Gaan de huizenprijzen in 2021 dalen?
16 december 2020 
1 min. leestijd

Gaan de huizenprijzen in 2021 dalen?

ING kwam afgelopen week met de voorspelling dat de huizenprijzen in 2021 een klein beetje gaan dalen. Verkopers schrikken van deze berichten en kopers denken dat ze beter tot volgend jaar kunnen wachten. Klopt deze verwachting eigenlijk wel?

Aanbod

Het aanbod is de laatste jaren extreem gedaald en gemiddeld zijn er voor een woning veel meer kopers dan enkele jaren geleden. Ondanks het feit dat kopers best wel kritisch blijven wordt er flink overboden. Hierbij moet je denken aan 5 tot 10% en afhankelijk van plaats en type woning zelfs nog hoger.

Rente

De rente blijft laag en zal naar verwachting ook nog wel even laag blijven. Ik kan me de jaren 90 nog herinneren waar 9 tot 10% rente werd gevraagd voor een hypotheek. Die tijd ligt al ver achter ons en zal waarschijnlijk voorlopig niet terugkomen.

Zoekers

Steeds meer woningzoekers bestormen de markt maar komen vol teleurstelling terug. Kopen is in verhouding goedkoper dan huren, dat zet mensen aan tot kopen. Daarnaast vinden onze burgers dat huur weggegooid geld is. Hiermee is het eerste zaadje geplant om voor een koopwoning te gaan.

De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de prijzen hoog zijn en waarschijnlijk door blijven stijgen. Dit is mede afhankelijk van de snelheid waarmee de komende jaren wordt gebouwd. Door diverse oorzaken heeft de bouw de afgelopen jaren een enorme vertraging opgelopen. Daar moet natuurlijk verandering in komen.

Ook de werkeloosheid die er de komende tijd aan zit te komen kan een dipje veroorzaken maar zoals we de afgelopen periode zagen herstelt Nederland enorm snel van de crisis. Dat de huizenprijzen volgend jaar dan ook gaan dalen lijkt me onwaarschijnlijk. Wel kan het zo zijn dat er per woning volgend jaar minder biedingen binnenkomen. Maar zoals iedereen weet heeft de verkoper maar 1 koper nodig.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Makelaar en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor