Waar let je tijdens de eindinspectie van een huis op als koper?
17 september 2021 
2 min. leestijd

Waar let je tijdens de eindinspectie van een huis op als koper?

Eindinspectie van een huis.

Voor de overdracht bij de notaris heb je als koper het recht om de woning (lees gekochte) te inspecteren. Dit staat ook in de koopovereenkomst vermeld. Dit is eigenlijk de laatste bezichtiging voordat je naar de notaris gaat. Belangrijk is het om dit serieus te nemen en de roerende zakenlijst van tevoren goed door te nemen of te printen en meenemen. Soms is het al maanden geleden dat je het huis hebt gekocht en is alles niet meer helder. Neem dus voor de eindinspectie nog even de formulieren door of neem ze mee. Bekijk ook het artikel: Controleer technische installaties tijdens eindinspectie >>

De overgenomen roerende zaken

Wat veel mensen niet weten is dat aan de overgenomen spullen ook rechten en plichten kleven en je ervan uit mag gaan dat ze goed werken. Toch is het slim om deze even goed te controleren. Door de stress en onwetendheid kan het voorkomen dat verkopers per ongeluk enkele zaken meenemen die op de lijst staan als “blijft achter”. Controleer dus hetgeen is afgesproken.

Werking van (overgenomen) spullen

Controleer ook de werking van de spullen. Of het nu gaat om de spullen die automatisch achterblijven of de spullen die je hebt overgenomen. Zet de afzuigkap even aan, controleer de elektrische- kooplaat of screens. Achteraf is het soms lastig communiceren en zijn verkopers zich soms van geen kwaad bewust. Neem niet klakkeloos iets aan maar controleer het. Ook de overgenomen spullen moeten aan de “normale” eisen van werking voldoen.

Beschadigingen en lekkages (nieuwe)

Door de verhuizing kunnen beschadigingen ontstaan. Dit komt regelmatig voor en zal een oplossing voor gezocht moeten worden. Hierin kunnen de verkoopmakelaar en de aankoopmakelaar een rol spelen. Ook lekkages die later zijn ontstaan kunnen een bron van ergernis zijn. Verkoper had dit eigenlijk voor de eindinspectie en overdracht moeten melden. Wanneer je nog dit soort zaken moet regelen terwijl je al bij de notaris zit ben je te laat. Natuurlijk kan de notaris meedenken en adviseren maar laat het niet zover komen. Regel dit soort zaken voordat je bij de notaris zit.

Meterstanden

Tijdens de eindinspectie worden de meterstanden al dan niet digitaal afgelezen. Zorg voor bewijs van de meterstanden op dat moment. Maak foto’s en vul het eindinspectieformulier in. De handtekeningen erop en klaar. Er kan naderhand discussie ontstaan wanneer het energiebedrijf je voor een hoger bedrag aanslaat. Let hier vooral op bij gedwongen verkoop. Voorkomen is beter dan genezen dus zorg dat dit goed is geregeld.

Conclusie:

Controleer of hetgeen is afgesproken is nagekomen. Ook de werking van apparatuur en andere zaken moet je goed controleren. Laat je niet opjagen door tijdsdruk want dit is de laatste inspectie voordat je de handtekening bij de notaris zit. Kloppen zaken niet? Zoek dan samen met de makelaars naar een passende oplossing en leg die vast op het eindinspectieformulier. Mochten jullie er samen niet uitkomen vraag dan advies aan de notaris maar probeer dit te voorkomen.

> Ga naar downloadpagina om eindinspectie- opleveringsformulier te downloaden.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor