HOE GA JE OM MET MEERDERE BIEDINGEN?
10 november 2019 
3 min. leestijd

HOE GA JE OM MET MEERDERE BIEDINGEN?

Een luxepositie, je huis staat te koop en je hebt inmiddels meerdere biedingen op de woning maar hoe pak je dat aan? Wees in ieder geval eerlijk en communiceer hetgeen je van plan bent. Potentiële kopers houden er niet van om te wachten en willen graag zo snel mogelijk antwoord. Geef dan ook aan wanneer ze de uitslag kunnen verwachten.

Procedure om te bezichtigen

Denk nog voordat de woning online gaat samen met je makelaar over een eventuele procedure na waarbij meerdere mensen gaan bieden. Het aanbod is laag en soms komen er enorm veel mensen op een huis af. Denk er ook over na hoe je al die aanvragen gaat behandelen. Hierin heb je verschillende opties. Je kunt alle bezichtigingen apart en persoonlijk plannen of verspreiden over 2 kijkmomenten waarbij je de eerste 20 laat komen.

Het kan in de vorm van een open huis of een soort besloten (open) huis waarbij alleen mensen mogen komen die zich aanmelden. Zelf ben ik voorstander van een open of besloten (open) huis. Daarmee organiseer je een soort evenement waarbij iedereen dezelfde kans krijgt. Stel je voor dat je 30 aanvragen hebt voor een bezichtiging en je laat de eerste 20 komen. Misschien zit de beste koper wel bij die laatste 10, en die mis je dan. Het zou fijn zijn dat iedereen een eerlijke kans krijgt en niet degenen die zich als eersten hebben aangemeld voorgaan.

Een andere optie is 2 kijkmomenten die je inplant met de aanvragers en als laatste een moment dat iedereen komt kijken die niet op die andere 2 momenten konden komen. Bijvoorbeeld woensdag en donderdag een paar bezichtigingen achter elkaar en op vrijdag middag een open huis erachteraan. Onthoud dat een makelaar maar ook jijzelf na een aantal bezichtigingen niet meer zo enthousiast bent. Plan er desnoods even een half uurtje rust tussen.

Indien je kiest voor een open huis of losse bezichtigingen, stel altijd een deadline. Niet te kort, niet te lang. 2 a 3 dagen is voldoende om “kopers” na te laten denken en een bod te laten doen. Zorg er wel voor dat er altijd een werkdag in zit. Op zo’n dag kan de bieder nog even contact hebben met de hypotheekadviseur of aankoopmakelaar om zo tot een goed voorstel te komen.

Stappenplan

Stap 1: Denk na welke bezichtigingsprocedure je voorkeur heeft en maak het inzichtelijk voor jezelf. Zet het desnoods op papier en ga niet continu twijfelen hoe je het aan moet pakken.

Stap 2: Plaats zelf of je makelaar je woning online maar begin niet met de regel; Deze woning start met een open huis op…….. tenzij je inschat dat er mega veel aanvragen binnen gaan komen. Bespreek dit van tevoren met je makelaar.

Stap 3: Wacht eerst af hoeveel aanvragen voor bezichtigingen er binnenkomen en onderneem hierop snel actie. Verzamel de aanvragen en plan bezichtigingen en/of een besloten huis. Indien je kiest voor een open huis laat je niemand voor dit open huis binnen. De verleiding is groot om de kijker toch te laten komen wanneer er iemand niet tijdens het open huis kan komen maar wel 2 dagen ervoor. Doe dit niet! Zorg ervoor dat het open huis de eerste mogelijkheid is om het huis te bekijken. In de praktijk zie je dat die potentiele kopers opeens iets hebben geregeld om toch te komen kijken. Indien je toch los wilt plannen doe dit dan na het open huis maar voor de deadline om te mogen bieden.

Stap 4: Stel iedereen op de hoogte van de kijkmomenten maar zeg nog niets over de biedprocedure. Wanneer iemand hier iets over vraagt mag je gerust zeggen dat je nog niet weet hoe je dat aan gaat pakken. Je doelstelling is om zoveel mogelijk mensen binnen te krijgen. Wanneer je op voorhand de biedprocedure prijsgeeft kan dat mensen afschrikken.

Stap 5: Communiceer tijdens het open huis tot wanneer ze kunnen bieden. Maak flyers of print een A4 of A5 waarop je meer informatie verstrekt over de biedprocedure. Misschien heeft de makelaar wel een voorbeeld over hoe het verder gaat. Dat is vaak de vraag die mensen stellen; Hoe nu verder? Wees voorbereid op die vraag.

Stap 6: Verzamel de biedingen en maak een overzicht. Het gaat niet alleen om de bedragen maar ook om de voorwaarden. Vergelijk ze met elkaar en maak een keuze. Soms wil je graag eerst wat meer informatie van een bieder voordat je een keuze maakt. Je kunt de bieder(s) gewoon opbellen en vragen om meer informatie. Belangrijke zaken zijn onder andere de financiering of is hun eigen huis al verkocht. Stel de juiste vragen om tot een beter beeld te komen. Je makelaar kan dit voor je doen en is hier meestal goed in.

Stap 7: Kies een “koper” waarmee je verder gaat. Bespreek het bod nogmaals en kom tot zaken. Wissel gegevens uit waarna de koopovereenkomst kan worden opgemaakt.

Stap 8: Bel de andere bieders af maar zeg niets over de verkoopprijs. Bieders willen dit graag weten maar laat je niet verleiden dit te zeggen. Zeg netjes dat er is gekozen voor een andere partij en houd een deurtje open. Dit doe je door persoonlijk af te bellen en netjes te blijven. Bedenk dat het fijn is om iemand op de reservebank te hebben mocht er om welke reden geen deal voortvloeien uit je eerste keuze. Dat komt namelijk soms voor dat de partij waarvoor je hebt gekozen alsnog afhaakt.

Conclusie:

Zoals je hierboven ziet is dit stappenplan helder en correct. Je vertelt niemand wat de ander heeft geboden en sluit hiermee altijd de beste deal. Wees eerlijk en correct, ook al vinden mensen het vervelend dat ze de woning niet gegund wordt. Blijf netjes en laat weten dat je eventueel contact opneemt wanneer de deal alsnog niet doorgaat.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook naar: Energie en bouwkundige keuring

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor