Nu ook huurwoningen via veilingsite(s) aangeboden.
14 oktober 2021 
3 min. leestijd

Nu ook huurwoningen via veilingsite(s) aangeboden.

Huurwoningen en veilen.

De gekte op de woningmarkt is geheel compleet nu ook huurwoningen via veilingsite(s) worden aangeboden. Onder het mom van transparantie en snelheid kunnen potentiële huurders bieden op een huurwoning. In kleine stapjes naar boven zodat je een ander kan overbieden. Het aanbod begint zo steeds meer op Marktplaats te lijken.

Het puntenstelsel geldt voor huizen met een huurprijs van 725 euro per maand. Komt je woning daarboven? Dan is er geen maximaal bedrag wat je aan huurprijs mag vragen. Hier gaat het dan ook mis en huurders moeten net zoals op de koopmarkt meegaan in de gekte om een woning te bemachtigen. Een zorgelijke zaak want hoe houd je dit in de hand. Betere regelgeving op dit punt is gewenst. Het motto zou moeten zijn, iedereen een (t)huis.

Bieden en voorwaarden

Er wordt gesteld dat het niet alleen om de geboden huurprijs gaat maar de praktijk laat toch zien dat een verhuurder voor de hoogste prijs gaat. De voorwaarden zijn vaak al in een format weergegeven en wordt later in de huurovereenkomst vastgelegd. De huurder heeft dan ook weinig te bepalen in deze woningmarkt. Ook wordt er naar samenstelling en inkomen gekeken.

Discriminatie op de woningmarkt

Hier is al veel over gezegd en geschreven. Feit blijft dat een verhuurder via de makelaar op zoek gaat naar de beste huurder. Wanneer wordt gekeken naar de samenstelling van de huurder is het de bedoeling om niet te discrimineren maar dat kan niet worden uitgesloten. Zo ken ik verhuurders die er voor kiezen alleen maar aan alleenstaanden of stelletjes zonder kinderen te verhuren. Ook hiervoor zouden de regels aangepast kunnen/moeten worden zodat iedereen net zoveel kans maakt.

De wanhoop is groot en de huurmarkt is nog gekker dan de koopmarkt. Vanuit de overheid zullen er grote stappen gezet moeten worden om de woningmarkt in goede banen te leiden. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat er allerlei initiatieven komen waar de huurder of koper niet bij gebaat is. Uiteindelijk profiteren verkoper(s) en verhuurder(s) hiervan. De prijzen worden alsmaar opgedreven waarbij de huurder/koper de dupe wordt.

Makelaars mogen prijzen niet opdrijven

Makelaars mogen de prijzen niet opdrijven maar het blijkt dat in de online-wereld opeens alles mag. Meer transparantie en eerlijkheid is gewenst maar dit druist volledig in tegen de ethische normen en waarden van de beroepsgroep. Ooit was het makelaarsvak beschermd hetgeen volledig is losgelaten. Iedereen kan zo maar een site opzetten waar men op woningen kan bieden. Dit gebeurt onder de noemer “Veilingsite” en dan mag opeens alles. Alles waar een makelaar zich aan moet houden wordt hiermee omzeilt. Ook dit soort partijen is soms aangesloten bij makelaarsverenigingen en/of brancheorganisaties. Wanneer je hierover in gesprek gaat blijkt dat ze hier niet blij mee zijn, maar ze deze partijen ook niet af kunnen wijzen wanneer ze voldoen aan de toelatingseisen. Een rare ontwikkeling die menig serieuze makelaar van verafschuwt. Hiermee wordt alles over één kam geschoren waar de volledige beroepsgroep niet bij mee is.

Hoe moet het dan wel?

Een makelaarsvereniging is voor makelaars en taxateurs. Niets meer of minder. Veilingsites horen hier niet bij en doen afbreuk aan de dienstverlening van deze beroepsgroep. Er moet een duidelijke scheiding komen tussen dit soort activiteiten. We moeten weer terug naar de basis waarbij makelen weer een positief en hoogstaand beroep wordt. Daar zijn de meeste makelaars het over eens maar niemand weet hoe, omdat de brancheorganisaties een te grote macht hebben gekregen en te veel toelaten.

Conclusie:

De woningmarkt heeft nog een lange weg te gaan en het lijkt steeds maar gekker te worden. Woningzoekers worden wanhopig omdat de vraag nou eenmaal veel groter is dan het aanbod. Het is een logisch gevolg dat er wordt overboden op zowel een huurhuis als koopwoning. Toch moet de consument op enige wijze worden beschermd en het is niet de vraag of het opzetten van een veiling-woningmarkt daarbij helpt of juist de geïnteresseerden nog meer tot wanhoop drijft. Wil je reageren op dit artikel? Klik dan op de button onderaan.

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw koopwoning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? En NLVERHUIST GEEN VEILINGSITE is? Je kan/mag gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor