Woning kopen? Denk aan de verbouwkosten!
07 november 2020 
3 min. leestijd

Woning kopen? Denk aan de verbouwkosten!

Breng eerst de wérkelijke verbouwkosten in kaart

Je staat op het punt een huis te kopen. Natuurlijk, de hypotheek is geen probleem, je weet precies wat je straks aan rente en aflossing kwijt bent. Maar het vervangen van de keuken… Kost die werkelijk maar zevenduizend euro, zoals de makelaar die de woning graag verkoopt je wil doen laten geloven? En die uitbouw? Gaat daar echt maar ‘ongeveer’ dertigduizend euro in zitten zoals de aannemer, die de klus straks graag voor je uitvoert, inschat?

Meeste klussen vallen duurder uit

Mijn ervaring is dat de meeste klussen duurder uitvallen. Er zijn namelijk altijd zaken die tegenvallen of waar je geen rekening mee hebt gehouden. Soms kies je voor duurdere materialen of een iets luxere uitvoering van keuken- en/of badkamer. Dat soort zaken wil je graag op een rijtje hebben. Het gaat hierbij om de werkelijke kosten die een realistisch beeld geven van de verbouwing.

Minder bouwvakkers en stijgende kosten

Denk eraan dat de bouwkosten de laatste jaren zijn gestegen en personeel steeds lastiger is te vinden. Gevolg is dat er langere wachttijden zijn ontstaan en de prijzen een stuk duurder uitvallen dan je misschien had begroot. Vraag dus een duidelijke offerte op en vraag onder welke voorwaarden de klus wordt aangenomen. Lees dus de kleine lettertjes! Daarnaast kan het geen kwaad om meerdere offertes op te vragen zodat je kan vergelijken. Bedenk daarbij wel dat het goedkoopste klusbedrijf niet altijd om termijn de goedkoopste is. Zoek balans tussen kwaliteit en de kosten. Daarvoor vraag je meerdere offertes op.

Goede planning en voorbereiding

Een verbouwing behoeft een goede planning. In veel gevallen kan het nog wel even duren voordat aan de klus wordt begonnen. Je hebt dus tijd genoeg om je voor te bereiden dus doe dat ook. Misschien kun je zelf al wat sloopwerkzaamheden doen om er zo de gang in te houden en misschien kosten te besparen. Vraag om een open offerte zodat je kan zien welke werkzaamheden je eventueel zelf wil/kan doen.

Onafhankelijk de bouwkosten in kaart

Er zijn ook bedrijven die onafhankelijk alle kosten van een verbouwing op een rijtje kan zetten. Hiervoor betaal je eenmaal een vast bedrag waarmee de bouwinspecteur alle verbouwkosten voor je specificeren. De bouwinspecteur heeft geen belang bij een hogere of lagere offerte want dat is niet aan hem/haar. Het gaat erom dat alles op de juiste manier in kaart wordt gebracht. Hierbij worden ook de verbouwkosten begroot en een kostenoverzicht opgesteld. Voor specifieke vragen worden vaak anderen ingeschakeld. Denk hierbij aan een bouwaanvraag of schetsontwerp.

Ook bij een huis kopen

Dat geldt dus ook voor een woning die je aankoopt. Je zou kunnen overwegen zo’n onafhankelijk bedrijf in te schakelen die de bouwkosten voor je inzichtelijk maakt. Op basis daarvan kan je dan een beslissing nemen wel of niet het huis te kopen. Denk er wel aan dat een huis kopen tegenwoordig enorm snel gaat en je hiervoor wel de tijd moet krijgen van verkopers en diens makelaar. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen die je hierin adviseert.

Kortom:

Bouwkundige keuring aanvragenOverweeg je een verbouwing of wil je een huis kopen en de verbouwkosten helder hebben voordat je de deal sluit? Overweeg dan een bouwinspecteur in te schakelen die onafhankelijk een kostenbegroting voor je maakt. BBAN is zo’n bedrijf. Klik hier voor meer informatie >

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor