Desktop Taxatie

Ieder huis is uniek. Tenminste, zo lijkt het. Eigenlijk zijn de standaard kenmerken van huizen behoorlijk goed te definiëren en aan ieder kenmerk kan een waarde worden gekoppeld. Is het dan nog nodig om een taxateur langs te laten komen bij aanvraag van een hypotheek? Met de Desktop Taxatie is het mogelijk om voor de meeste woningen in Nederland een officieel taxatierapport aan te vragen via internet. Een taxateur zal op afstand bepalen wat jouw huis waard is. Hoe dit werkt en wat de beperkingen zijn van een Desktop Taxatie leggen we uit op deze pagina.

Hoe werkt een Desktop Taxatie zonder bezichtiging?

Normaal gesproken maak je een afspraak bij de lokale taxateur. Die komt langs en beoordeeld de woning op een aantal punten. Deze informatie gaat in een programma en er komt een taxatiewaarde uit de computer rollen. Bij een Desktop Taxatie hoeft er geen taxateur meer langs te komen, de werkzaamheden vinden plaats op afstand. 

Er wordt informatie uit het geautomatiseerde waarderingsmodel van Calcasa gebruikt dat jouw huis vergelijkt met andere, soortgelijke woningen die recentelijk verkocht zijn. De waarde die wordt berekend door de software zal vervolgens door een taxateur beoordeeld worden. Dit is wel een persoon van vlees en bloed die op basis van kennis over de huizenmarkt een betrouwbare waardebepaling kan uitvoeren.

Voordelen van een Desktop Taxatie:

 • Een afspraak inplannen is niet nodig.
 • Binnen 4 uur een taxatierapport in je mailbox.
 • Goedkoper dan een taxateur op bezoek.

Nadelen van een Desktop Taxatie:

 • Wordt niet door iedere hypotheekverstrekker geaccepteerd.
 • Je kunt maximaal 90 procent van de taxatiewaarde lenen.
 • Bij niet-standaard woningen is deze taxatie niet mogelijk.

Er zijn producten voor verschillende doelgroepen. Hier is de dienstverlening per groep:

1. Consumenten

Als de hypotheekverstrekker de Desktop Taxatie van Calcasa accepteert en jouw huis komt hiervoor in aanmerking dan kun je op werkdagen binnen 4 uur een rapport in de mailbox ontvangen. Als na aanvraag blijkt dat deze online waardebepaling niet mogelijk is dan krijg je het bedrag terug.

2. Intermediairs

Als je gebruik maakt van een hypotheekadviseur dan kan deze dienstverlener namens jou een taxatierapport aanvragen. De kosten hiervoor kunnen afwijken, informeer bij de adviseur naar het tarief. Deze dienst is exclusief toegankelijk voor professionele intermediairs.

3. Taxateurs

Ook taxateurs kunnen gebruik maken van het Calcasa systeem om snel en accuraat taxaties op afstand uit te voeren. De taxateur kan deze informatie combineren met een controle op locatie maar dit is niet altijd nodig.

4. Hypotheekverstrekkers

Het is ook mogelijk dat de hypotheekverstrekker de klant aanbiedt om de taxatie uit te voeren. De resultaten zijn hetzelfde ongeacht de aanvrager omdat de taxatierapporten altijd objectief en onafhankelijk worden verwerkt.

Veelgestelde vragen Desktop Taxatie

Wat zijn de voorwaarden?

De voorwaarden kunnen per hypotheekverstrekker afwijken. Vraag bij de bank of andere financier na aan welke voorwaarden de taxatie moet voldoen en of ze de Desktop Taxatie van Calcasa accepteren.

Hoeveel kan ik lenen?

Bij een standaard taxatie aan huis is het mogelijk om maximaal 100 procent van de taxatiewaarde te lenen, bij een Desktop Taxatie is dit 90 procent. Omdat er geen huisbezoek plaatsvindt kan het taxatierapport iets afwijken van de werkelijke situatie, daarom is 90 procent als maximum bepaald.

Hoe ontvang ik het rapport?

De resultaten van een Desktop Taxatie worden via mail naar de opdrachtgever gestuurd. Zorg er dus voor dat je het juiste mailadres invult en controleer de map met ongewenste mails als je na 4 uur nog geen rapport hebt ontvangen. Je ontvangt alleen een digitale versie, het taxatierapport wordt niet op papier verzonden.

Hoelang moet ik wachten op het taxatierapport?

Na aanvraag zul je binnen 4 uur het Desktop Taxatierapport ontvangen per mail op werkdagen van 9 tot 5. In het weekend en op feestdagen worden er geen rapporten verstrekt.

Accepteert NHG de Desktop Taxatie?

Sinds juli 2021 wordt de Desktop Taxatie geaccepteerd door de Nationale Hypotheek Garantie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de woning een koopsom hebben die onder 355.000 euro ligt of 376.000 euro als je energiebesparende maatregelen zult doorvoeren.

Wat kost een Desktop Taxatie?

Er is geen vast bedrag voor een Desktop Taxatie, hypotheekverstrekkers en adviseurs mogen zelf het tarief bepalen. Als je echter via Calcasa zelf als consument een Desktop Taxatie aanvraagt dan betaal je hier 85 euro inclusief BTW voor. Er zijn producten voor zowel consumenten als voor vastgoed professionals.

Mijn huis kan niet getaxeerd worden

Het is aan de hypotheekverstrekker om te kiezen welke huizen in aanmerking komen voor een Desktop Taxatie. Voor woningen die niet standaard zijn of weinig verkocht worden is het lastig om de woningwaarde op afstand te bepalen. In dat geval wordt de aanvraag voor een Desktop Taxatie afgekeurd en moet je alsnog een taxateur inschakelen voor een huisbezoek. In dat geval zul je wel het bedrag dat je hebt betaald voor de Desktop Taxatie retour ontvangen. Welke huizen komen niet in aanmerking voor taxeren op afstand?

 • Opgeleverde nieuwbouw
 • Verbouwde woningen
 • Boerderijen
 • Recreatieve woningen
 • Combinatie wonen / zakelijk pand
 • Zakelijke panden
 • Aangepaste woningen voor beperkingen etc.

Goedkopere online taxatie

Wil je graag weten wat jouw huis waard is maar ga je er niet direct een hypothecaire lening mee aanvragen? Dan kun je kiezen voor de goedkopere online taxatie van Calcasa. Die kost 25 euro en dan krijg je de resultaten van het geautomatiseerde deel. De tweede stap waarbij een taxateur de uitkomst controleert en in context plaats met de woningmarkt wordt dan niet uitgevoerd. Met deze basis taxatie kun je geen hypotheek aanvragen.

Ik wil alleen de woningwaarde weten

Een gratis manier om achter de woningwaarde te komen is een waardebepaling door een makelaar. Er zijn online waardebepalingen die je gratis een schatting geven van de huidige marktwaarde. Die zijn niet altijd even betrouwbaar, een waardebepaling door een makelaar biedt meer houvast. Deze berekeningen vinden altijd op locatie plaats voor een meer gedetailleerd rapport. Met een waardebepaling kun je nog geen hypotheek aanvragen, hiervoor is een officiële taxatie vereist. Je kunt wel samen met de makelaar bepalen wat de marktwaarde van jouw huis is.

Op dit moment is Calcasa de enige aanbieder van woningtaxaties op afstand die geaccepteerd worden door hypotheekverstrekkers.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor