Duurzame woningen geliefd onder woningzoekenden
06 februari 2024 
1 min. leestijd

Duurzame woningen geliefd onder woningzoekenden

Woningeigenaren die hun huis van zonnepanelen, een laadpaal en bijvoorbeeld warmtepomp hebben voorzien verkopen deze relatief snel. Huishoudens die op zoek zijn naar een nieuwe woning hechten veel waarde aan de duurzaamheid daarvan. Niet alleen investeringen in zonne-energiesystemen dragen bij aan die factor. 

Denk ook aan de keuze voor kunststof in plaats van houten kozijnen, het vervangen van bestaande ruiten voor HR++ glas en bijvoorbeeld het verhogen van de isolatiewaarde door de spouwmuur of het dak beter te isoleren.

 Een partij als HomeQgo helpt huishoudens bij het verduurzamen van hun woning. Dat is overigens niet alleen interessant met de intentie om de woning op korte termijn te verkopen, maar ook voor de eigen portemonnee. Met deze verduurzamende maatregelen neemt het energieverbruik sterk af.

Advies over en plaatsing van zonnepanelen op het dak 


Onderzoek toont aan dat liefst 70% van de Nederlandse daken geschikt is voor het laten installeren van zonnepanelen. Het gaat hierbij om zowel platte- als schuine daken. Een zonnepanelen installateur kan vooraf vrijblijvend advies geven over de verwachte opbrengst van zonnepanelen op jouw dak. Dit is van verschillende factoren afhankelijk.

 Denk aan de ligging van het dak, de hellingshoek, het aantal panelen wat je er kunt plaatsen en bijvoorbeeld schaduwvorming van omliggende panden en bomen. Past de verwachte opbrengst bij het jaarlijkse energieverbruik van je huishouden? Laat de zonnepanelen in dat geval door diezelfde installateur monteren. Zelf zonnepanelen aansluiten is niet toegestaan. 

Het zou grote veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Overigens gaat het niet alleen om de zonnecollectoren zelf; ze worden gecombineerd met een omvormer. De omvormer zorgt dat de spanning op de zonnepanelen wordt omgezet naar bruikbare 230V-stroom voor de elektrische apparaten in huis.

Verschillende vormen van verbetering isolatiewaarde 

Naast de mogelijkheid om het dak van zonnepanelen te voorzien, zou je ook kunnen kiezen voor het verbeteren van de isolatie in huis. Het energieverbruik neemt hiermee sterk af. Kies voor een investering in dakisolatie, in spouwmuurisolatie of bijvoorbeeld in vloerisolatie. Eerder las je al dat ook het vervangen van je ruiten helpt bij het verbeteren van de isolatiewaarde.

Zelf zou je alvast kunnen beginnen met het dichten van naden en kieren rond ramen. Gebruik hier speciale anti-tochtstrips voor, of dicht de naden met kit. Wanneer het om naden gaat die breder dan een centimeter zijn, kun je deze het beste dichten met purschuim. Het gaat de uitstroom van warme lucht uit je woning tegen. 

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor