Onderhoud en kleuren in mijn huis voor het verkopen.
16 augustus 2020 
3 min. leestijd

Onderhoud en kleuren in mijn huis voor het verkopen.

Het is geen verrassing dat een goed onderhouden huis beter verkoopt dan een woning met achterstallig onderhoud. Ook de kleuren van een woning beïnvloeden het verkooptraject en hoeveel aanvragen voor bezichtiging je als makelaar krijgt.

Het begint al buiten

Wanneer we het over onderhoud hebben begint dat buiten. Dat is het eerste contact wat geïnteresseerden met de woning hebben. Een net onderhouden voortuin, een schone stoep en schilderwerk. Dat laatste valt natuurlijk direct op wanneer je voor de voor de deur staat en maakt een goede of slechte eerste indruk. Het gaat om gevoel, wanneer die eerste indruk slecht is kan je het vergeten bij die bezichtiger. Ze zijn in hun hoofd waarschijnlijk al afgehaakt voordat ze er zelf erg in hebben tenzij ze op zoek waren naar een klushuis.

Je ziet het bijvoorbeeld bij scheidingen waar één van de twee nog in de woning woont totdat de woning wordt verkocht. Er kunnen hier tegenstrijdige belangen meespelen om de woning wat betreft onderhoud niet bij te houden. Het feit blijft dat een slecht onderhouden huis ook slecht verkoopt en dat ga je terugzien in het aantal aanvragen maar ook in de verkoopprijs. En dat is natuurlijk zonde.

Meer dan alleen onderhoud

Wanneer ik het over onderhoud heb bedoel ik niet alleen het schilderwerk buiten maar ook de algehele staat zoals lekkende goten, beschadigde wanden en plinten die eraf liggen. Ook voormalige lekkages die zijn opgelost maar nog steeds zichtbaar zijn, zijn een doorn in het oog van de makelaars. Even wat aandacht eraan besteden en het ziet er al heel anders uit. Het loont om de woning vóór de verkoop te schilderen, af te werken of even een tuinman in te schakelen. Denk aan de eerste indruk, die is voor de meeste kopers bepalend.

Inrichting is mede bepalend

Zelfs de inrichting van een woning is medebepalend voor een succesvolle verkoop. Een gedateerde inboedel schrikt af terwijl het niet om de inboedel gaat maar om het huis. Kopers vinden het moeilijk om in te schatten hoe het eruitziet wanneer alles is aangepakt en er moderne meubelen in worden gezet. Ook een moderne presentatie ziet er natuurlijk veel mooier uit dan een “ouderwetse”. Daarom kan het slim zijn de woning in te richten met karton. Wanneer je er in woont wordt dat wel wat lastiger maar het is een mogelijkheid.

Bekijk ook het artikel: https://nlverhuist.nl/leeg-huis-verkopen-en-inrichten-met-karton/

Neutrale kleuren verkopen beter. Regelmatig kom ik woningen tegen met extreme kleuren wat niets met neutraal te maken heeft. Vaak valt het op de begane grond nog wel mee maar de slaapkamers kunnen echt verschrikkelijk zijn. De kinderen mochten ooit zelf de kleuren uitkiezen. En dat zie je dan ook terug. Wanneer een woning online staat zie je in eerste instantie vaak alleen de plaatjes of video.

We zijn visueel ingesteld

We zijn nu eenmaal visueel ingesteld en klikken als een malle door de presentatie om in te schatten of deze woning iets voor ons is. De eerste indruk is bepalend voor ons gevoel. Wanneer we doorklikken en continu verschillende kleuren plaatjes zien geeft dat een onrustig beeld en gevoel. Daarnaast ziet een potentiële koper alleen maar werk, werk en nog eens werk. Neutrale kleuren is wat een huis rustig maakt, eenheid en rust moet het uitstralen voor het beste resultaat. Schakel desnoods een verkoopstylist in voor advies en/of een schilder om je huis verkoopklaar te maken. Bekijk ook het artikel: https://nlverhuist.nl/onmisbare-tips-huis-verkopen/

Neutraal met een beetje gevoel

Bij neutraal denken we vaak aan wit maar dat hoeft niet altijd. Lichte kleurtinten kunnen juist een positief effect hebben op je huis. Hiermee breng je wat meer sfeer in je huis want wit is ook maar wit. Schakel hiervoor een expert in of zoek op internet naar kleurstellingen. Ook kan de stylist je hierin adviseren. Tegenwoordig zijn er ook apps die je kan gebruiken. Je maakt een foto van de wand en kiest een kleur. In de app zie je precies hoe dat bij de meubelen staat. Dat maakt het misschien wat makkelijker om een bijpassende kleur te kiezen.

Conclusie:

Onderhoud en kleur zijn twee aspecten die een bepaald gevoel oproepen bij mensen. Daar kan jij van profiteren om daarmee aan de slag te gaan. Zoek de balans tussen investering en hetgeen je dat oplevert. Soms is dat lastig uit te drukken in geld maar wanneer je er niet mee aan de slag gaat zal je huis vaak moeilijker verkoopbaar zijn wat de koopsom drukt. Overleg met je makelaar wat slim is om te doen en vraag offertes op bij specialisten wanneer je iets uit wilt besteden.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor