Voorspelling huizenmarkt komende jaren
17 februari 2021 
4 min. leestijd

Voorspelling huizenmarkt komende jaren

Waar vroeger voorspellingen vooral werden gebaseerd op het verleden zorgt Corona ervoor dat (tijdelijk) alles anders is. Wie had verwacht dat de woningmarkt zou instorten heeft op het verkeerde paard gewed. De prijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en er lijkt maar geen einde aan te komen. Het aanbod is net zoals de rente extreem laag. Expert voorspellen de komende jaren nog steeds een overspannen woningmarkt waarbij de groei minder hard zal gaan, aldus dat is de verwachting.

Vraag groter dan het aanbod

De woningmarkt wordt gereguleerd door vraag en aanbod. Dat zag je ook in de crisistijd, een kopersmarkt waarbij de woningzoeker het voor het kiezen had. Prijzen daalden en het was de gewoonte om lager dan de vraagprijs te bieden. Er waren zelfs mensen die hun kansen spreidden en op meerdere woningen boden. Regelmatig kwam het woord: Take it, or leave it voorbij waarmee de potentiële koper aangaf dat er meer woningen waren om voor te kiezen. Dat was ook zo. Zelf ben ik in crisistijd als makelaar aan de slag gegaan en er was toen voldoende woningaanbod om uit te kiezen. Dat is 180 graden omgedraaid. Er staan enorm veel kopers te wachten op een geschikte woning. Dat geldt ook voor huurders. Ook het huuraanbod is veel te laag om aan de vraag te voldoen.

Onzekere tijd?

De vraag is of dit de komende jaren zal veranderen. Niemand weet hoe groot de schade aan de economie zal zijn door de coronamaatregelen. 2020 heeft laten zien dat het ook snel weer aantrekt maar op de vraag hoelang de maatregelen gaan duren heeft nog niemand een goed antwoord op. Ook veel bedrijven hebben het zwaar, de steunmaatregelen zijn in veel gevallen onvoldoende en voor de grote bedrijven met meerdere vestigingen is deze tijd een regelrechte ramp. Toch moeten ondernemers positief blijven en naar andere stromen van inkomsten kijken. Een andere manier van ondernemen ook al was dat niet het uitgangspunt bij de oprichting. Hoeveel banen staan er op de tocht en hoeveel bedrijven zullen het niet halen, zijn allemaal vragen die we achteraf pas kunnen beantwoorden maar zeker invloed zullen hebben op de toekomst van de woningmarkt.

Debat over woningmarkt

Afgelopen week heb ik een online debat gevolgd waarin verschillende politieke partijen hun standpunt over de woningmarkt uiteen konden zetten. Het was één en al gekibbel en ik dat serieus; Moet dat stelletje ongeregeld ons land besturen? Moeten zij de woningmarkt een impuls geven en het aanbod doen toenemen? Vergeet het maar! De verschillen zijn enorm groot en de verwijten vlogen over tafel. Ik heb zelden zo’n negatief debat over de woningmarkt gezien. Dat zegt alles over de verkiezingstijd, haantjesgedrag van de hoogste categorie waarbij de behoeft van het Nederlandse volk niet echt kwam bovendrijven. De vraag is of we de komende jaren moeten rekenen op de regering. Ik vrees het ergste.

Overbevolking en instroom

De bevolking blijft maar groeien en ook de instroom van het buitenland heeft invloed op ons kleine kikkerlandje. Om iedereen een (t)huis te geven zal er wat moeten veranderen maar niemand weet dit op de juiste manier aan te pakken. Er moet ruimte komen voor een nieuw beleid want iedereen tevreden houden lukt niet meer. De term “vol is vol” is niet gewenst maar er is simpelweg geen (t)huis voor iedereen. Door de toename van het aantal mensen zijn nieuwe ideeën welkom om het iedereen naar de zin te maken. Ook al is dat waarschijnlijk een illusie. Kortom: Het aantal mensen, de vraag en de voorraad woningen hebben een grote invloed op de woningprijzen.

In- en uitbreiding bouwlocaties

In het debat kwamen de locatie in- en uitbreiding ook ter sprake. Volgens mij moeten we beiden inzetten voor meer woningen. Er moet als een malle worden gebouwd maar de lange procedures houden dit tegen. Ook hierover zijn partijen het niet eens. Met name het milieu moet worden gespaard. Daar ben ik het mee eens maar laten we kijken naar wat er wel mogelijk is. Volgens mij zijn er nog voldoende locaties waar snel kan worden gebouwd. De snelheid van bouwen maar ook het voldoen aan de behoeft van Nederlanders is van wezenlijk belang voor een woningmarkt die weer in balans komt.

Banken verwachten een dalen maar…

De Nederlandse banken verwachten een daling van 2% waarmee volgens de expert een einde komt aan de alsmaar stijgende huizenprijzen. Ik moet nog zien gebeuren, zoals gezegd is het aanbod en de rente extreem laag en heeft Corona geen enkele negatieve invloed op de huizenprijzen gehad. Mensen kopen nog steeds eerst een woning voordat ze gaan verkopen. De vraag is nog steeds veel groter dan het aanbod waarmee volgens mij een daling er voorlopig niet inzit. Ben jij op zoek naar een aankoopmakelaar of overweeg je te verkopen? Maak dan een afspraak met een makelaar voor een gratis waardebepaling of vraag een aankoop- adviesgesprek aan. Zo’n eerste gesprek is geheel kosteloos en zonder verplichting.

Vraag nu gratis waardebepaling aan >>

Verwachting huizenprijzen langere termijn

Doordat het woningtekort steeds verder oploopt en de regering deze situatie voorlopig nog niet onder controle heeft zullen de huizenprijzen naar alle waarschijnlijk niet dalen. Misschien dat er een stabilisatie plaats zal vinden maar dan zullen er wel enorm veel woningen gebouwd moeten worden de komende jaren. Wat betreft de koopkracht is er enige onzekerheid want de gevolgen van Corona zullen voor bepaalde groepen nog lange tijd voelbaar zijn. Dat geldt ook voor bedrijven en de daarmee samenhangende werkgelegenheid. Uiteindelijk zal toch iemand de prijs moeten betalen.

Conclusie:

De woningmarkt zit nog steeds in de lift en het aanbod blijft ver achter bij de vraag en dat zal de komende jaren waarschijnlijk zo blijven. Van dalende huizenprijzen zal waarschijnlijk geen sprake zijn tenzij woning volledig onbetaalbaar worden. Ook de rente en snelheid van bouwen is de komende jaren mede van invloed op de woningprijzen. Nieuwbouw kan op korte termijn geen inhaalslag maken, en mensen moeten nou eenmaal wonen. Ook is er een toename van het aantal personen en daarmee woningzoekers de komende jaren dus overweeg jij een huis te kopen of te verkopen. Informeer dan eerst naar de mogelijkheden en vraag advies aan een hypotheekadviseur

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Energielabel en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor