GOED ONDERHOUDEN HUIS VERKOOPT SNELLER
14 oktober 2019 
1 min. leestijd

GOED ONDERHOUDEN HUIS VERKOOPT SNELLER

Sneller verkopen met een goed onderhouden huis

Waarschijnlijk kan iedereen zich hier wel iets bij voorstellen maar de praktijk laat toch wat anders zien. Wanneer je een huis goed wilt onderhouden kost dat geld. Veel mensen besparen hierop waardoor achterstallig onderhoud optreedt. Bij een huis verkopen loop je dan enkele zaken aan waardoor het huis niet aan de verwachtingen voldoet voor de koper.

Kosten voor de aankoop

Wanneer je een huis koopt moet je rekening houden met bijvoorbeeld kosten koper (k.k.) maar ook met verwervingskosten en overdrachtsbelasting. Ook de hypotheekadviseur en aankoopmakelaar horen hier vaak bij. Al met al een flinke investering bij een huis kopen.

Belemmering van achterstallig onderhoud

Achterstallig onderhoud wordt hiermee een belemmering en daarom is een goed onderhouden huis aantrekkelijker. Dat klinkt ook logisch. Woningzoekers gaan rekenen en zijn mede afhankelijk van wat ze kunnen lenen. Wordt het achterstallig onderhoud teveel dan kijken ze liever verder naar een huis dat goed is onderhouden.

Bouwdepot voor achterstallig onderhoud

Wanneer er te veel achterstallig onderhoud is moet je er rekening mee houden dan de bank wil dat je dit aanpakt. Bij gedwongen verkoop brengt een huis in minder of slechte staat vaak niet genoeg op om de hypotheek te dekken. Daarmee loopt de bank risico. De bank eist dan dat je dit met een bouwdepot oplost of voldoende eigen middelen inzet om dat te herstellen.

Woning moderniseren

Misschien is de badkamer of keuken aan vervanging toe of moet de woning gemoderniseerd worden. Ook deze kosten zal je mee moeten nemen in je berekening, hiermee lopen de kosten op en het is maar de vraag of je de investering er op termijn weer uithaalt. Belangrijker nog, kan je dit allemaal wel betalen.

Hoofdprijs voor instapklaar huis

Wanneer je als koper kiest voor een goed onderhouden en gemoderniseerd huis wat instapklaar is zal je de hoofdprijs moeten betalen. Dan is het weer belangrijk wat de taxatiewaarde is. De taxateur kent een bepaalde waarde toe aan de woning. Alles wat je meer hebt betaald voor de woning zal je uit eigen middelen moeten betalen.

Conclusie:

Een huis met achterstallig onderhoud is minder aantrekkelijk. De investering die je moet doen om het achterstallig onderhoud aan te pakken druk op je leencapaciteit en de kosten daarvan zullen in de meeste gevallen in een bouwdepot worden ondergebracht tenzij je zelf die kosten kunt betalen. Bekijk ook het artikel: Aantrekkelijk huis verkoopt sneller.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Energie en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor