Zorgen over de woningmarkt en dalend consumentenvertrouwen
02 april 2022 
2 min. leestijd

Zorgen over de woningmarkt en dalend consumentenvertrouwen

Zorgen over de woningmarkt en dalend consumentenvertrouwen.

De woningmarkt is weer volop in het nieuws en er lijkt maar geen einde te komen aan de stijgende huizenprijzen en het woningtekort. Het consumentenvertrouwen daalt steeds verder en starters maken steeds minder kans. Zou de stijgende rente roet in het eten kunnen gooien?

Ongunstige tijd om te kopen

Steeds meer mensen vinden het een ongunstige tijd om een woning te kopen. Je staat gewoon in de rij en makelaars kunnen de aanvragen voor bezichtigingen nauwelijks aan. Met een beetje geluk lukt het om een afspraak te plannen waarbij je kort de mogelijkheid krijgt de woning te bekijken. Daarna volgt de biedprocedure. Vaak is dit een blinde inschrijving en je hebt geen idee welke kant het opgaat. Reden tot klagen voor kopers.

Klagende makelaars

Ook makelaars klagen steen en been. Die hebben de huidige woningmarkt ook niet zo gewild. Wanhopige mensen die op zoek zijn naar een huis maar die je teleur moet stellen. Het lijkt wel een andere wereld. Ik kan me de crisis op de woningmarkt ook nog herinneren waarbij makelaars de verkopers adviseerden op de prijs te laten zakken. Daar is nu geen sprake van. Toen werden er voortgangsgesprekken gepland om de voortgang van de verkoop te bespreken. De makelaar kwam dan met een advies. Die gesprekken vinden nauwelijks nog plaats en een woning is verkocht voor je er erg in hebt.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen daalt en mensen vinden dit een ongunstige tijd om een woning te kopen. Maar wat als je op je zelf wilt gaan wonen, of de woning te klein of te groot wordt. Hoge prijzen en laag aanbod schrikken kopers af en niemand weet waar dit eindigt. De graadmeter van het consumentenvertrouwen daalt al enige tijd en dat zou zomaar eens door kunnen zetten. Wanneer je consumenten vragen stelt over de woningmarkt komen daar weinig positieve antwoorden uit. 

De meesten zien een verdere stijging van de huizenprijzen de komende jaren. Weinig hoopvol dus. Ook voor starters is het lastig opereren in de huidige markt en hulp van ouders is vaak nodig om het rond te krijgen. Hypotheekadviseurs weten daar alles van. Daarnaast hebben velen nog een studieschuld en maken daardoor nog minder kans om een hypotheek te krijgen waarmee een huis kan worden gekocht.

Stijgende rente

Zou de stijgende rente roet in het eten kunnen gooien? Voorlopig niet is de verwachting. Waar renteverhoging vroeger snel effect had op de woningmarkt lijkt dat nu niet zo te zijn. Hierbij is het lage aanbod de boosdoener. Er zijn te veel zoekers en te weinig woningen. Hierdoor is er altijd wel een koper te vinden die het wel kan betalen. 

Inflatie

Ook de inflatie blijft maar toenemen en percentages van 12% kwamen op het nieuws voorbij. Vooral de stijgende brandstofprijzen en energie doen de inflatie opstuwen. Volgens sommigen tijdelijk maar we moeten er rekening mee houden dat dit nog wel eens langer kon duren dan ons lief is. 

De overheid draagt z’n steentje bij en ik vraag me werkelijk af waar al dat geld vandaan komt. Corona en de oorlog doen de munten als sneeuw voor de zon verdwijnen. De pot moet toch een keer leeg zijn? Vooral na hetgeen we de afgelopen jaren hebben gehoord over noodzakelijke bezuinigingen. Nu lijkt er geen einde aan de geldstroom te komen. Ik ben echt benieuwd waar dit naartoe gaat en waar we eindigen.

Zorgen, zorgen en nog eens zorgen

Een combinatie van al deze factoren doen de zorgen toenemen. De woningmarkt is volledig uit balans en dat is niet binnen korte tijd herstelt. Stijgende bouwkosten, te weinig vakmensen en toename van de productiekosten doet ook nieuwbouw de das om terwijl we dat juist nu nodig hebben.

Gemeentes zetten alle zeilen bij om de toestroom van vluchtelingen in goede banen te leiden maar het lijkt dweilen met de kraan open. Misschien dat er een sprankje hoop is te ontdekken wanneer de vluchtelingen weer terugkeren naar hun eigen land. Hierdoor komen er waarschijnlijk woonplekken vrij voor studenten of starters. Het is slim dat de overheid hier nu al over nadenkt zodat dit op termijn een positief effect heeft op de woningmarkt.

Terug naar overzicht

> Videolink

Anderen zochten ook naar: Verhuisplanner en aankoopmakelaar

Overweeg jij te kopen of te verkopen en ben je benieuwd naar de waarde van een huis? Download dan een gratis waarderapport via deze website. Kosteloos en geheel vrijblijvend.

> Download waarderapport

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor