arrow_drop_up arrow_drop_down
Huis kopen zonder aankoopmakelaar
6 januari 2021 

Huis kopen zonder aankoopmakelaar

Vroeger kocht je een huis van de makelaar en was de term aankoopmakelaar nog niet bekend. Dat heeft pas veel later z’n intrede gedaan. Toch wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar maar het kan ook zonder.

Voordelen kopen zonder aankoopmakelaar

Het voordeel van kopen zonder aankoopmakelaar is dat je dan geen kosten aan de aankoopmakelaar kwijt bent maar dat is dan naast een afspraak (agenda’s naast elkaar) ook het enige voordeel. Het geld wat je denkt te besparen ben je waarschijnlijk wel weer kwijt aan het overbieden. Ik zou dus altijd een aankoopmakelaar adviseren tenzij je zelf alle kennis in huis hebt maar waarschijnlijk mis je dan de feeling met de woningmarkt.

Met een aankoopmakelaar sta je vaak wel wat sterker en is er qua kennis- en opleidingsniveau meer gelijkwaardigheid. Dat zegt niets over jouw eigen niveau maar meer over de kennis waarover makelaars beschikken in de huidige markt. Ieder z’n vak zal ik maar zeggen.

De woningmarkt verandert snel en daar moet je wel in meegaan. Ik kom nog wel eens oudere mensen tegen die denken dat je nog alle tijd hebt om te onderhandelen en flink lager te bieden dan de vraagprijs. Die tijd is toch echt even voorbij.

Kopers hebben steeds meer moeite om een geschikte woning te vinden omdat het aanbod erg laag is. Nadat ze een aantal malen zijn teleurgesteld overwegen ze aan aankoopmakelaar in te schakelen. Niet voor de kennis maar ze gaan ervan uit dat de aankoopmakelaar wel even een woning regelt. Ook dat kan je in de meeste gevallen wel vergeten. Natuurlijk hoort en ziet de aankoopmakelaar meer dan een gemiddelde koper maar de makelaars kunnen niet toveren.

Natuurlijk adviseer ik een aankoopmakelaar in de arm te nemen. De financiële belangen zijn groot en voor je het weet ontstaat er een situatie waar je niet blij mee bent. En laten we eerlijk zijn. Iedereen wil toch blij worden door een goede deal te sluiten of een veilige aankoop te doen.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Verhuisplanner en hypotheekadviseur.

Reactie plaatsen

Cookiebeleid: