Ben jij bereid om een kluswoning te kopen of te huren?
23 september 2019 
2 min. leestijd

Ben jij bereid om een kluswoning te kopen of te huren?

De kluswoning.

Ben jij net zoals 61% bereid om een kluswoning te kopen of te huren? Vaak is de bereidheid er wel maar is er onvoldoende vaardigheid om zelf de klussen te klaren. In veel gevallen worden de klussen uitbesteed aan bijvoorbeeld een schilder of een klusbedrijf. Ook vloeren leggen is vakwerk wat vaak wordt uitbesteed.

Verschil in generatie

Waar de oudere generatie de ambachtelijke vaardigheden snel leerden is het de jongere generatie die technisch vakmanschap vaak mijden terwijl daar juist steeds meer behoefte aan is. Wanneer er moet worden geklust zie je dat vader of opa hen bijstaat en vaak overal wel een oplossing voor heeft.

Online klusadvies

Online zijn overal filmpjes te vinden hoe je bepaalde klussen uit moet voeren en ook bouwmarkten bieden steeds meer online hulp. Op bijna elke vraag wordt wel een antwoord gegeven. Toch besteedt de jongere generatie de klussen het liefst uit aan een vakman.

Kluswoning is goedkoper maar…

Een kluswoning is natuurlijk goedkoper is aanschaf maar houd wel rekening met de verbouwingskosten. Die zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Daarnaast is het aantal woningen die geheel gemoderniseerd en af zijn enorm in populariteit gestegen. Het lijkt wel alsof iedereen een huis zoekt waar je zo in kunt. Hierdoor zoeken anderen hun heil in een kluswoning.

Achterstallig onderhoud

Houd er wel rekening mee dat wanneer je een hypotheek nodig hebt de bank vaak eist dat achterstallig onderhoud direct wordt hersteld. Een verplicht bouwdepot is hiervan het gevolg. Het geld uit het bouwdepot is dan bestemt voor het onderhoud. Daarnaast wil de koper vaak nog een aantal verbouwingen of verbeteringen uitvoeren. Maak daarvoor een begroting zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent

Offertes opvragen

Wees verstandig en maak voordat je een deal sluit een overzicht van hetgeen je wilt herstellen, verbeteren of verbouwen. Vraag daarvoor offertes op waaruit je later een keuze kunt maken. Dat is heel gebruikelijk en niemand staat hier raar van te kijken.

Bouwkundige keuring

Bouwkundige keuring aanvragenWanneer je overweegt een kluswoning te kopen schakel dan een bouwkundig inspecteur in die een bouwkundig rapport opmaakt. Hierin worden de directe herstelkosten vermeld en de kosten die je op termijn moet maken om de woning in stand te houden.

Taxatiewaarde

Voor de hypotheek eist de geldverstrekker in de meeste gevallen een taxatierapport. Indien de taxatiewaarde lager uitvalt dan de koopsom moet je dit verschil zelf extra bij betalen. Daarnaast zijn er nog de kosten koper, de hypotheekadviseur en e.v.t. de aankoopmakelaar die je moet betalen. Indien het achterstallig onderhoud meer dan 10% van de waarde is zal de taxateur dit vermelden in het taxatierapport. De bank zal in z’n geval een bouwkundig rapport eisen. Ook kan de taxateur hier een advies over geven.

Leuk om te klussen

Het is leuk om te klussen aan je toekomstige droomhuis. Of dat nu gaat om een koop- of huurwoning. Je leert er enorm veel van en het geeft je vaak veel voldoening. Laat je wel adviseren door specialisten en besteed zaken uit die je niet aandurft. Maak een planning en vraag op tijd offertes aan zodat je niet onnodig lang hoeft te wachten.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor