HOE VAAK MOET JE HET HUIS SCHILDEREN AAN DE BUITENZIJDE?
18 juli 2019 
2 min. leestijd

HOE VAAK MOET JE HET HUIS SCHILDEREN AAN DE BUITENZIJDE?

Zorg ervoor dat je huis goed in de verf zit. Maar hoe vaak moet je de buitenkant schilderen?

Terug naar overzicht

Goed onderhouden schilderwerk beschermt de kozijnen en andere houten delen aan het huis. Hoe vaak het moet gebeuren is niet in alle gevallen hetzelfde. Maar je kunt gemiddeld uit gaan van eens per vijf of zes jaar. Dat is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de kwaliteit van het verfwerk, weersinvloeden en zelfs het soort hout.

Achterstallig onderhoud zorgt voor hoge kosten

Slecht onderhouden hout kan aangetast worden door houtrot. Het hout dan pas laten bewerken zorgt voor het investeren van veel manuren, en dus hoge kosten. Kozijnen van zeer slechte kwaliteit door matig onderhoud moeten zelfs vervangen worden. Waarschijnlijk is het ook gelijk een moment om alle kozijnen te vervangen. Anders krijg je verschillen in kozijnen. Je kunt overwegen om het over te laten aan een professionele schilder.​

Wanneer is jouw huis aan een schilderbeurt toe?

Ook als het schilderen nog geen vijf of zes jaar geleden is, kan het houtwerk toch alweer toe zijn aan een opknapbeurt. Er zijn verschillende symptomen waar je op kunt letten. Bij barsten of scheuren in de verf kun je beter niet langer wachten. Ook blaasjes op de verf betekenen niet veel goeds. In dat geval zit er namelijk vocht achter de verf. Ben je zelf aan het schilderen, maar lijkt de verf niet meer te hechten? Dan heeft het houtwerk mogelijk meer aandacht nodig dan alleen maar een nieuw laagje verf. Je kunt overwegen om het over te laten aan een professionele schilder.

Hoe vaak moet je het hout in jouw huis schilderen?

Het binnenwerk wordt niet aangetast door weersinvloeden. Dus geen of weinig zonnestralen en regenbuien die het hout aantasten. Hierdoor heeft het hout ook minder vaak aandacht nodig, maar zorg er wel goed voor. Als je één keer per acht jaar schildert is het waarschijnlijk wel goed. Maar ook binnen kun je letten op symptomen waaruit blijkt dat het verven weer moet gebeuren. Houd er wel rekening mee dat de kozijnen aan de binnenkant ook bloot worden gesteld aan de zon en aan vocht. Verf de binnenkant van de kozijnen dus wel vaker.

Wat zijn de ideale weersomstandigheden om te schilderen?

De temperatuur moet liggen tussen 10 en 25 graden. Uiteraard bij voorkeur op een droge dag. Schilderen bij vochtig weer kan zorgen voor condens tussen de verflagen. In de brandende zon aan de slag gaan is zeker ook niet aan te raden. Dan lost het oplosmiddel in de verf te snel op.

Schilderwerk en je huis verkopen.

Indien er achterstallig onderhoud aanwezig is bij een huis zal de verkoopbaarheid en snelheid van verkopen vaak afnemen. Hierbij ligt het schilderwerk erg gevoelig! Dat is ook het eerste wat je ziet wanneer je voor het huis staat. Zorg er dus voor dat er onderhoud wordt gepleegd. Ook bij een huis verkopen is dit enorm belangrijk. Iedereen wil graag een goed onderhouden huis. De makelaar zal dit beamen.

Contact

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor