De meeste mensen zijn emotioneel betrokken bij een huis kopen of verkopen.
85% van de kopers en verkopers zijn emotioneel betrokken bij de koop of verkoop van een woning blijkt uit onderzoek. Mijn gevoel zegt dat dit percentage zelfs nog hoger ligt.
Dat is op zich ook logisch want het is vaak je duurste bezit of hetgeen je koopt. Wanneer je wilt verhuizen is dat ook een spannende tijd. Zowel voor de verkopers dan voor de kopers. De makelaars kunnen die emotie niet helemaal weghalen maar wel zijn/haar klant goed begeleiden zodat het overzichtelijker wordt. Daarmee zeg ik niet dat het minder spannend wordt.
De makelaar als tussenpersoon
De makelaar fungeert als een tussenpersoon. Zo hoeft de bieder niet rechtstreeks met de verkoper te onderhandelen en andersom. Wanneer er een aankoopmakelaar bij betrokken is neemt deze de rol van de bieders over en onderhandeld met de verkoopmakelaar.
Emotie in de kopers- en verkopersmarkt
In een kopersmarkt zag je dezelfde verschijnselen dan in een verkopersmarkt. Uiteindelijk zullen beide partijen akkoord moeten gaan met het voorstel voordat er een deal ontstaat. Het is ook best spannend, je weet niet hoe de verkoper op een bod zal reageren. Anderzijds weet een verkoper niet hoe een bieder zal reageren. Een te laag bod zal waarschijnlijk direct van tafel worden geveegd en je wilt als bieder ook niet direct horen dat het bod is geaccepteerd. Daarmee krijg je het gevoel dat je te veel hebt betaald. De emotie die daar mee gepaard gaat is bijna niet uit te schakelen. De rol van de makelaar hierin is die emotie iets te verzachten. De makelaars zijn namelijk zalf niet emotioneel betrokken bij zon traject.
Onder druk gezet
Bij sommige onderhandelingen worden de partijen enorm onder druk gezet. Dat kan bijvoorbeeld bij de verkopers door een eenmalig “take it or leave it” bod neer te leggen. Indien er meerdere kapers op de kust zijn werkt het juist weer de andere kant op en voelen kopers zich onder druk gezet. Inderdaad! Het is ook nooit goed 🙂
Hoe hoog die emotie is blijkt wel uit het feit dat ik wel eens een huis aan een makelaar heb verkocht. Je ziet dat zo’n makelaar die normaal gesproken erg cool blijft nu opeens als sneeuw voor de zon veranderd. Ook dat is natuurlijk logisch want nu gaat er opeens voor hem/haar zelf veel vanaf hangen. Een makelaar is per slot van rekening ook maar een mens.
Conclusie:
Bij een huis kopen of verkopen komt veel emotie kijken. Dat geldt voor de meeste mensen en zelfs voor makelaars die zelf een huis willen kopen of verkopen. Bescherm jezelf daarom bij het verkopen en kopen van een huis met een makelaar en een aankoopmakelaar. Zij zijn niet emotioneel betrokken en bekijken de zaak objectief en vanuit een ander perspectief.
Anderen zochten ook op: Huis kopen, Huis verkopen, energie en bouwkundige keuring