Wat zijn de meest voorkomende gebreken bij kozijnen?
09 januari 2021 
3 min. leestijd

Wat zijn de meest voorkomende gebreken bij kozijnen?

Gebreken bij kozijnen.

Kozijnen zijn er in allerlei soorten en maten maar waar let je op bij een huis kopen? Het gaat om de binnen- en buitenkozijnen. Binnenkozijnen hebben geen last van weersinvloeden en buitenkozijnen wel. Binnenkozijnen zijn nogal eens beschadigd terwijl buitenkozijnen worden aangetast door houtrot of andere vormen van oxidatie. In dit artikel gaan we het grotendeels hebben over buitenkozijnen.

De meest voorkomende buitenkozijnen zijn van hout. Vaak wordt hier hardhout voor gebruikt om de levensduur te verlengen. Wordt dit hardhout geschilderd verlengt dat wederom de levensduur, maar hardhout kan ook zonder verf ook al zie je dat niet zo vaak.

Het meest voorkomende gebrek van buitenkozijnen is houtrot en aantasten van het het schilderwerk. Wanneer het hout niet meer is voorzien van een goede verflaag zal op den duur houtrot het gevolg zijn. Op tijd de verflaag controleren en schilderen is dus een behoud voor het kozijn. Gemiddeld moet een kozijn éénmaal in de 6 jaar worden geschilderd maar een jaarlijkse controle kan geen kwaad. Je ziet steeds vaker schilders die met een abonnement werken en éénmaal in de zoveel tijd de boel komen controleren en zo nodig bijwerken of herstellen. Vocht tast het hout aan vandaar dat een kozijn tegen vocht moet worden beschermd. Dit doe je door het kozijn goed te onderhouden.

Kunststof kozijnen

De kwaliteit van kunststof kozijnen wordt steeds beter. Vroeger had je van die lelijke gladde witte kozijnen en zag je van ver af al dat het kunststof was. Tegenwoordig moet je soms van dichtbij erg goed kijken om het verschil nog te kunnen zien. Door er even op kloppen weet je snel wat voor soort materiaal het is. De kunststofkozijnen kunnen zelfs met een houtnerf worden gemaakt zodat het verschil (bijna) niet is te zien. Kunststof kozijnen isoleren over het algemeen goed en beschikken vaak over een metalen koker of profiel. Zo’ meerkamer profiel isoleert eveneens goed.

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, dat is dan ook een veel gehoorde reden waarom mensen hiervoor kiezen. Voor kunststof kozijnen is een kwaliteitslabel geïntroduceerd, let erop dat deze het keurmerk VKG heeft.

Aluminium kozijnen

Ook aluminium is duurzaam en onderhoudsarm. Door het aanbrengen van een coating kun je zo’n kozijn verduurzamen. Bij aluminium kan corrosie optreden waarbij blaasvorming ontstaat. Jaren terug werden veel schuifpuien uitgevoerd met aluminium, vaak is de isolatiewaarde wat lager en ontstaat er kleurverschil. Het zilverkleurige aluminium vervaagt en wordt donker en vies. Een flinke poetsbuurt kan dit vaak weer herstellen. Blaasvorming is een heel ander verhaal. Vroeger zag je ook regelmatig aluminium schuiframen op de eerste verdieping. Dat zie je tegenwoordig steeds minder.

Stalen kozijnen

Tot ongeveer de jaren 60 werden kozijnen als alternatief voor hout uitgevoerd in staal maar is tegenwoordig niet meer populair. Stalen kozijnen hebben vaak een slechte isolatiewaarde doordat er een koudebrug ontstaat. Ook zijn deze ramen vaak uitgevoerd in enkel glas. Staal heeft over het algemeen veel meer onderhoud nodig dan hout, kunststof of aluminium.

Kortom, buitenkozijnen worden blootgesteld aan weersinvloeden. Zo zie je dat kozijnen die zijn gelegen op de weerskant (meeste zon en regen) vaker onderhoud nodig hebben dan andere kozijnen. Vooral de zon is van grote invloed op de levensduur van bijvoorbeeld schilderwerk. Kijk hier dus goed naar wanneer je een huis bekijkt. Denk erover na of een bouwkundige keuring nodig is voordat je de handtekening op de koopovereenkomst zet.

Veel voorkomende gebreken zijn onder andere aantasting van de verflaag of corrosie aan aluminium met als gevolg houtrot of blaasvorming. Ook willen kozijnen nog wel eens doorhangen of slecht open en dicht gaan. Let ook op loszittende onderdelen of verankering. Ook de kwaliteit van de glaslatten en loodslabben zijn belangrijk voor de levensduur van kozijnen. Houtaantasting is vaak het beste te zien bij de onderdorpels. Prik er desnoods even in met een priem om de kwaliteit te controleren. Let op dat je de kozijnen niet ongewenst beschadigd.

Wie heeft het schilderwerk uitgevoerd?

Het kan een groot verschil maken wanneer een professioneel bedrijf het schilderwerk heeft uitgevoerd of dat de eigenaren het zelf hebben gedaan. Zoiets wordt vaak in de vragenlijst vermeld. Is dat niet het geval vraag er dan naar. Wanneer de makelaar hier geen antwoord op kan geven laat hem/haar dat uitzoeken. Soms is er ook nog een factuur beschikbaar van de uitgevoerde schilderwerkzaamheden.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor