Funda Waardecheck

Als je wilt weten wat jouw huis waard is, waar kun je dan terecht? Bij de lokale makelaar of op een huizensite die een gratis online waardebepaling naar je mailbox stuurt? Je kunt ook de funda waardecheck uitvoeren, een gratis service van de bekende huizensite. Maar hoe betrouwbaar is deze check eigenlijk?

Is funda betrouwbaar?

Laten we eerst eens even kijken naar funda. Het is de grootste huizensite wat betreft het aantal bezoekers en ook het meest bekend bij woningzoekenden en huiseigenaren in Nederland. NVM, de grootste belangenorganisatie voor makelaars en taxateurs, was samen met een groot mediabedrijf de oprichter van deze huizensite. De eerste versie van de website was een manier om huizen die te koop stonden aan te bieden bij het Nederlandse publiek.

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden. Gratis waardebepaling

In de eerste jaren kregen NVM makelaars voorkeur ten opzichte van andere makelaars die waren aangesloten bij VBO of VastgoedPro. Dit mocht niet van de rechter waardoor de website nu niet langer de voorkeur geeft aan woningen die door NVM makelaars worden aangeboden. Om een huis op funda te verkopen moet je wel een verkoopmakelaar inschakelen want particulier huiseigenaren mogen hier geen huizen publiceren. 

Dit betekent overigens niet dat alle informatie via de makelaar wordt aangeboden maar daarover verder op deze pagina meer. In conclusie mag je stellen dat funda als website betrouwbaar is wat betreft de meeste informatie die je hier kunt vinden. Maar hoe zit het met de funda waardecheck?

Hoe werkt de funda waardecheck?

Er zijn meer websites met een online waardebepaling van huizen. Tot zover niet echt bijzonder dus. Je begint als huiseigenaar bij de funda waardecheck om de adresgegevens in te vullen. Vervolgens wordt informatie opgehaald uit openbare databanken zoals het bouwjaar en oppervlakte. Je kunt zelf aangeven welk woningtype het betreft waaronder een tussenwoning, hoekwoning of vrijstaande woning. 

Na enkele pagina’s moet je een account aanmaken. Dit kan een funda account zijn maar het kan ook via een bestaande social media account. Het zou wel zo transparant zijn geweest als dit direct werd aangegeven. Nu ben je halverwege in de funda waardecheck zonder informatie over de woningwaarde. Dit zal opzettelijk zijn, als mensen meerdere stappen hebben doorlopen dan is de kans groot dat ze verder gaan om tot het eindpunt te komen. 

Dit is een bekende strategie binnen marketing maar wel een beetje jammer van zo’n bekende huizensite. Een account maken is overigens gratis maar niet alle bezoekers zullen graag hun informatie direct prijsgeven.

De funda waardecheck biedt geen garanties, dit zijn de voornaamste kenmerken:

  • Het betreft een schatting van de woningwaarde, het is geen taxatie. Hiervoor moet je alsnog een makelaar-taxateur inschakelen.
  • De woningwaarde van jouw huis wordt berekend op basis van recente verkoopprijzen voor vergelijkbare woningen.
  • Als je hebt ingelogd dan krijg je regelmatig notificaties met wijzigingen in de woningwaarde.
  • Het gebruik van deze dienst is gratis en vrijblijvend. Jouw persoonlijke gegevens worden alleen maar gedeeld als je hiervoor toestemming hebt verleend.

Het is een beetje apart dat iedereen de funda waardecheck kan uitvoeren, ook adressen van huurwoningen zijn in het systeem op te zoeken. Pas na registratie zul je ontdekken dat je eigenlijk niets aan deze informatie hebt. Als je op zoek bent naar de WOZ-waarde dan zijn hier andere kanalen voor inclusief de verhuurder van jouw huurhuis.

funda waardecheck is geen taxatie

Er wordt duidelijk aangegeven dat de funda waardecheck niet hetzelfde is als een woning taxatie. Wanneer je een hypotheek wilt aanvragen dan zal de hypotheekverstrekker vragen om een taxatierapport. Dit is een onafhankelijke waardebepaling die uitgevoerd wordt door een erkende taxateur. Dit zijn meestal ook makelaars maar ze moeten volgens onafhankelijke criteria de waarde van een huis beoordelen. 

Er is daarbij verschil tussen standaard taxatie rapporten of gevalideerd door een externe organisatie. Valideren is niet altijd verplicht, de Nationale Hypotheek Garantie zal hier wel om vragen. Validatie wordt uitgevoerd door het NWWI.

Naast taxatie op basis van huisbezoek worden er steeds vaker desktop taxaties uitgevoerd. Deze taxaties worden op afstand gemaakt door computer software en databanken met veel informatie over huizen. Omdat de resultaten niet altijd volledig overeenkomen met de werkelijke situatie zal een hypotheekverstrekker bij een desktop taxatie maximaal 90 procent van de taxatiewaarde lenen.

funda waardecheck of waardebepaling?

Naast de funda waardecheck en een taxatie is er ook nog de waardebepaling door een makelaar. Dit is net als bij de funda waardecheck een schatting van de woningwaarde met als doel een indicatie te geven van de waarde op de huidige woningmarkt. Het betreft geen officieel document, je kunt deze informatie niet gebruiken om een hypotheek aan te vragen. Waarom zou je dan een waardebepaling laten uitvoeren? Dit zijn de voornaamste redenen:

  • Een waardebepaling is veel goedkoper dan een taxatie en vaak zelfs gratis.
  • Waardebepalingen kunnen snel worden gemaakt, online of in persoon.
  • De huiseigenaar krijgt advies van de makelaar om het verkoopprijs in goede banen te leiden.

Naast online waardebepalingen zoals de funda waardecheck kun je ook een afspraak maken met een lokale makelaar die vrijblijvend langskomt om de woning te bekijken. Naast een bedrag zul je advies krijgen om jouw huis voor de beste prijs en onder voordelige condities te verkopen. Klik hier om een gratis waardebepaling te ontvangen

Waarom heb je een makelaar nodig?

Om een huis te kopen of verkopen is een makelaar niet verplicht maar het biedt wel voordelen. Je kunt vragen stellen, juridische zaken worden netjes geregeld en je komt niet voor verrassingen te staan. Bij aankoop van een huis is een taxateur wel verplicht als je een hypothecaire lening wilt aanvragen, een bouwtechnische inspectie is niet verplicht maar wel aan te bevelen. 

De kosten voor een makelaar zijn doorgaans te verantwoorden door de financiële voordelen die het oplevert. Als je zelf bereid bent om je handen uit de mouwen te steken dan kan een online makelaar voldoende zijn. Dat is goedkoper, toch is het juist die persoonlijke aanpak die veel mensen op prijs stellen.

Om jouw huis op funda te verkopen zul je moeten samenwerken met een makelaar. Anders is het niet mogelijk om een huis op funda te publiceren. Er zijn online makelaars die relatief goedkoop hun diensten verlenen, het is wel verplicht om een huisbezoek uit te voeren. Dit was tot voor kort niet verplicht maar funda wilde de wildgroei aan internetmakelaars met minimale service een halt toeroepen. De funda waardecheck is daarmee niet alleen een gratis dienst maar ook een manier om klanten in contact te brengen met makelaars.

Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor