heb je te weinig geboden. Zoek hierin de balans en laat je adviseren door een aankoopmakelaar. Bepaal samen wat de woning waard is en wat je ervoor over hebt.
Weten de andere bezoekers en bieders wat wij geboden hebben?
Biedingen van anderen worden over het algemeen niet bekend gemaakt. Ook niet nadat er met een partij een mondelinge deal is gesloten. De gegevens moeten eerst worden uitgewisseld en de koopovereenkomst worden opgesteld. Na het tekenen is er nog de wettelijke bedenktijd voordat de koop en verkoop met eventuele ontbindende voorwaarden definitief wordt. Wil je weten wat een woning heeft opgebracht kan je daarvoor het kadaster raadplegen. Het kadaster geeft echter pas na de overdracht deze informatie vrij.
Wanneer weten wij of de keuze van de verkopers op ons is gevallen?
Wanneer het direct duidelijk is welke partij er als gunstigste uitspringt kan het snel gaan maar verkopers nemen meestal één of twee dagen om erover na te denken. Vooral wanneer de erfgenamen een huis verkopen duurt het vaak wat langer. Raak niet in paniek want dit proces speelt zich achter de schermen af.
Kijken bij een open huis
Vanwege Covid-19 zullen er weinig open huizen worden georganiseerd. Mocht dit weer het geval zijn werkt die procedure op delfde manier. Je komt kijken en mag voor een bepaalde datum en tijdstip een voorstel neerleggen.
Wij willen het huis vóór het geplande open huis bekijken, is dat mogelijk?
Als verkoopmakelaar vind ik dit niet slim om te doen omdat je liever alles bij elkaar plant. Er kunnen echter redenen zijn waarom dit wel wordt gedaan. Mocht je vóór het open huis een voorstel neerleggen is het aan de verkopers of diens makelaar om het voorstel wel/niet te accepteren en het open huis af te bellen. Zelf ben ik hier geen fan van omdat je anderen hiermee uitsluit. Maar zoals gezegd gaan makelaars hiermee verschillend om dus raadpleeg daarvoor de makelaar die de woning verkoopt.
Ik bel aan bij de verkopers
Indien de makelaar de woning verkoopt is dit niet netjes en raad ik ten zeerste af. Dat zou zelfs negatief kunnen werken. In zo’n geval gaat de verkoop via de makelaar. Pas hiermee op want misschien ben je wel niet eens welkom. Houd je aan de procedure die de makelaars of zelf verkopers hanteren. Maak netjes een afspraak voor bezichtiging.
Ik bied al voordat ik de woning heb bekeken, mag dat?
Dit kom ik vaker tegen en klinkt niet erg geloofwaardig. Je biedt op een woning die je niet hebt gezien maar wilt wel kijken voordat je de handtekening op de koopovereenkomst zet. Houd je aan de procedure en haal geen gekke dingen uit.
Heb ik net zoveel kans als een ander?
We mogen ervan uitgaan dat iedereen die komt kijken afhankelijk van de procedure een eerlijke kans krijgt. Wanneer er een deadline is gesteld heb je dus net zoveel kans dan een ander. Uiteindelijk beslist de verkoper aan wie wordt verkocht.
Bijbehorende documenten
Zorg ervoor dat alle documentatie over de woning beschikbaar is voordat je een bod doet. Denk hierbij aan de vragen- en roerende zakenlijst, referenties van vergelijkbare woningen, VvE stukken bij een appartement en overige documenten die van doorslaggevend belang kunnen zijn. Neem deze goed door en heb je vragen, stel die dan. Is er iets onduidelijk? Doe dan onderzoek of laat de aankoopmakelaar dit onderzoeken. Concentreer je ook even op de roerende zakenlijst en geef in je voorstel aan wat je wel of niet wilt overnemen. Je kan een voorstel doen inclusief alles wat je wilt overnemen of over de roerende zaken later onderhandelen. Wees hierin wel duidelijk.
Bieden op een huis kan een slopend proces zijn, hoeveel geïnteresseerden zijn er en hoeveel mensen gaan er bieden? Dat kun je niet op voorhand zeggen dus trek je eigen plan en laat je adviseren door de experts. Er zijn manieren om meer kans te maken op een succesvolle deal en daarvan is het inschakelen van een aankoopmakelaar er één van. Ook al is er geen enkele garantie dat jij de koper wordt van de aangeboden woning.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en energie