Gekte op de woningmarkt lijkt af te nemen?
07 april 2022 
2 min. leestijd

Gekte op de woningmarkt lijkt af te nemen?

Gekte op de woningmarkt lijkt af te nemen?

Volgens de makelaarsvereniging NVM zijn de huizenprijzen iets gedaald. Reden hiervoor is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de stijgende rente. Wanneer je woningzoekers vraagt naar hun mening, dan blijkt dat ze daar nog niets van merken. Die daling waar de NVM het over heeft is het verschil tussen Q4 in 2021 en Q1 in 2022 maar er is nog altijd sprake van een stijging. Die stijging is alleen minder hoog.

Zijn de mensen terughoudender geworden?

Je zou hier bevestigend op kunnen antwoorden. Onzekerheid zorgt nou eenmaal voor minder vertrouwen. Je ziet een afname van het aantal aanvragen voor bezichtiging en biedingen. Aan de gekte op de woningmarkt is nog steeds geen einde gekomen want vele kijkers melden zich nog steeds aan. Niet alle kijkers zijn kopers maar het is wel een koopintentie anders ga je geen woningen bekijken.

Vraag groter dan aanbod

De vraag is nog steeds groter dan het aanbod waarmee we in de huidige situatie te maken hebben. Verkopers zitten nog steeds in een luxepositie want het blijft een verkopersmarkt. Schaarste doet de prijzen stijgen, ook al zal die stijging wat afnemen. Het blijft nog steeds een stijging. De voorspellingen voor heel 2022 een stijging van 17%. Ook al zou die verwachte stijging naar 10% gaan, betekent dit nog steeds een flinke stijging. Een huis van 4 ton is dan begin volgend jaar 440.000 waard. Dat is maar liefst 40.000 euro. Er zijn veel mensen die minder dan 40k per jaar verdienen.

Flinke zak geld nodig

Een flinke zak geld is dus nog steeds nodig om een huis te kunnen bemachtigen. Logischerwijs zou je denken dat er een keer een kantelpunt op de huizenmarkt zal komen maar daar is nu nog geen sprake van. Laten we het dan maar helemaal niet over dalende huizenprijzen hebben want die verwachting ligt nog ver weg. Waarschijnlijk volgt er eerst een periode van stabilisatie wanneer dit aan de orde zou zijn.

Onzekerheid is troef

Door de onzekerheid over de oorlog, het wel/niet dichtdraaien van de gaskraan, de stijgende rente, de inflatie en daling van het vertrouwen is voorzichtigheid geboden. Neem daarom altijd een aankoopmakelaar in de arm zodat je geen kat in de zak koopt. Dit is dan ook direct het advies van makelaarsvereniging NVM. Aankoopmakelaars behoeden hun klanten voor een miskoop en adviseren nog weleens om een huis te laten schieten. Goed aankoopadvies is dus een belangrijke reden om je bij te laten staan door een expert.

We merken er weinig van

Ondanks alle negatieve berichten over de woningmarkt merken starters hier nog niets van. Ook de doorstromers met enige overwaarde hebben het zwaar. Het leuke huis voor een realiste prijs komt nog even niet voorbij omdat het aanbod laag is. Is er wel een woning die aan de wensen voldoet zijn er veel meer kapers op de kust en word je gedwongen om mee te bieden. Vijftig of zestig aanvragen is geen uitzondering ook al is iedereen toe aan een afkoeling van de woningmarkt.

Kortom, ook al komen er positieve berichten over een woningmarkt die op termijn in balans komt, er is voorlopig nog niet voor iedereen een huis beschikbaar. Het wordt de komende tijd nog even roeien met de riemen wie we hebben. Vooral nu ook nog onze minister van wonen (waar we alle hoop op hebben gevestigd) vanwege de mondkapjesdeal onder vuur ligt. We gaan meemaken hoe het af gaat lopen.

Terug naar overzicht

> Videolink

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor