Controleer installaties tijdens eindinspectie voor overdracht huis

Controleer technische installaties.

Eindelijk is het dan zover. Vandaag wordt de woning opgeleverd en daarvoor moeten we naar de woning toe voor de eindinspectie. Wat velen vergeten, dit is de laatste bezichtiging/inspectie voordat je de woning op naam krijgt. Even snel een ronde door de woning en dan naar de notaris. Daardoor worden de installaties nogal eens vergeten op goede werking.

De eindinspectie is dus een belangrijk moment. Vaak wordt hier een korte tijd voor ingepland en is snelheid geboden. Ga zorgvuldig te werk en laat je niet opjagen. Bekijk ook het artikel: Waar let je op tijdens de eindinspectie >>

In de keuken

Vaak zijn er in de keuken diverse apparaten te vinden. Controleer ze allemaal. Dus ook de vaatwasser even aan om te controleren of hij aanslaat. De afzuigkap (alle standen) met verlichting en de oven. Vraag desnoods even uitleg over apparatuur waarvan je de werking nog niet begrijpt. Laat de warmwaterkraan stromen zodat je weet dat de CV-ketel voor warm water aanslaat. Warm water kan ook via een andere manier geleverd worden, een kleine boiler in de keuken bijvoorbeeld. Controleer ook de kookplaat. Dat kan elektrisch, inductie of gas zijn. Het maakt niet uit wat het is zolang je het maar controleert. De ontsteking om de gaspitten aan te doen is nog weleens defect. In de keuken bevindt zich ook vaak een afzuigen. Probeer alle standen en vraag de mensen even stil te zijn zodat je kan horen dat alle standen goed werken. Ook de Quooker kan een bron van ergernis zijn wanneer deze later niet blijkt te werken. Kijk ook even in het keukenkastje of er geen sprake is van lekkage.

In de woonkamer

Controleer de thermostaat en radiatoren. Vooral in de zomer wordt dit niet altijd gedaan. Zet desnoods bij binnenkomst de kachel vast aan zodat je die een paar minuten later kan controleren. Soms is er een andere thermostaat aangesloten indien dit is vermeld in de vragenlijst of later is afgesproken. Sommige thermostaten werken op Wifi en deze is waarschijnlijk opgezegd of meeverhuist. De thermostaat kun je in de meeste gevallen ook met de hand bedienen. Ook de vloerverwarming, elektrische kachel of haard controleren. Soms gaat dit met een afstandsbediening. Indien de kachel op gas werkt, zet hem even aan. Ook het ontsteken van een gaskachel of haard wil nog weleens weigeren.

Neem je verlichting op afstand over? Controleer ook deze, dat is heel gebruikelijk en moet volgens afspraak goed werken. Controleer schakelaars en kijk of alle verlichting werkt. Indien er een elektrisch zonnescherm aanwezig is kun je deze eenvoudig met de schakelaar even in werking stellen. Soms halen mensen de stekker eruit, aan jou de taak om ervoor te zorgen dat je het controleert.

De meterkast

Vaak halen mensen spullen uit de meterkast en wordt de modem van het internet verwijderd. Bekijk of dit netjes is gedaan en er geen kabels los zijn getrokken. Kijk bij een stoppenkast of de stoppen allemaal heel zijn. Controleer bij een moderne meterkast of alle schakelaars goed staan en er geen aardlekschakelaars naar beneden staan. Dan is er iets aan de hand. Vergeet niet de deurbel te controleren maar waarschijnlijk heb je die al gehoord toen je aankwam.

Achtergevel en buitenverlichting

De buitenkraan is vaak bevestigd aan de achtergevel en is eenvoudig te controleren indien deze niet is afgesloten. Vraag ook even waar je deze afsluit. In veel gevallen is dat in de meterkast maar het kan ook op een andere plek zijn aangelegd. Hetzelfde geldt voor de buitenverlichting wanneer deze aanwezig is.

De schuur

De schuur heeft vaak elektriciteit en/of een wateraansluiting. Deze is eenvoudig te controleren tenzij de lampen eraf zijn gehaald.

De badkamer

Ook voor deze ruimte geldt, controleer de waterkranen op werking en warm water. Indien er een thermostaatkraan aanwezig is controleer dan dat deze draait. Doordat deze vaak lang op dezelfde stand staat kan het voorkomen dat deze vastzit door kalkaanslag. Vergeet niet de (centrale) afzuiging en de elektrische spiegel (met verwarming) te controleren. Ook de inbouwspots moeten werken zoals ten tijde van de laatste bezichtiging en het sluiten van de mondelinge deal. Soms is er elektrische vloerverwarming. Vraag hoe deze werkt en zet hem even aan. Een bubbelbad is fantastisch maar moet ook werken. Zet deze ook even aan omdat de pomp van dit systeem het nog weleens wil begeven.

Overige ruimtes

Op de zolder staat vaak de CV-ketel, controleer de waterdruk. Wanneer er een error of code op staat zal er iets aan de hand zijn. De waterslang met gebruiksaanwijzing behoort bij de CV-ketel maar ontbreken weleens. Niet iets om je zorgen over te maken. Gebruiksaanwijzingen zijn doorgaans online te vinden en de waterslang is snel bij de specialist gehaald. Denk ook even na over hetgeen je hebt afgesproken over het onderhoudscontract. Heeft de vorige eigenaar deze opgezegd dan is het slim om een nieuw onderhoudscontract af te sluiten. Is het een huurketel zorg dan voor contract overname of afkoop. Dit is tijdens de deal vast besproken en al geregeld.

Let ook op de wasmachineaansluiting en eventuele waterslot. Hier komen regelmatig lekkages uit de kraan voor doordat de wasmachine is verwijderd. Vaak staat de unit (V-box) van de mechanische ventilatie op zolder. Af en toe kom ik tegen dat de stekker eruit is gehaald omdat mensen niet tegen het geluid kunnen wanneer ze gaan slapen. Wanneer de stekker eruit is heb je bij controle in de keuken of badkamer al wel gemerkt dat de afzuiging niet werkt. Wees hier dan extra alert op en stop de stekker erin om de afzuiging op werking te controleren.

Steeds vaker komen we hier ook de zonneboiler of omvormer voor de zonnepanelen tegen. Laat de verkoper even uitleggen hoe dit precies werkt en waarschijnlijk kun je wel zien of deze is aangesloten en werkt.

Volgens mij heb ik in dit artikel het meeste wel besproken. Toch kunnen er installaties zijn die hier niet zijn genoemd. Controleer ook deze. Dat geldt ook voor spullen die je hebt overgenomen zoals een sauna of jacuzzi. Ook deze moeten volgens afspraak werken. Controleer ook even de werking van alle ramen, screens of rolluiken.

Leg gebreken vast

Indien er apparatuur (maar ook andere zaken) aanwezig is wat niet werkt en wel zou moeten werken. Leg de gebreken vast op het eindinspectieformulier en maak hier afspraken over. Conform hetgeen is afgesproken moet de woning worden opgeleverd. Wanneer verkopers in de vragenlijst hebben gemeld dat er apparatuur stuk is ben je hiervan op de hoogte en zal je daar later zelf een oplossing voor moeten zoeken. Probeer voor gebreken die je constateert een oplossing te vinden. De verkoopmakelaar en aankoopmakelaar helpen je hierbij. Leg de afspraken vast op het inspectieformulier en laat er een handtekening onder zetten. Steeds vaker worden hier door de makelaar digitale formulieren voor gebruikt.

> Ga naar downloadpagina om eindinspectie- opleveringsformulier te downloaden.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.