Verkoop huis annuleren

Op welke manier kun je de verkoop van je huis annuleren?

Welke situatie is op jou van toepassing?

  • Je huis staat te koop maar de verkoop wil niet vlotten, daarom wil je de verkoopopdracht intrekken.
  • Je hebt een mondelinge deal gesloten waar je spijt van krijgt en wilt de verkoop annuleren.
  • De koopovereenkomst is getekend en je wilt de verkoop annuleren

Verkoop wil niet vlotten

Je hebt het huis in de verkoop gebracht om te verkopen maar de verkoop gaat niet zoals je had gedacht. Je vraagt de makelaar ermee te stoppen en wilt de opdracht annuleren. Dat is in principe altijd mogelijk maar je moet je houden aan hetgeen is afgesproken. Dat staat in de bemiddelingsovereenkomst vermeld. Makelaars mogen de werkelijk gemaakte kosten in rekening brengen maar ook worden er soms intrekkingskosten in rekening gebracht.

Neem daarvoor eerst de overeenkomst door zodat je precies weet wat er is afgesproken. In sommige gevallen loopt de overeenkomst ook voor minimaal een jaar. Wanneer je na een half jaar de opdracht intrekt kun je niet zomaar overstappen naar een andere makelaar. Je kan beter met de makelaar in overleg gaan om af te spreken op welke manier de verkoop wordt gestopt en welke kosten er in rekening worden gebracht. De makelaar zal in de meeste gevallen een tegemoetkoming verwachten voor de tijd en energie hij/zij erin heeft gestopt. Zoek naar een goede oplossing en ga niet met ruzie uit elkaar. Daar wordt niemand beter van.

Mondelinge deal annuleren

Een mondelinge deal heeft nog geen juridische status en kan geannuleerd worden. Dat is natuurlijk niet netjes maar juridisch gezien mag dat. Zorg er wel voor dat de kopers netjes worden behandeld want in zo’n geval speelt emotie mee en kunnen de gemoederen hoog oplopen. Wees eerlijk en leg uit waarom je de verkoop annuleert.

Heb je besloten om aan een ander te verkopen bijvoorbeeld voor een hoger bedrag? Dan lijkt het me fair om opnieuw in gesprek te gaan met de partij waarmee de mondelinge deal was gesloten. Misschien zijn ze bereid om mee te gaan in jouw nieuwe voorstel. Behandel de mensen netjes en wees transparant want emotie speelt een grote rol in zo’n geval. Overleg met je makelaar welke stappen te ondernemen.

Zelf gebruik ik in de bemiddelingsovereenkomst een clausule waarin staat vermeld dat er kosten zijn verbonden aan het door de verkoper annuleren van de deal. Dat is me ooit bij een huis twee keer overkomen. Ik sloot een goede deal maar de verkoper twijfelde en annuleerde de deal.

Na enige tijd vroegen ze me om de verkoop weer op te starten om een nieuwe koper te vinden. Dat lukte waarna wederom de verkoper de verkoop annuleerde. De kopers waren natuurlijk niet blij. Afspraak is afspraak en in mijn ogen speelden de verkopers met de emotie van anderen. De opdracht heb ik ingetrokken.

Annuleren na getekende koopovereenkomst

Waar kopers gebruik kunnen maken van de wettelijke bedenktijd kan de verkoper dit niet tenzij er een extra clausule is opgenomen waarin de verkoper ook bedenktijd krijgt. Over het algemeen wordt dit niet gedaan en kan de verkoper er niet meer onderuit nadat de koopovereenkomst is getekend.

Indien je voet bij stuk houdt en de verkoop ontbindt zal dit conform het in de koopovereenkomst vermelde moeten gebeuren. Houd rekening met 10% boete bij het ontbinden. Het ligt eraan in welk tijdspad de verkoop zich begeeft maar ga in zo’n geval met de koper, aankoopmakelaar en verkoopmakelaar in gesprek en laat je adviseren door de hypotheekadviseur. Zo’n koop ontbinden heeft nogal wat gevolgen omdat de koper waarschijnlijk al kosten heeft gemaakt.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energieadviseur en bouwkundige keuring