Huispedia

Je bent op zoek naar een koophuis en je wilt verder zoeken dan huizen op funda. Je bezoekt de website van Huispedia en bekijkt daar het aanbod. Dan kom je erachter dan jouw woning hier ook vermeld staat! Met een kaart, woningwaarde en de vaste lasten per maand. Hoe is dat mogelijk, je woont in een huurhuis! De dienstverlening van Huispedia is niet voor iedereen even duidelijk, terwijl ze juist de woningmarkt transparanter willen maken. Hoe doen ze dat en hoe genereert Huispedia inkomsten?

Hoe werkt Huispedia?

Huispedia.nl is een website waar je alle woningen vindt in Nederland. Alle woningen? Ja, alle huizen ongeacht of het huur- of koopwoningen betreft en of ze te koop staan of niet; je vindt ze op deze website. Je kunt op zoek gaan naar huizen die actief worden aangeboden of lees informatie over je eigen woning. Zo kom je tot de ontdekking wat de huidige woningwaarde is en hoe je de hypotheeklasten kunt verlagen. De basisfunctionaliteit is direct toegankelijk, als je een huiseigenaar bent en je informatie wilt aanpassen dan moet je een gratis account openen.

Is Huispedia gratis?

Ja, Huispedia is een gratis te gebruiken platform. Hoe kunnen ze dan geld verdienen? Door enerzijds veel te automatiseren en efficiënt te werken en anderzijds door samen te werken met andere bedrijven. Dit wordt ook wel affiliate marketing genoemd. Je komt als geïnteresseerd persoon op de website van Huispedia terecht. Je ziet een banner of link naar een extern bedrijf en hier krijgt de website een commissie voor. Soms kun je als bezoeker duidelijk zien dat het om een reclame gaat maar niet altijd. Een deel van de informatie op de website komt namelijk direct van de sponsors of affiliates, Huispedia verzamelt deze data maar heeft deze informatie niet zelf opgezocht.

Jij bent het product

Als je een Android telefoon bezit dan werkt dit toestel op het mobiele systeem van Google. Ook als jouw smartphone van Samsung of een ander merk is. Als je iets opzoekt op je iPhone van Apple in de Safari browser dan zoek je (waarschijnlijk) toch weer via het systeem van Google. Dit bedrijf is rijk geworden door allerlei gratis producten op de markt te brengen. In plaats van het product te verkopen wordt er informatie over gebruikers verzameld die ze weer verkopen aan bedrijven die zo klanten kunnen werven. Jij bent dus het product, zo werkt het ook ongeveer op Huispedia.

De gratis website Huispedia biedt informatie aan bezoekers, zowel consumenten als organisaties kunnen informatie aanpassen als ze hiervoor een login maken. Met miljoenen bezoekers per maand kan Huispedia enorm veel data verzamelen die interessant is voor commerciële aanbieders. In tegenstelling tot Google gaat het ditmaal om bedrijven die verbonden zijn met de woningmarkt. Denk aan hypotheekverstrekkers, aannemers of verzekeraars. Er zijn ook andere aanbieders die als banners worden weergegeven, daarbij is het doorgaans duidelijk dat er geen koppeling is met het Huispedia platform.

Waar komt Huispedia informatie vandaan?

Bezoekers zijn regelmatig verrast als ze Huispedia bezoeken om tot de ontdekking te komen dat hun eigen huis hier te vinden is inclusief woningwaarde, oppervlakte en de afstand tot de meest nabije bushalte. Mag dat zomaar? Het korte antwoord is “ja, dat mag”. Het grootste deel van de informatie komt van openbare bronnen zoals die van de overheid en het Kadaster. 

Er is veel informatie beschikbaar op het internet over huizen en andere gebouwen in Nederland. Dit wordt via diverse websites toegankelijk gemaakt. Huispedia maakt koppelingen met al deze bronnen en laadt de laatste informatie op het moment dat jij de pagina van een object opent. Klopt deze informatie? Vaak wel maar niet altijd. Dit komt omdat de data zoals deze officieel is vastgelegd niet altijd juist is geregistreerd en huispedia neemt deze info wel mee. (huispedia kan hier dus niets aan doen.) Je kunt wel je eigen woning claimen en wijzigingen doorvoeren.

De informatie op deze website is daarmee niet zomaar te vertrouwen. Voordat je een huis koopt of hypotheek afsluit zul je als koper wel je huiswerk moeten doen. Daarnaast zijn verkopers verplicht om feitelijke informatie te delen. Je mag niet zomaar jouw woning 100 vierkante meter groter maken op Huispedia en als villa verkopen. Net als bij andere websites met een sociaal component moet je alle informatie met een korreltje zout nemen.

Kan mijn huis van Huispedia af?

Als jouw huis op Huispedia staat terwijl je daar niet voor hebt gekozen dan kun je een verzoek indienen tot verwijdering. Of beter gezegd ‘onzichtbaar’ maken want de bron blijft bestaan. Niet iedereen zal op de hoogte zijn van de BAG-viewer waarin alle objecten in Nederland vermeld staan. Toch is dit een openbaar toegankelijke website van het Rijk waar je adressen gratis kunt opzoeken. Ook na verwijdering van Huispedia blijft deze informatie online staan. Als je het geen prettig idee vindt om jouw huis met zoveel informatie online te zien staan dan kun je via Huispedia een verzoek tot verwijdering indienen. De website geeft aan dit verzoek binnen 24 uur in te willigen. Dat jouw huis zonder toestemming vooraf op de huizensite vermeld staat is echter geheel legaal.

Klopt de Huispedia waardebepaling?

Er wordt op iedere pagina een schatting gemaakt van de woningwaarde. Dit geldt ook voor huizen die niet te koop worden aangeboden evenals huurwoningen. Deze informatie kan bijvoorbeeld uit de WOZ database worden gehaald met daarbij enkele slimme berekeningen. Klopt de waardebepaling niet? Claim dan je huis en pas kenmerken aan. 

Je kunt ook een makelaar inschakelen die een echte waardebepaling uitvoert. Er zijn vast lokale verkoopmakelaars die de waarde van jouw huis kunnen schatten op een betrouwbare wijze. Deze service wordt zelfs gratis aangeboden. Op Huispedia wordt duidelijk aangegeven dat de woningwaarde indicatie een schatting betreft. Gratis waardebepaling ontvangen

Naast de woningwaarde kun je ook de maandlasten bekijken. Dit kan behulpzaam zijn om te bepalen of je de kosten voor een woning kunt opbrengen. Ook hierbij betreft het een schatting op basis van standaard gegevens. Hoewel dit helpt om een prijsklasse te bepalen zal een hypotheekadviseur veel dieper gaan wat betreft jouw persoonlijke financiën. Je kunt op Huispedia veel informatie vinden wat als startpunt heel nuttig kan zijn. Je kunt echter niet blind varen op deze data.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor