Huurteam Nederland helpt huurders met een huurverlaging
24 januari 2024 
2 min. leestijd

Huurteam Nederland helpt huurders met een huurverlaging

Als je een woning huurt kan het zijn dat je ermee te maken krijgt: Het Huurteam. Maar wat is nou een huurteam en wat kan het Huurteam voor jou betekenen?
Heel veel Nederlanders maar ook expats betalen te veel huur. Volgens de puntentelling is de huurprijs bij huurders veel te hoog. Woon je in een van de randstadsteden dan heb je daar hoogstwaarschijnlijk mee te maken.

Te hoge huur

Voor een woning van 50m2 betalen de meeste huurders al gauw tussen de 1200 en 1500 euro per maand. Dit zijn belachelijk hoge huurprijzen en in veel gevallen kom je in aanmerking voor een huurverlaging, eventueel met terugwerkende kracht. Huurteam Nederland helpt huurders hiermee. Maar hoe werkt zoiets dan?

Puntentelling huurwoningen

De Nederlandse overheid heeft een puntensysteem bedacht. Dit puntensysteem bepaalt wat de maximale huurprijs van een woning mag zijn. Als de puntentelling onder de liberalisatiegrens valt, kom je in aanmerking voor een huurverlaging. Mits je huurcontract dit toelaat.

Hulp bij een huurverlaging

Huurteam Nederland werpt een juridische blik op je huurcontract en kijkt of ook jij in aanmerking komt voor deze huurverlaging. Huurteam Nederland komt bij je thuis om de puntentelling op te meten en helpt je bepalen wat jouw maximale huurprijs is.

Puntenbepaling

Dit gebeurt aan de hand van het aantal vierkante meters, of de woning verwarmd is en of er luxe afwerkingen zijn, zoals bv inbouwapparatuur. Naast deze punten wordt er ook gekeken naar de WOZ Waarde en energielabel. Al deze criteria samen bepalen uiteindelijk de maximale huurprijs.

Betaal niet teveel huur 

Er zijn huurders die met een tijdelijk huurcontract al maanden teveel huur betalen, in deze gevallen kan het zijn dat er een huurverlaging met terugwerkende kracht wordt uitgesproken en dit resulteert in sommige gevallen tot duizenden euro’s per maand aan het terugkrijgen van de teveel betaalde huur.

Huurverlaging vanwege onderhoudsgebreken.

Een lekkage, schimmel of ramen die niet meer dicht of open kunnen. Dit zijn vaak gebreken die de verhuurder moet oplossen. Dit gebeurt niet altijd. Soms kom je als huurder in conflict met je verhuurder wie er nou wel of niet verantwoordelijk is, veel huurders komen er vervolgens niet uit met zijn of haar verhuurder. Ook hierin kan Huurteam Nederland een cruciale rol spelen om je problemen thuis op te lossen.
Dit kan d.m.v. bemiddeling met je verhuurder maar ook door het starten van een onderhoudsprocedure vanwege gebreken. Als je de verhuurder schriftelijk in gebreke hebt gesteld, kom je mogelijk in aanmerking voor een huurverlaging met terugwerkende kracht. Dit is een soort compensatie voor de tijd dat je woongenot verminderd is.

Compensatie bij gebreken

De hoogte van de compensatie hangt af van de ernst van de situatie. Een lekkage of schimmelvorming kan gezondheidsrisico’s vormen. In dit soort gevallen kan er een huurverlaging van 60% uitgesproken worden.
Huurteam Nederland bekijkt samen met jou om tot een passende oplossing te komen. Iedereen heeft recht op een fijne, veilige thuis in een gezonde leefomgeving.  Om meer te komen over Huurteam Nederland, neem je een kijkje op www.huurteamnederland.nl
Over de schrijver
Hoi, mijn naam is Martijn en eigenaar van NLverhuist.nl. Wil jij meer weten over verhuizen, verkopen, hypotheken, makelaardij en wonen dan ben je hier op de juiste plek. Veel plezier met lezen
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor