PAS OP VOOR BRANDGEVAARLIJKE ZONNEPANELEN
30 oktober 2019 
2 min. leestijd

PAS OP VOOR BRANDGEVAARLIJKE ZONNEPANELEN

Eenvoudig je huis duurzamer maken begint vaak met zonnepanelen. Het aantal daken met zonnepanelen is dan ook relatief snel toegenomen maar is het ook veilig? Het aantal zonnepanelen branden is daarmee sterk toegenomen daarom is een vrijwillige of zelfs verplichte keuring door een expert wenselijk.

Toename zonnepanelen

Het aantal zonnepanelen blijft toenemen maar ook de bedrijven die zonnepanelen leveren en plaatsten neemt toe. De keuze is reuze en je ziet door de bomen het bos niet meer. Wanneer ik even door de tijdlijn van Facebook scrol valt me op dat reclames van zonnepanelen voor koop en huur extreem toenemen. Waar moet je beginnen als consument en welke partij is de beste keuze.

Veiligheid

Hoe zit het met de veiligheid en zijn de bedrijven wel erkende installateurs. Allemaal vragen waar de consument antwoord op zou mogen verwachten. Daarnaast zijn de prijsverschillen groot maar zegt dat ook iets over de kwaliteit. Waarschijnlijk wel want de prijs komt altijd ergens in terug en meestal is dat een combinatie van installeren en kwaliteit van de zonnepanelen. Bedrijven zijn handig ingesprongen op de vraag naar zonnepanelen maar kijk uit met wie je in zee gaat. Laat je vooraf goed informeren voordat je de handtekening zet. Daarnaast is er een verschil tussen huren, leasen of kopen. Verdiep je in de voor- en nadelen. Dat geldt niet alleen voor de korte termijn maar zeker voor de langere termijn.

Dak inspecteren

Waar veel mensen niet aan denken is de staat van het dak. Wanneer je een plat dak hebt die binnen nu en 5 jaar aan vervanging toe is kun je jezelf afvragen of het verstandig is om de zonnepanelen op het oude dak te plaatsen. Misschien is het een overweging beiden in één keer te doen. Laat het dak van tevoren inspecteren voordat je de opdracht verstrekt om zonnepanelen te plaatsen. Als het goed is voert de zonnepanelen installateur eerst een onderzoek uit naar de stevigheid van het dak. Wees daar waakzaam op dat dit ook echt gebeurt anders krijg je net zulke taferelen dan bij het AZ-stadion.

Plaatsen van zonnepanelen

Het is belangrijk dat de zonnepanelen goed en veilig worden geplaatst. Ook is de betaalbaarheid belangrijk zodat de investering binnen afzienbare tijd wordt terugverdiend. Wat betreft de veiligheid gaat het nogal eens mis. Van de 21 zonnepaneelbranden zijn er 12 overgegaan naar een woningbrand. Dit zijn alarmerende cijfers. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en het kennisinstituut van de brandweer willen dat er maatregelen getroffen worden om deze branden te voorkomen. Controle op veiligheid is daarom zeer gewenst.

Kwaliteit en controle

Natuurlijk wordt er verlangt dat de bedrijven kwaliteit leveren maar er ligt natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij de eigenaar en/of opdrachtgever zelf. Er zijn op dit moment echter nog geen controles vanuit de overheid of kwaliteitslabels waarom de zonnepanelen moeten voldoen. Hiermee ben je dus volledig afhankelijk van de zonnepanelen installateur. Als eigenaar is het verstandig de zonnepanelen installatie elke 2 jaar door erkende vakmannen te laten keuren waarbij wordt gekeken naar veiligheid, werking en slijtage. Hiermee wordt het risico op brand een stuk kleiner.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Huis verkopen, hypotheekadviseur en huis kopen.

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor