Dalen de huizenprijzen als de rente stijgt?
28 februari 2022 
in Vragen
2 min. leestijd

Dalen de huizenprijzen als de rente stijgt?

Rente en huizenprijzen.

In principe is de rente gekoppeld aan de huizenprijzen. Je zou verwachten dat de huizenprijzen gaan dalen als de rente stijgt maar het aanbod is laag en de vraag naar huizen groot.

Vroeger kon je er de klok op gelijk zetten. Wanneer de rente steeg had dat grote invloed op de huizenprijzen die daarna gingen dalen. Tegenwoordig is het niet meer zo simpel terwijl die gedachte nog steeds logisch is. Wanneer de rente stijgt kunnen mensen minder lenen en dus ook geen (te) duur huis meer kopen. Deze huizen worden dan minder verkocht waardoor de prijsdaling is ingezet. Simpel gezegd: Mensen kunnen het dan gewoon niet meer betalen en zover is het nog lang niet.

Het aanbod huizen

Het aanbod huizen gooit roet in het eten bij deze gedachte. Het aanbod is zo laag en de vraag zo hoog dat de prijzen bijna niet kunnen dalen. Aldus de geleerden, en ik ben het ermee eens. Wanneer makelaars nog steeds veel aanvragen voor bezichtiging krijgen wanneer er een huis online wordt gezet is er nog steeds sprake van een verkopersmarkt. Hooguit zal bij een rentestijging het aantal bezichtigingsaanvragen en biedingen minder worden maar van prijsdaling zal waarschijnlijk nog lang geen sprake zijn. Wel is de woningmarkt aan rustig vaarwater toe.

De huizencrisis

In 2008 vond de huizencrisis plaats en nam het aanbod beschikbare huizen toe. Kopers hadden veel keuze en uit toenmalige onderzoeken bleek dat rond de 30 huizen te liggen. Recente onderzoeken (2022) geven aan dat de huidige woningzoeker nog geen keuze heeft uit 2 huizen. Anno 2022 kunnen we dus ook spreken van een huizencrisis omdat er voor woningzoekers weinig huizen beschikbaar zijn. Waar schaarste en een grote vraag is, zal de prijs hoog blijven of zelfs stijgen. Dat is er op dit moment aan de hand op de woningmarkt ook al merken we wel dat de druk enigszins af lijkt te nemen maar dat kan ook met het seizoen te maken hebben.

Conclusie:

Zolang het aanbod zo extreem laag is en de vraag zo hoog zal een kleine rentestijging waarschijnlijk geen effect op de huizenprijzen hebben. Wel kunnen de kopers dan minder lenen wat weer zorgt voor hogere maandlasten. Overweeg je een huis te kopen? Schakel dan een goede aankoopmakelaar in zodat je geen gekke dingen doet.

Beste aankoopmakelaar

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST


Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor