Waardoor kunnen de huizenprijzen dalen?
21 december 2020 
2 min. leestijd

Waardoor kunnen de huizenprijzen dalen?

Dalende huizenprijzen door:

Hier en daar hoor je langzaam signalen dat de prijzen op de woningmarkt weleens langzaam zouden kunnen gaan dalen. Hieronder een aantal redenen waarom dat misschien zou kunnen gebeuren.

  • Door het toenemende banenverlies in verband met de gevolgen van corona neemt de financieel mogelijkheid van kopers af. Zonder baan wordt het lastig om een hypotheek te krijgen en blijven mensen zitten waar ze zitten. Door het lage aanbod blijven mensen sowieso tegenwoordig langer in de huidige woning wonen maar dat terzijde.
  • Door het enorme banenverlies wordt de vraag naar koopwoningen minder en daarmee komt meer balans is vraag en aanbod van huizen. Veel sectoren hebben het zwaar en bedrijven blijven overeind door de steun van de overheid. Wanneer die steun wegvalt valt nog te bezien hoeveel bedrijven het overleven en hoeveel mensen er op straat komen te staan.
  • De rente stijgt omdat de ECB het steunpakket afbouwt. Hierdoor wordt de leencapaciteit lager wat ook effect heeft op de woningmarkt. De ECB blijft al jaren geld in de economie pompen maar de vraag is wanneer dit een keer stopt.
  • Vanwege corona komen er steeds minder mensen naar Nederland waardoor de vraag naar woningen afneemt. Logisch gevolg van de meer gesloten grenzen.
  • Afwachtende houding van kopers door de onzekerheid op de markt en de verwachting dat er daardoor minder vraag naar woningen komt. Door negatieve berichtgeving over de prijzen, je zou het ook positieve berichtgeving voor kopers kunnen noemen zal vraag en aanbod meer in balans komen. Minder vraag is lagere prijzen.
  • Beleggers haken af door de hoge overdrachtsbelasting van 8% in 2021. Daar is het de regering om te doen. Beleggers afschrikken en starters stimuleren om een huis te kopen.
  • De prijzen zijn zo extreem gestegen dat daardoor het einde in zicht is en het plafond is bereikt. Dat is een vraag die velen bezighoudt. Wanneer stopt het en het kan toch niet door blijven stijgen.

Dit zijn enkele redenen waarom de prijzen de komende jaren kunnen dalen echter is hiervan nog geen enkele sprake en blijft de vraag naar woningen nog extreem groot. Alle signalen staan nog op groen en makelaars hebben het maar druk met nieuwe aanvragen voor bezichtiging. Het aanbod blijft ver achter bij de vraag en zolang dat nog het geval is kan er een streep door “lagere prijzen”.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor