Een huis kopen op Curaçao: alles wat je moet weten voordat je de stap zet
07 januari 2025 
2 min. leestijd

Een huis kopen op Curaçao: alles wat je moet weten voordat je de stap zet

Is het jouw grote droom om een huis te kopen op Curaçao? Dit prachtige eiland met haar helderblauwe zee en uitgestrekte stranden valt enorm in de smaak bij vakantiegangers. Het klimaat is er heerlijk en je kunt er gewoon Nederlands spreken met de bevolking. Hoe fijn is dat? Maar lees nog even dit artikel voordat je de stap zet en een huis koopt op het mooie Curaçao.

Kopen en verhuren: goed plan!

Allereerst is het goed om te weten dat een huis kopen curacao verstandiger is dan huren. Zo gooi je geen geld weg, maar kun je juist geld verdienen wanneer je zelf niet in het huis verblijft. De verhuurmarkt is namelijk goed en er is altijd wel vraag naar mooie vakantiewoningen.

Ook wanneer je het niet verhuurt is kopen nog altijd slimmer, omdat je elke maand een deel van de hypotheek aflost en het huis steeds wat meer jouw eigendom wordt. Bovendien kun je alles naar wens aanpassen.

Moet er achteraf gezien een extra badkamer komen, zodat je ook familie en vrienden vanuit Nederland kunt ontvangen in jouw paleisje? Dan kan je die makkelijker verwezenlijken wanneer je het huis hebt gekocht. Tot slot is er een groter aanbod aan koopwoningen op het eiland, waardoor je meer keuze hebt!

Kies een goede makelaar

Het aanbod is heel ruim en er zijn ook veel makelaarsbedrijven actief op Curaçao. Dat is veel, als je kijkt naar de grootte van het eiland. Denk dus goed na over welk bedrijf je inschakelt en waarom, zodat je een betrouwbare partner in de arm neemt.

Een makelaar die het beste met jou voorheeft, met je meedenkt en verder kijkt dan het aanbod uit zijn eigen portefeuille; dat is wat je wil!

Alles over de hypotheek

Afhankelijk van de hoogte van je budget wil je misschien een hypotheek afsluiten op Curaçao. Je hebt hiervoor altijd eigen geld nodig. Ben je geen officiële inwoner van het eiland? Dan kan je maximaal 65% van het aankoopbedrag van het huis lenen via een hypotheek.

De looptijd is in tegenstelling tot in Nederland vaak maar 15 tot 20 jaar, in plaats van 30 jaar. Dat leidt tot een hogere maandaflossing. Weet ook dat er voornamelijk annuïteitenhypotheken afgesloten worden op dit eiland.

Je betaalt dan eerst veel rente en weinig aflossing en op de lange termijn meer aflossing en weinig rente. Het maandbedrag blijft wel elke maand hetzelfde, alleen de verhouding verandert dus met de tijd. Bovendien moet de hypotheek volledig afgelost zijn zodra je 65 jaar bent geworden.

Hoe jonger je bent, hoe gunstiger. En na je 65e levensjaar kun je er sowieso geen hypotheek meer afsluiten.

Goed om te weten!

Ook goed om te weten: naast de koopprijs moet je een overdrachtsbelasting van 4% betalen om het huis op jouw naam te zetten. Ook is er een notaris nodig voor de koopakte, waarvoor de kosten ongeveer 8,5% zijn (exclusief 6% omzetbelasting).

Ook moet je voldoen aan een financiële toetsing (CCB), die vergelijkbaar is met de BKR-toetsing in Nederland. Verder wil je graag een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen, want dat kan je duizenden guldens per jaar schelen.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor